HCL.HR

Recenzija

Pro Evolution Soccer 6 Superpatch

Matej Majcenović

Izlaskom PES serijala na PCu, mnogi su se PES fanovi odlučili na izradu različitih besplatnih modifikacija koji će igru učiniti zanimljivijom. Kako je već poznato da većina imena igrača i klubova nisu licencirani, prvi dodatak za PC bio je tzv. Option file, koji je to promijenio. Uslijedili su patchevi za kopačke, frizure, navijače, lica… Ono što je došlo sa petim nastavkom PESa je taj Superpatch. Superpatch je sve to ujedinio na jednom mjestu, u nekoliko gigabajta teškoj PES modifikaciji mogli ste naći sve što će jednom nogometnom fanu produžiti rok trajanja igre. Izdanje Superpatcha za PES6 nešto je što fanovi još nisu vidjeli…

Sama instalacija Superpatcha mnogo je lakša nego kad je riječ o prijašnjem nastavku. Sastoji se od kopiranja 3 datoteke – Option file, Kitserver i Zvučne datoteke. Zvučnu datoteku imena 0_sound.afs i tešku čak 1.29GB kopirate u Dat folder smješten u direktoriju gdje je instalirana igra. Osim što u potpunosti mjenja sav glazbeni dio, donosi nam i nove navijačke povike. 1.29GB je ustvari premalo s obzirom na ono što nam isti file ima za ponuditi. Kroz različite menue postoji svega tridesetak pjesama od kojih je većina samo isječak iz iste. Ni navijački povici nisu ništa posebno, navijači su većinom Milanovi, i 90% vremena slušat će te samo Milan, O Milan Ole. A digići iritiraju, zar ne?

Kitserver

Kitserver se u ovom Superpatchu i više nego iskazao. Prva stvar je veoma lagana instalacija, koju vršite jednostavnim kopiranjem kitserver foldera (1.53GB) u folder u kojem je instalirana igra. Nakon kopiranja, sve što je potrebno je pokrenuti setup file, koji će u roku od sekunde instalirati novi izbornik unutar igre. Da, dobro ste čuli. Lopte i stadione više nećemo izabirati u već nam dobro poznatom izborniku. Novi se izbornik otvara kad pri odabiru dresova stisnemo F1. To ima svojih dobrih ali i loših strana. Dobra stvar je da broj lopti i stadiona više nije ograničen na brojku koju vidimo na starom izborniku (33 stadiona i 13 lopti). Možda će zvučati previše, ali istina je. U igri postoji 223 stadiona i negdje oko 500 lopti (velik broj objašnjava činjenica da su mnoge napravljene u različitim bojama). Od tih 223 stadiona 2 su hrvatska. Pogađate: Maksimir i Poljud. Moram pohvaliti kako stadioni stvarno izgledaju identično te je vidljivo kako se pazilo na detalje. Osim što su poredani po državama, postoje i posebno grupirani stadioni poput onih iz Lige Prvaka ili prošlogodišnjeg Svjetskog Prvenstva u Njemačkoj. Loptama smo također oduševljeni, i mišljenja smo kako ne postoji ta vrsta koju nećete naći instalacijom ovog Superpatcha.

Ono što je loše napravljeno je sam izbornik, da budem precizniji – snalaženje u istom. Iako su stadioni i lopte poredani po državama/proizvođačima, promjena istih odvija se veoma sporo.
Od ostalih stvari koje nam Kitserver nudi tu su novi dresovi, lica i frizure. Lica i frizure odlično su odrađeni i mnogi igrači sada izgledaju puno realnije, kao i dresovi. Pri odabiru dresova prije utakmice, svi će detalji na dresovima biti vidljivi (ako ne kužite o čemu pričam provjerite screenove).

Option file

Kako je u read me fileu patcha bila naznaka da će 8.veljače izaći patch u kojem će biti obavljeni svi transferi zimskog prijelaznog roka, mi smo se potrudili i pričekali taj patch kako bi i njega mogli uklopiti u recenziju. Isti patch (osim što dodaje prava imena svih igrača i klubova), dodaje nam i grbove klubova iz njemačke lige. Option file se za razliku od ostala 2 filea instalira u My DocumentsKONAMIPro Evolution Soccer 6savefolder1 te je težak tek 1.3MB. Ubacivanje ovog option file stari se automatski briše, i s time kao što već znate gubite sve osvojene pehare ali i vlastite modifikacije (vlastite igrače, mjenjanje statistika i frizura). Moja je preporuka da se stari option file sačuva, jer se ovaj novi nije pokazao stabilnim na određenim računalima. Na određenim isprobanim računalima igra se zna smrznuti na samom početku.

Istina je da patch donosi mnoge novosti, no oni koju su ga radili ipak su napravili nekoliko propusta. Na nekim računalima teksture znaju pucati kad se igra protiv određenog kluba, na nekim čak igra nakon iste utakmice postane neigriva zbog štekanja. No, ono najvažnije je da vas na nekim računalima često izbacuje iz igre nakon odigrane utakmice, što čini patch upotrebljivim jedino ukoliko ste spremni igru stalno ponavljati. Nabaviti ili ne nabaviti? Isplati li se trošiti toliko prometa na nešto što djeluje prilično nestabilno? Posudite od prijatelja, ukoliko ga ima, nemate ništa izgubiti. Ostali, čekajte 2.0 verziju.

Superpatch za Pro Evolution Soccer 6 nekoliko je gigabajta teška modifikacija za ovu trenutno najpopularniju nogometnu simulaciju za vaš PC. Isplati li ga se skinuti i instalirati pročitajte u našoj recenziji.

0 Naša ocjena

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?