HCL.HR

Recenzija

The Path (1. sezona)

NIJE KULT NEGO POKRET!

Zoran Žalac

The Path je serija u produkciji TV kuće Hulu. Startala je ovoga proljeća, broji deset epizoda i zaključena je prije nešto više od mjesec dana. Druga sezona je potvrđena te je već u izradi. Ovo je spoiler-free recenzija prve sezone pa ju možete čitati bez straha da bi vam mogla pokvariti priču ako se odlučite na gledanje serije.

Kaže se da je religija još uvijek tabu tema. Danas je to djelomično točno jer se u sklopu slobode izražavanja može kritički govoriti o Crkvi i različitim drugim religijskim zajednicama. Ipak, premda se tradicionalne religije sve više otvaraju prema javnosti, one manje koriste se provjerenom taktikom kad im ne odgovara da se o njima vodi javna rasprava. Po uzoru na političke stranke, kolektiv tada „zbija svoje redove“ kako se ne bi raspao pod pritiskom javnosti.

Nešto slično događa se u relativno novoj seriji The Path. Radnja iste prati mali kult, ili kako oni to brzo demantiraju – pokret, baziran dobrim dijelom na nekakvoj new age filozofiji, ali korijenom blizak idejama svih drugih religija. Pripadnici kulta tako žive u zasebnoj zajednici, imaju svoje obrede, vjeruju u duhovno napredovanje i jednu vrstu spasenja. Međutim, sve to stoji na nestabilnom temelju jer je vođa zajednice zapravo prevarant koji je to toliko vješt u laganju da je sam sebe uvjerio u svoje laži. Ipak, nije uspio uvjeriti sve članove zajednice i tu kreće razdor iznutra dok se kult nastoji otvoriti javnosti.

the-path-2

Serija na sasvim solidan način obrađuje škakljiva pitanja, poput toga može li religija uopće funkcionirati na principu da dobro djelo poništava ono loše. Također se vodi interesantna rasprava oko toga je li za svako vjerovanje zdrava makar mala doza sumnje koja vodi prema daljnjem propitivanju. Naravno, s obzirom da je ovo televizijski format nema sad tu nekih dubokih filozofskih monologa/dijaloga. Naglasak je na materijaliziranim stvarima poput nasilja, krvi i seksa.

Tematika priče je filozofska, ali to ne znači da seriji fali nasilja, krvi i seksa.

Ipak, element drame je dosta čvrst, a tome ponajviše pridonose odlične izvedbe glumaca. Najistaknutiji su oni najpoznatiji – Aaron Paul kao Eddie koji ima krizu vjere, Michelle Monaghan kao njegova žena Sarah kojoj se lakše brinuti o kultu nego o vlastitoj obitelji, te Hugh Dancy kao Cal koji propovijeda o tuđim životima kako bi skrenuo pozornost s vlastitoga. Dancy je posebno impresivan među njima jer glumi nepredvidivog lika sa širokim rasponom ponašanja. Odnosno – glumi lika koji glumata, a to čini na jednako kvalitetnoj razini kako je to radio u najboljim danima serije Hannibal.

the-path-3

Izvedba Aarona Paula u glavnoj ulozi ima svoje dobre i loše strane. Dobre dolaze do izražaja u dramatičnim scenama kad je Paul u „elementu“ pa konfliktima podsjeća na svoju buntovnu ulogu u kultnom Breaking Badu. U scenama gdje nema svađa i povišenih tonova, Paul možda nije bio najprirodniji izbor za ovu ulogu. Svjestan sam da je to skroz subjektivna stvar, ali neverbalna gluma ni ovdje mu se ne razlikuje mnogo od prethodnih uloga u drugim serijama/filmovima. Primjerice, još uvijek se drži svog trejdmarka otvorenih usta čak i kada ne izražava čuđenje.

Aaron Paul neverbalnom glumom ponavlja uloge iz prijašnjih serija.

Druga stvar koja je upitna kod glumačke postave je ta što je Paul ovdje otac 16-godišnjaka. Istina je da on u stvarnosti ima 36 godina i da tehnički može proći za tu ulogu. Međutim, ne pomaže mu što je niskog rasta, a bome ni činjenica da tog 16-godišnjaka glumi 20-godišnji glumac. U toj kombinaciji njih dvojica jednostavno ne djeluju uvjerljivo kao otac i sin nego izgledaju kao dva prijatelja.

the-path-4

Ostatak glumačke postave dostavio je prihvatljive izvedbe bez posebnog isticanja. S jedne strane to je rezultat limitiranosti budžeta za produkciju serije, ali i činjenice da sporedne priče ovdje nisu toliko naglašene. Jedna takva o detektivu koji se infiltrira u kult možda je propuštena prilika za dodatnu napetost u seriji, ali ostaje otvorena za iduću sezonu.

Zapravo, više stvari ostaje nerazriješeno i prolongirano za drugu sezonu. The Path nije jedna od onih serija koja će priču zgotoviti kao jedan događaj. To je kontinuirani scenarij pa nakon prve sezone nećete vidjeti zaključak svega onoga što se dogodilo. Osobno nisam fan takve naracije iz razloga što je budućnost za TV serije upitna od sezone do sezone, osim ako ste Walking Dead.

Da nekim slučajem nije odobrena druga sezona, The Path bi bio potpuni gubitak vremena i priča koja zapravo nikamo nije vodila. Pomalo je glupo uzeti to kao prigovor znajući da nastavak priče stiže, ali glupo je i kad serija gradi napetost prema završnici koja to nije. Ignorirate li taj minus, The Path je kvalitetan potrošač vremena pod uvjetom da vas zanima tematika kultova i misticizma. Ipak, seriju si je najbolje pribilježiti i pogledati negdje pred drugu sezonu kako biste si amortizirali cliffhanger na kraju.

Tematika serije je interesantno obrađena, a gluma je na prihvatljivoj razini. No, sve dok ne krene druga sezona, priča ostaje nedorečena i upitno je može li zadržati zanimljivost na duže staze.

70 Naša ocjena
 • tematika priče
 • dramski elementi
 • Hugh Dancy kao nepredvidivi negativac
 • Aaron Paul ima toplo-hladno izvedbu
 • sezona bez prave završnice

Zoran Žalac

Dežurno piskaralo. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Slab je na estetska rješenja u sučeljima. U slobodno vrijeme magistar opskurne kulturologije.

Komentari (6)

 • Ares88

  04.07.2016 - 13:44

  https://en.wikipedia.org/wiki/Peoples_Temple evo za sve koji ne znaju,po istinitome događaju. Čak imao projekt iz psihologije o tome 🙂

  • funky0308

   @Ares88, 05.07.2016 - 02:07

   Valja? Moglo bi se to poceti gledati. Housea sam ubio, treba nesto novo pronaci…neko novo, lako stivo.

 • croBilly394

  04.07.2016 - 17:29

  E ovo već dugo želim pogledat, uglavnom zbog Aarona Paula.. no homo

  • funky0308

   @croBilly394, 05.07.2016 - 02:09

   Sada sam ja svakom loncu poklopac ali kako ne komentirati kraj tvog posta. Hahaha…za svaki slucaj ja napisem, jbi ti to…haha +1

  • croBilly394

   @funky0308, 05.07.2016 - 14:49

   Slobodno haha, što je sigurno, sigurno je 🙂

 • tryon

  05.07.2016 - 09:55

  pogledao sam 4 epizode i ne mogu vise. koliko god oni nama zele prikazati dobre i lose stvari nekog fanatizma, u nekim segmentima serija je jednostavno prenaivna i naporna.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?