HCL.HR

Recenzija

Pogled na novi Ubuntu 5.10

Anthrax

I nakon poveće stanke napokon sam ulovio malo vremena za napisati novu recenziju.Riječ je o recenziji Ubuntu 5.10 Breezy. Za one koji nisu najbolje upućeni slijedi mali uvod.

U listopadu 2004. godine svjetlo dana je ugledala jedna nova distribucija. U to vrijeme mnogi nisu ni pomišljali kako će u relativno kratkom vremenu od godine dana postići golemi uspijeh i dospijeti na jedno od prvih mjesta na Distrowatch listi. Ubuntu je antička afrička riječ koja znači “humanost prema drugima”. Upravo je na toj ideji bazirana filozofija ove distre jer ne postoji enterprise ili pro verzija koja se plaća te je softwer dostupan besplatno. Upravo zato možete naručiti svoj primjerak sa adrese www.ubuntulinux.org i to bez straha da ćete platiti silnu poštarinu jer sve to podmiruje njihova zajednica. Besplatan primjerak ne znači da morate biti pohlepni i naručivati 50 CD-a/DVD-a.

Baza ove distre je Debian Sid. Nakon što je pušten prvi stabilni release, testirana je svakih 6 mjeseci što je urodilo sa 18 mjeseci izdavanja sigurnosnih zakrpi. Cilj je ove distre ponudit operativni ambijent koji funkcionira jednostvano i usmjeren je na korisnike te iskoristivost. Projekt je nastao na ideji Mark Shuttleworka, osnivača kompanije Canonical koja je glavni financijer. Njihov ekonomični model je baziran na opskrbi tehničke podrške i profesionalnih savjeta korisnicima. Osim toga ohrabruje druge kompanije da ponude isto ili da naprave proizvode na bazi Ubuntu-a kao sto je npr. Edubuntu (www.edubuntu.org) distribucija koja je prilagođena za škole, učenike i studente.

Novi Ubuntu je dostupan za X86, AMD 64 i PowerPC u CD, DVD verziji ili CD Live. Rađen je na kernelu 2.6.12.6 sa update-anim generičkim driverima, XORG 6.8.2, Gnome 2.12.1 i OpenOffice 2.0 beta 2. Korisnici koji su navikli na KDE nisu izostavljeni jer u paketu dolazi i KDE 3.4.3, a postoji i mogućnost instalacije Kubuntu-a ( verzija Ubuntu-a kompletno izvedena na KDE ).

Zadnji release nudi dosta novosti s obzirom na prethodnika. Neke od njih su iznimno brzo i jednostavna instalacijska procedura. Za razliku od prošlih verzija novi instaler nudi podršku za promjenu veličine NTFS particije. Uvedena je kompatibilnost sa Kickstartom ( sistem RedHata koji dopušta da se istovremeno instalira veliki broj identičnih linux mašina ). Postavke instalacije se definiraju jednom nakon čega je moguće instalirati Ubuntu sa CD-a, DVD-a,HTTP-a,FTP-a ili NFS-a. Live verzija je razvijena iz Gnoppixa. U prethodnicima je zbog činjenice da je projekt relativno mlad detekcija hardware-a bila prilično različita od one u install verziji. Sada su te procedure ujedinjene pod jedno i obje koriste “hotplug” sistem zbog čega je moguće koristiti live verziju kao probu prije instalacije jer kompatibilnost nje i sistema je identična onoj od install verzije.

Podrška za hardware je poboljšana te je sada moguće koristiti opciju standby (suspend to RAM), hibernate (suspend to disk), te frequency scalling za kompatabilne procesore i sve to je dostupno preko menija ili appleta na desktopu. Ove su karakteristike neophodne za nekoga tko koristi prijenosno računalo jer dozvoljavaju solidnu uštedu baterije. Prisutni su driveri za većinu grafičkih kartica koje se nalaze na tržistu, a automatsko prepoznavanje je puno efikasnije nego prije. Performanse ATI i nVidia grafičkih kartica znatno su poboljšane kako sa generičkim tako i sa službenim driverima. Novi Ubuntu uključuje i opciju za katalogizaciju periferije kompjutera koju je moguće poslati razvojnom timu kako bi u budućnosti poboljšali hardware podršku. Nadograđen je i “apt” manager za preuzimanje paketa. Sada više nije potrebna nikakva nova instalacija pri izlasku nove verzije distre jer koristeći se spomenutim managerom može se nadograditi kompletna instalacija.

Instalacija

Instalacija je manje više ostala jednaka kao i na staroj verziji. I dalje nema grafičko sučelje ali je cjelokupna procedura vrlo jednostavna i brza. Potrebno ju je obaviti samo jednom s obzirom da je nadogradiva na buduće verzije. Nakon prvog bootanja sa CD-om dolazi do učitavanja kernelovih modula i nakon toga odabirete jezik i tastaturu te započinje priprema diskovnog prostora. Program za particioniranje nudi po defaultu ext3 kao filesystem ali moguće je izabrati i ReiserFS,XFS,JFS te ext2. Ako se povezujete preko DHCP-a konfiguracija će biti izvršena bez ikakve intervencije korisnika međutim moguće je ručno podesiti IP adresu, gateway te nameserver. Kada su instalirani osnovni sistemski paketi preostaje vam još samo postavljanje korisničkog računa i reboot. Ubuntu po defaultu ne aktivira root account nego za izvršavanje administratorskih funkcija koristi naredbu SUDO.

Radna okolina

Nakon prvog login-a odmah se primjećuje jedna specifičnost, a to je izostanak klasičnih ikona na desktopu. Namjera ovoga je da se svim alatima za kompjuter i mrežu pristupi putem menija „Resources“ dok je kanta za smeće smještena u panel. Na kraju krajeva nitko nam ne brani da sve ikone smjestimo na desktop ako to želimo. Ubuntu naime neće instalirati mnoštvo raznih programa nego nastoji izabrati pravi program za određenu stvar i time se izbjegava zagušenje menija sa nepotrebnim aplikacijama.

Za svakodnevni rad Ubuntu nam nudi ovaj mali paket osnovnih aplikacija:

* OpenOffice 2.0
* Firefox 1.07
* Evolution 2.4.1
* Gaim 1.50
* Gnome bittorent
* X-Chat
* GnomeMeeting
* Gimp 2.2.8
* XSANE
* Totem
* Rythmbox

Uz ovaj skup programa možete se prepustiti svakodnevnom radu uz samo mali download 2 dodatna paketa koji će vam omogućiti reprodukciju MP3 datoteka te DVD i DivX naslova.

Pristup prijenosnoj periferiji je u potpunosti izmijenjen i naravno poboljšan. Sada je moguće bez i najmanjeg problema priključiti vanjsku memoriju, hard disk formatiran u NTFS, FAT32 ili NFS i početi ih koristiti preko već spomenutog „Resources“ menija.

Osim već navedenih programa dolazi i jedna vrlo korisna aplikacija koja omogućuje pregledavanje foldera lokalne mreže koje su dijeljene preko Sambe ili windows sharinga. Između ostalog moguće je koristiti i server connection za kreiranje SSH, FTP, Samba ili WebDAV koji će biti dostupni u transparent modu kao svaki drugi dio sistema.

Pod „System Administration“ su dostupni svi elementi za konfiguraciju sistema. Moguće je dodavanje novih korisnika i grupa, podešavanje konekcije, sata i datuma na kompjuteru, sharinga odredjenih foldera u lokalnoj mreži, te upravljanje softwerom i instaliranim paketima preko synaptica.

Instalacija dodatnog softwera

Kao jedna od vrlo pozitivnih osobina ove distre je ogroman broj dodatnog softwera koji je moguće instalirati preko apt-a. Službeni arhiv nakon što se proširi osposobljavanjem dodatnih repozitorija nudi nam otprilike 17.000 paketa softwera. Sad se zapitajmo kada je microsoft ponudio toliko materijala na jednom mjestu da bi olakšao korisnicima osposobljavanje i proširenje funkcija operativnog sistema i to još besplatno.

Zaključak

Jedan od faktora koji zasigurno pridonosi uspjehu ubuntu-a jest zajednica koja ga okružuje. Na sajtu je dostupna gomila informacija te dokumentacija u wiki formatu dok se na forumu mogu pronaći sva riješenja za vaše probleme ukoliko ćete ih eventualno imati. Distribucija koja je u tako kratko vrijeme uspijela okupiti veliku zajednicu te ostvariti veliki uspijeh je rijetkost koja se ne dešava svakodnevno. Inovativnost i entuzijazam razvojnog tima te podrška Canonical-a igraju vodeću ulogu u uspiješnosti projekta koji bi uskoro mogao postaviti Ubuntu ispred svih ostalih distribucija. Ovu bi distru preporučio svima koji su tek počeli ili imaju namjeru započeti istraživanje linuxa. Cijena mu je besplatna pa ga možete skinuti, a u slučaju da ste 56K korisnik ili ste jednostavno škrti na bandwithu možete ga naručiti direktno na vašu kućnu adresu.

Želite znati kako radi novi Ubuntu? Pročitajte text i oduševite se

0 Naša ocjena

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?