HCL.HR

Gameri Okruglog Stola #31: Novi hitovi za ulazak u hobi – Magic Maze i Fast Forward: Flee

Tomislav Bosak 12.11.2017.   •   2 komentara


Danas vam predstavljamo dvije hit igre svijeta boardgaminga. Jednostavne za naučiti, a toliko zabavne da će razviti ovisnost i kod najtvrdokornijeg ‘bezjaka’.

magic maze screen

Svijet društvenih igara cvjeta, a tkogod se tek upušta u hobi vjerojatno traži prikladne igre za početnike. Unazad godinu dana pojavile su se dvije hit igre, jednostavne za naučiti, a toliko zabavne da će razviti ovisnost i kod najtvrdokornijeg ‘bezjaka’.

U našem serijalu Gamera Okrugog Stola smo već pisali o igri Kingdomino, dobitniku ovogodišnje Spiel des Jahres nagrade za najbolju igru godine. Danas vas upoznajemo s jednim od oštrih konkurenata Kingdominu – Magic Maze, te sa ultimativnim hitom ovogodišnjeg Spiel Essen sajma – Fast Forward: Flee. Ono što je zajedničko obje igre je naglašena kooperativna strana igranja, a svaka je smještena u svoj posebni fantasy svijet.

Magic Maze

Konzumerizam i kapitalizam su pronašli svoje mjesto čak i u svijetu vilenjaka i patuljaka. Shodno tome  počeli su nicati shopping centri, no ubrzo je kupovna moć ovog alternativnog svijeta mašte krenula slabiti… što je dovelo do toga da se naši heroji, kako bi se opremili i uputili u novu avanturu, moraju okrenuti kriminalu te ukrasti oružje i opremu s kojom bi uopće imali šanse pobijediti sile zla.

magic maze 2

Čar ove kooperativne igre je u tome što 1 – 8 (!) igrača zajedno upravlja s četiri fantasy heroja: Vilenjakom, Čarobnjakom, Patuljkom i Barbarom. Nadalje, iako se ova igra doima dječje, ona uopće nije lagana, te sadržava preko nekoliko sitnica koje vam je dosta otežavaju. Zasigurno najveći izazov je da suigrači u ovoj kooperativnoj igri ne smiju progovoriti ni riječi za vrijeme igranja!

Dodatno, igra se dovija u realnom vremenu (real time), što bi značilo da igru ne igrate u stilu poteza igrača, nego se sve igra istovremeno. Također, ploča same igre ne postoji, već ju gradite nizom pločica tijekom igre, što ju svaki put čini drugačijom.

Kao i u svakoj kooperativnoj igri, svi suigrači igraju zajedno protiv igre, tj. u ovom slučaju protiv vremena. Svaki igrač ispred sebe dobiva pločicu s potezima koje može primjenjivati na sva četiri heroja. Svaka pločica se sastoji od pomicanja figurice heroja u određenom smjeru  i jedne specijalne akcije – pomicanje figurica po pokretnim stepenicama, korištenje teleportera, otvaranje novih djelova mape odnosno shopping centra.

Osnovno vremensko ograničenje u igri je pješčani sat od 3 minute, a vi morate do zadnjeg zrna odraditi uspješnu pljačku dućana i pobjeći!

magic maze 3

Znamo da vremensko ograničenje zvuči nerealno, ali ipak je izvedivo jer se na određenim dijelovima shopping centra nalaze ikone sata koje vam dozvoljavaju okretanje sata i produživanje vremena za pljačku. Esencijalno je pravilo tempirati okretanje sata u zadnji čas kako biste što bolje iskoristili poklonjene produžetke. Pretpostavljate, čim istekne vrijeme igra je gotova, heroji su uhapšeni od strane vilenjačkog zakona, a vi ste osramoćeni jer su vas pobijedile tri pišljive minute (a vjerojatno i loša sinergija s vašim suigračima, na čemu onda definitivno morate poraditi).

Razgovor vam je dozvoljen samo u određenim trenutcima, no nije pretjerano dobrodošao jer dok pričate vrijeme i dalje curi, a heroji stoje na svojem mjestu smrznuti. U pomoć vam dolazi ogroman crveni pijun od milja nazvan – Učini nešto! Ono što smijete napraviti s tim pijunom je staviti ga ispred suigrača koji ne vidi potez koji bi trebao učiniti ili bjesomučno lupati dok ne učini isti. U cijelom tom kaosu igre, tijekom koje vam vjerojatno zuji melodija Mission Impossible u ušima, super je činjenica da tzv. ‘alpha’ igrač uopće neće doći do izražaja, dakle nitko se neće ni stići istaknuti kao histerični diktator koji naređuje poteze svim ostalim igračima.

Dodatni zadatak timu je da otkrivate pločice shopping centra dok ne nađete sve pločice oružja, odnosno usput otkrijete i izlaz iz centra kako bi vaši heroji nakon uspješne krađe mogli i pobjeći. U ovom segmentu je nastupa veliki utjecaj sreće jer pločice se na početku igre pomješaju i nikada niste sigurni kakav će biti tlocrt na kraju.

magic maze 4

Igra dolazi sa 17 scenarija kojima se povećava reigrivost. Prvih sedam scenarija su dosta jednostavni i služe za učenje igre, dok ostalih 10 scenarija su ovdje da zagorče život vama i vašim herojima. Nećemo ulaziti u detalje i taj dio ćemo ostaviti u velu tajne, koje ćete sami morati otkriti!

Također, sam autor igre, Kasper Lapp, potiče da smislite svoje vlastite scenarije koji će vam najvjerojatnije olakšati igru, osim ako ste mazohisti…Tada ste pozvani da si mazohistično zagorčate život, kao što se Igor podao Cupheadu! Igra je za okupljanje većeg društva, garantira smijeh i zabavu (u apsolutnoj tišini!), a cijena joj je relativno povoljna – kreće se između 140-160 kuna.

Fast Forward: Flee

Dosta specifični dizajner, Friedmann Friese, ove godine donosi novi serijal igara s posebnom mehanikom – Fast Forward, baziran na tzv. Fabled sistemu. Ovaj Essen smo vidjeli prve tri igre: Fear, Fortress i Flee, a ono što je zajedničko kod svih njih je to da niti jedna igra ne dolazi s pravilima, već ćete ista postepeno učiti kako igrate igru.

Gameri Okruglog Stola nisu mogli odoljeti znatiželji, pa su pribavili Flee. Iz samog naslova i ilustracije na kutiji igre jasno je da se radi o nekoj vrsti bijega likova iz Alise u zemlji čudesa, a igra također ima naglasak na kooperativnom djelovanju svih suigrača.

magic maze 5

Malena kutijica sadržava podeblji špil karata koji je složen točno po brojevima. U samom početku, otkrivaju se glavni protagonisti vaše avanture – Alisa, Šašavi Klobučar, Twedledee i Lewis, što ujedno i definira broj igrača – jedan do četiri. U samom startu dobivate inicijalnu karticu pravila koja vas upoznaje s osnovnom mehanikom igre, svaki suigrač na svom potezu odigrava jednu karticu iz ruke, te red prelazi na sljedećeg. Cilj igre? Pobijediti zločesto čudovište koje vas lovi, tj. preživjeti priču do iscrpljivanja špila do kraja.

Načina za izgubiti je mali milijun, od potezanja krive karte u potpuno krivom trenutku, preko predoziranja napitkom za rast, do toga da vas čudovište pojede. Ukoliko igrač kojem je tek počeo red još uvijek drži karticu čudovišta, to vam je nepokolebljiv katalizator kraja igre. Tada ju resetirate na početne uvjete i krećete ispočetka, ovaj put s drugim planom odigravanja reda i karata.

magic maze 6

Ono što čini igru zaista interesantnom je da nema nikakvog mukotrpnog proučavanja pravila prije početka igranja. Osnovni naputci za igranje sažeti su u desetak rečenica na početnim karticama i to je sve što vam treba da savladate pravila igre.

Povoljna je i činjenica da je avantura podijeljena na više Poglavlja, a neka imaju i mogućnost spremanja dotadašnje razine igre da ne morate igrati sve ispočetka. Jedina negativna strana koja može doći do izražaja je pojava ‘alpha’ igrača, jer može se dogoditi da netko u vašem društvu doživi igru kao puzzle koji mora samostalno savladati.

Ukratko, Flee je simpatična igra kartama, kao i ostale igre u serijalu – Fear i Fortress, gdje Fear poziva sve suigrače na lov duhova, a Fortress sadržava dosta blefiranja i podmukle kompeticije do prijestolja. Sve navede igre iz serijala mogu se pronaći u cjenovnom rangu po 150 kuna.

Čitajte nas i dalje, jer sljedeće nedjelje donosimo specijalnu analizu novog trenda – jednokratne društvene igre. Do tada, svakako bacite oko na naš YouTube kanal, gdje možete pronaći naše podcaste na temu društvenih igara, i općenito geek sadržaj. Svratite i na našu FB stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara, te pogledajte naš Twitter i Instagram!

 

 

Komentari (2)

 • KimiM

  12.11.2017 - 22:53

  Koliko god volim kooperativne igre, toliko ne volim real-time :/
  Ali ovaj Flee mi zvuči interesantno 🙂

 • Kosjenka

  13.11.2017 - 14:01

  Yap. Flee je raj za alpha-igrače. Inače skroz fora i neobična igra.
  T.I.M.E. stories su mi bolji.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?