HCL.HR

Recenzija

SUSE 9.3

Anthrax

SUSE je jedan od glavnih igrača na desktopu, koliko mi sječanje seže. Napravili su solidan, uglađen desktop za svakoga tko je htjeo dati Linuxu šansu međutim ili nije imao sreće sa drugim distribucijama ili je jednostavno bio znatiželjan, anije imao vremena ni volje za dugutrajan i naporan proces instalacije i konfiguracije. Upravo ćemo saznati ako distribucija koja vec dugo vrijeme održava zadovoljnima mnogo korisnika ima ono nešto što je potrebno za ostanak na vrhu…

Karakteristike

• Linux kernel 2.6.11.4

• GCC 3.3.5/glibc 2.3.4

• Xorg 6.8.2

• GNOME 2.10

• KDE 3.4

• OpenOffice.org 2.0 PR

• Xen 2.0.5c-4 virtualization software

• Firefox 1.0.1

• Beagle desktop search

• F-Spot 0.0.12 image manager

• NetApplet network connection manager

• RealPlayer 10

• Adobe Acrobat 7

Izlazak ove verzije izazvao je mnogo žamora u svijetu Linuxa zbog najave nekih novih svojstava. Software kao Xen i Beagle su vjerojatno glavni razlog za uzbuđenje. Oba paketa su bila daleko u razvoju te nisu bili raspoloživi ni za jednu od glavnih distribucija. SUSE je prva komercijalna distribucija na tržištu sa obje aplikacije. Za one koji još možda nisu čuli, Xen je “system virtualization software” koji dopušta da pokrenete više gost operativnih sustava na vašem kompjuteru. Beagle je zadnji “system search/indexing” prijatelj za GNOME. Kada sam ga uspjeo pokrenuti, doista mi se svidjelo ono što sam vidjeo. Možda i nije nešto što ćete koristiti svaki dan, ali vrijedi zlata kada vam je potrebno. SUSE LINUX 9.3 se odlikuje i nekim drugim korisnim sitnicama kao što je F-Spot alat za upravljanje slikama, alat za upravljanje NetApplet tray-baziranim mrežnim konekcijama, zadnji Adobe Acrobat 7 paket. OpenOffice.org je prisutan kao i inače, samo ovaj put u 2.0 PR verziji. Ova je verzija puno brža od prijašnje i puno je poboljšana kompatibilnost sa Microsoft Officeom. Iako je u PR izdanju radila mi je bez problema kao i svaka finalna verzija koja je do sad izašla. SUSE je svoje napore uvijek usmjeravao prema desktopu, i u većini ovdje se ništa nije promijenilo.

Instalacija

Instalacija je najvjerojatnije najteži dio za pokriti u Linux recenziji. Naime, što se zapravo može reći o njoj? Ili je uspjela, ili nije… Svi koji ju vrše imaju isti cilj za postići tj. Instalirati Linux i mnoštvo aplikacija na sistem. Upravo to i radi SUSEov instalacijski program YaST. I vjerujte mi, radi jako dobro. Svi koji su kroz nekoliko zadnjih godina koristili YaST znaju da se nije mnogo promijenio, tako ni ova verzija ne donosi neke novosti. Jedino što mi se kod njega ne sviđa je to što mi se čini da postavlja previše pitanja krajnjem korisniku. Smatram da bi u ovo doba neke stvari koje zahtjeva trebale biti automatizirane…kao što su detekcija hardwarea i konfiguracija. Uzimajući u obzir da ova distra cilja većinom na kućne korisnike, tako nešto bi im donijelo veliko olakšanje.

Instalacija sa postojećim kripto partcijama

SUSE 9.3 uključuje noviji enkripcijski modul od onoga koji se nalazio u prijašnjimverzijama tako da ako nadograđujete sa 9.2 ili 9.1 morat ćete poduzeti određene mjere da bi se zaštitili od gubitka podataka gdje je zatražen pristup na postojeći enkriptirani file system.

1. Nemojte uključiti i vašu enkriptiranu particiju/e tijekom instalacije

2. Pokrenite YaST Online Update nakon što je instalacija završila i ulogirali ste se na sistem

3. Dodajte vaš enkriptirani file sistem koristeći YaST particijski modul Pokretanje SUSE Linuxa
SUSE je uvijek bila jedna od najviše upotrebljavanih distribucija, ali nikad nije bila na vrhu što se tiče performansi. Većina desktop distri pati od toga, međutim moram reći da je SUSE uvijek bila na dnu liste što se tiče sirove brzine desktop performansi. Čak se Madrake i Fedora čine bržima. Performanse u 9.3 su relativno dobre, nisu kao Slackware i Gentoo ali mogu proći. Desktop je sam po sebi dobro organiziran što je postala i norma za SUSE Linux. Zapravo. I KDE i Gnome su primili poveću količinu pažnje. Ne bih rekao jednako, ali više pažnje je posvećeno GNOMEu nego u prijašnjim verzijama. KDE je i dalje njihov default pa on dobiva zlato, ali u svakom slučaju oba su dektopa dobro organizirana. Aplikacije se lako nalaze, i skoro sve što sam koristio je radilo kako je i obećano sa ponekom iznimkom na koje ću se kasnije osvrnuti. Mozilla Firefox 1.01 je standardni browser koji dolazi sa ovom distrom, i to sa dobrim razlogom tj. Njegov brzi postanak najpopularnijeg browsera i SUSE to zna. � to se mene tiče napravili su dobar izbor. Treba napomenuti da Mozilla Thunderbird e-mail klijent nedostaje, ali se moze downloadati sa interneta. Defaultni mail klijenti su Novell Evolution i Kmail za KDE i GNOME. Iako ja osobno koristim Thunderbird ovdje nemam pritužbi jer su oboje tijeko mgodina postale odlične aplikacije i mogu se bez problema nositi sa svim težim zadaćama

Firefox je odlican browser sa mnogo mogućnosti, ali nije za svakoga, pa za one koji preferiraju Mozilla 1.7.5. je dostupna na instalacijskim Cdima pa je možete lako ugrabiti koristeći YaST. Treba isto napomenuti da se Epiphany i Opera 7.5 nalaze na Cdima pa onaj tko ih zeli koristiti nije zakinut. Jedna zamjerka koju sam pronasao koristeći Firefox je bila sa bookmarksima. Naime svaki put kada otvorite browser i kliknete na Bookmarks vidite samo “Bookmark this page” i “Manage Bookmarks”, čak i ako imate 100 bookmarka nećete ih vidjeti dok ne napravite jedan novi. Kada zatvorite browser i ponovno ga pokrenete sljedeći put naići ćete na isti problem. Manji detalj, ali opet frustrirajuće. SUSE je prva komercijalna distra koja uključuje Beagle alat za pretraživanje za Linux. Za one koji su koristiliGoogle’s new desktop search smatrajte Beagle manje više istim samo sa više cool dodataka. Beagle vam dopušta da pretražite cijeli sistem za svaku pojedinačnu ili sve unesene ključne riječi. Podržava potpuno pretraživanje dokumenata koje vam dopušta pronalazak teksta unutar nekog filea. Iako ovo nije neka novost, vrlo je dobro izvedeno. Isto tako pretražuje i dokumente, slike, glazbu ili bilo koji drugi file na vašem sistemu te u porpunosti može pretraživati e-mail i instant messaging.

Ipod podrška

SUSE 9.3 ima rudimentarnu podšku za konekciju na Apple iPod koristeći kio_ipodslave u KDE. Možete pretraživati, kopirati pjesme sa i na iPod, pregledavati i uređivati playliste i još toga.. Kada spojite iPod automatski se kreira ikona za njega. Kreira se uređaj dostupan u Konqueroru koristeći adresu ipod:/.

Samo ukratko ću reći da je vrlo tužno za vidjeti način na koji je SUSE u svojoj zadnjoj verziji osakaćen za multimedijalnu podršku. Manjak za normalnu reprodukciju MP3a je bio pravi šok za mene sa obzirom da imam tone izripanih Cda sa MP3ima. Jedini način za pokretanje MP3ica je korišteje uključenog Real Player 10. Nije da imam nešto protiv Realovog softwarea, ali nije on nije dovoljno osposobljen da bi se smatrao default olayerom za MP3 fileove. Za razliku od Red Hata gdje se ovaj problem mogao riješiti instalacijom jednog filea ovdje to nije moguće. Ja sam situaciju riješio tako što sam zgrabio SUSE 9.2 kdemultimedia pakete. Na žalost ovo je riješilo problem samo privremeno jer kada sam napravio update sa YaSTom on je automatski instalirao natrag svoje pakete i ode ponovno podrska za MP3. Tek toliko, i o podršci za iPod. � to će mi podrška za najpopularniji player uređaj kada on manje više najviše koristi MP3. Ima i podršku za AAC koji nije ni do koljena MP3u što se tiče raširenosti, a onaj ko koristi WAW, veoma nerazborito iskorištava prostor na iPodu. Koliko je u mojem saznanju Apple ne namjerava u tako skoro vrijeme izbaciti podršku za OGG.

Završne misli

SUSE 9.3 ima potencijala da bude jedan od ozbiljnijih natjecatelja za desktop, ali na žalost ne mogu pa preporučiti nikome tko traži dobro balansirani desktop Linux sistem. Dok oni skupljaju bodove za izradu posljednjih i najboljih desktop okruženja, nove periferne tehologije i iskoristivost unapređivanja,način na koji su osakatili funkcionalnost multimedie ne može biti zanemaren. Većina ljudi koja kupi ovu distru će ubrzo shvatiti da ne može više slušati 99% glazbe koju posjeduju. Naravno, u savršenom svijetu svi bi koristili OGGs, ali ne živimo u savršenom svijetu. Ovo je nedostatak koji se može činiti trivijalan, ali u stvari je velika mana. Osim ovoga i još nekoliko zamjerki SUSE 9.3 ima potencijala da bude odlična distribucija. Ovo izdanje sadrži mnoštvo aplikacija, ispolirano sučelje, i podrška za uređaje je jako dobra. Sve u svemu SUSE je dobra distribucija, čiji developeri tu i tamo izbace nešto što ima poneki nedostatak ali se to obično rješava sa patchevima. Po mom mišljenju to je i ovdje slučaj, jer svaka desktop distribucija mora imati kvalitetnu multimedia podršku.

Proizvod: SUSE 9.3

Cijena:$89.95 USD

Jedna od najraširenijih Desktop distri. Sto novoga donosi u verziji 9.3?

0 Naša ocjena

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!