HCL.HR

Recenzija

Logitech ChillStream

Matej Majcenović

Oduvijek ste željeli imati kvalitetan PC gamepad za igranje sportskih simulacija i konverzija? Dosadilo vam je igrati PES na tipkovnici, a gamepad kojeg kupite pokaže se nekvalitetan i loše dizajniran, bez obzira na cijenu? Vjerujte mi, ovakvih slučajeva ima mali milijun. U životu sam igrao na velikom broju gamepada i mogu reći kako kupnja gamepada za PC nije lak posao. Moj je favorit do kupnje gamepada kojeg danas recenziram bio Logitechov Dual Action (kopija Dual Shocka). Kako nije bio savršen zbog katastrofalnog D-pada, bio sam prisiljen naviknuti se igrati preko analog sticka. Malo sam se udaljio od teme, ali ne i od poante. Ono što sam želio reći je da se na svaki gamepad možemo naviknuti. Zahtjeva li ChillStream navikavanje? Uskoro ćete doznati…

Dizajn

Ono što će vam prvo upasti u oči kod ChillStream gamepada je njegov dizajn. Čini vam se poznat? Da, radi se o gamepadu koji ima dizajn sličan Xbox 360 kontroleru. Kako sam imao prilike u rukama držati Xbox 360 kontroler, mogu reći da je Microsoftov ugodniji za držanje, ponajprije zbog relativne zaobljenosti i ljepšeg pristajanja u ruci igrača. Ukoliko spadate u one sa većim rukama od ”ostalih” dugoročno igranje na gamepadu moglo bi izazvati bol u određenim područjima. Srećom, ja ne spadam u takve. Raspored tipki isti je na jednom i drugom kontroleru, razlika je u tome da Logitechov ima jednu tipku više. Tu ću uostalom i prestati sa usporedbama…

Preciznost kontrola

Gamepad (sa USB utorom) nam dolazi u paketu s odgovarajućim softwareom potrebnim za njegovo osposobljavanje na XP ili Vista operativnim sustavima. Čim ga stavite u ruke primijetit će te dvije stvari. Prva je kvaliteta. Napravljen od kvalitetne plastike, može se pohvaliti kvalitetnim analog stickovima, triggerima i nešto manje kvalitetnim d-padom. Druga stvar koju će te primijetiti su mali otvori po strani i na stražnjem djelu gamepada. Kao što i sami znate, ovaj kontroler ima mogućnost da hladi vaše dlanove kako se ne bi oznojili. Iz tih spomenutih otvora lagano izlazi zrak koji pomaže u tome. Iskreno, moji se dlanovi ne znoje previše, ali za one koji imaju ovaj problem, ne vjerujem kako će ChillStream uvelike pomoći. ”Puhanje” se može podesiti na dvije razine, manju i veću, s time da ga se može i isključiti.

Testing!

[/link] Da, sve je to kul, no sad dolazimo do najvažnijeg djela. Kako sve to radi u praksi – kako sve to radi u igrama? Radi i više nego dobro. Kako sam imao viška slobodnog vremena, gamepad sam isprobao u nekoliko igara za koje će te ga vjerujem i vi koristiti.
Testirali smo:

[/link] Prva igra, ona zbog koje sam ga i kupio je Pro Evolution Soccer 6. Ono što me iznenadilo je analog stick koji zahtjeva navikavanje. Zašto? Kako je gamepad dosta precizan, kod okretanja igrača morat će te paziti da analog okrenete pod pravim kutom. Srećom, nakon par utakmica, ovo više ne predstavlja gotovo nikakav problem. Što se tiče kretanja d-padom, na to nemam baš nikakvih primjedbi. Ostatak tipki služi i više nego dobro…

Jednu od najboljih igara u posljednjih nekoliko godina stvarno je užitak igrati na PC-u s ovakvim gamepadom. Ciljanje će biti jednako precizno kao i na konzolama, što bi značilo da će onima koji su je do sada igrali na tipkovnici, igra biti jedno sasvim novo iskustvo.

Iako bi se neki složili da je igranje ovakvog tipa igara jednako na tipkovnici i gamepadu, triggeri su ono što bi takvima pomoglo da se ipak odluče za gamepad. Oni koji su igrali neku od igara iz serijala na GC konzoli znaju koliki je užitak kočiti i davati gas uz pomoć triggera. Isti užitak sada i na PC-u nudi ChillStream.

Zaključak

Dakle, što iz svega ovoga možemo naučiti? Logitechov ChillStream je uistinu kvalitetan PC gamepad, kvalitetnog dizajna te odličnim i veoma preciznim kontrolama. Iako je zbog tzv. ChillStream tehnologije (koja se i nije dokazala) njegova cijena veća od ostalih gamepada u istom rangu (ponajprije Logitech Dual Action gamepada), neke njegove karakteristike bi vas mogle natjerati na kupnju. A ukoliko ga kupite, definitivno nećete požaliti.

Oduvijek ste željeli imati kvalitetan PC gamepad za igranje sportskih simulacija i konverzija?

0 Naša ocjena

Komentari (3)

 • Fr3Ak

  29.09.2008 - 09:27

  Jesu triggeri analogni?

 • tarankula

  11.03.2010 - 22:05

  joj sreće pa sam na guglu nabaso na ovu recenziju … hvala vam.kupujem ga

 • djdragon95

  11.04.2010 - 09:46

  Također nabaso na googlu. I nakon što sam ovo pročito (i još neke recenzije) odlučio sam ga kupit, hvala

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?