HCL.HR

Gameri Okruglog Stola: Društvene igre za svaki fandom

Erna Fučić 26.08.2018.   •   3 komentara


Jeste li znali da popularne franšize serija imaju i svoje inačice u obliku društvenih igara? Naravno da jeste, ali svejedno ćemo vam to znanje produbiti u našoj trodijelnoj analizi.

Vakula nam proriče nagli kraj ljeta, hladne tuševe i zabundavanje, ali svi se još oporavljamo od valova ekstremnih vrućina koje smo vjerojatno proveli pred ekranom, igrajući neku videoigru, ili binđanjem serija. Nekim se serijama vratite, tipa Rick & Morty, a neke vam budu ogromno otkriće, recimo The Expanse.  A kako se najbolje izliječiti od svima poznatog osjećaja ‘post-serijske-depresije’, nego popularnim društvenim igrama koje vam omogućavaju da se iznova ubacite u omiljene svjetove!

Sve moguće Odiseje u svemiru…

Ako ćemo krenuti od svevremenskih klasika, teško je izabrati s kojim reprezentativnim naslovom započeti niz, s obzirom da svaki od njih ima iza sebe ogroman fandom. Nasumičnim redoslijedom možemo krenuti od fenomena serije Firefly, koja je sa samo jednom sezonom uspjela doseći kultni status. Njezin svijet je pretočen u čak tri igre koje prema BGG listi imaju jednaku težinu i  natprosječne ocjene, tako da vam jedino preostaje izabrati koja više odgovara vama i vašoj ekipi (ako ne i sve!).

Firefly: The Game je tematski dosta jaka, a svaki igrač svojim brodovima obavlja zadatke po svemiru, skupljajući pritom bodove prema pobjedi. Međutim, brojne prepreke su pred njima, poput prevarantskih unajmljivača, detaljnih pretraga od strane Alliance patrola i mogući napadi Reavera, a mehanički se igra oslanja na kretanje teritorijem, kockice i upravljanje karticama, te pick up-and-delivery.

S druge strane Firefly Adventures: Brigands and Browncoats i Legendary Encounters: A Firefly Deck Building Game su kooperativne igre. Firefly Adventures vam uz set minijatura poznatih likova dopušta da se uživite u ulogu, dok je Firefly Deck Building Game klasična mehanika gradnje vlastitog špila karata (deck-building) za prolazak kroz scenarij ove poznate serije, što uključuje koordinaciju posade, poboljšavanje broda i pametan prolazak kroz svemirske sukobe.

Rame uz rame seriji Firefly može se postaviti Battlestar Galactica, koja je pretočena u kvalitetnu i slojevitu društvenu igru. Battlestar Galactica: The Board Game vam daje maksimum što jedna kooperativna igra može ponuditi – timski rad, bolnu izdaju u redovima i napetu svemirsku borbu! Nitko od vas neće biti miran dok ne detektirate tko je zapravo timski Toster.

Neizostavna je i Star Trek franšiza, a od igara valja istaknuti dvije, Star Trek: Frontiers i Star Trek: Ascendancy;  obje na BGG listi krase visoke ocjene, no i viša težina gameplaya. Star Trek: Frontiers je Star Trek tema implementirana na sada već klasičnu igru Mage Knight poznatog dizajnera V. Chvaatila. Ta činjenica garantira da je Frontiers odlične mehaničke izvedbe, s naglaskom da je primarno namijenjena za – solo igranje. Putujte kroz modularno izgrađeni svemir, te prolazite kroz poznate Star Trek avanture u scenarijima koji mogu biti kompetitivne, kooperativne i solo prirode.

Star Trek: Ascendancy je igra zamišljena za tri igrača, a tematski se bavi istraživanjem svemira, proširivanjem poznatih granica i klasičnim sukobom Federacije, Klingonaca i Romulanaca. Uz preko 200 minijatura i 30 planetarnih sustava vi odabirete put vaše civilizacije – istraživanje i rast, ili borbe i eksploatacija? U svakom slučaju, uz niz ekspanzija možete još dodatno obogatiti osnovni gameplay, te proširiti igru na čak 5 igrača.

Kako bi itko mogao zanemariti najpoznatijeg Doktora? Igra Doctor Who: Time of the Daleks je polu-kooperativna, a svaki od igrača preuzima ulogu jednog od Doktora. Bacite se u putovanje vremenom i svemirom, putem modularne ploče i uz pomoć kockica, upoznajte nove suputnike i prolazite kroz avanture, te pokušajte stati na kraj zlom planu Daleka – da izbrišu Doktora iz povijesti. Igra je također visoko rangirana po ocjenama, srednje težine, a može zabaviti do četiri zagrižena fana franšize.

Od novijih serija koje su osvojile publiku treba istaknuti The: Expanse, stoga je jasno da se brzo pojavila i tematska društvena igra. The Expanse Board Game vas stavlja u set serije, s brojnim karticama koje ilustriraju poznate nam scene, a gameplay vjerno dočarava napetost, akcije, sukobe i političko taktiziranje svih uključenih strana. Igrači upravljaju UN-ovim snagama, Marsovom vojskom, O.P.A. pobunjenicima i Protogen Inc., te nastoje preuzeti kontrolu nad našim solarnim sustavom…

Netflix and chill…

Selimo se na Zemlju, kojom haraju kemičari i motociklisti, a neki se čak bave ubijanjem vampira!

Prošle godine je svjetlost dana ugledala društvena igra posvećena imenu koje svi znaju – Heisenberg. Breaking Bad: The Board Game vam daje na izbor da se priključite zlim kartelima ili dobroj DEA, što znači da će vam cilj kroz igru biti ili masovna proizvodnja plavog metha i maksimizacija profita, ili sustavno suzbijanje kartelovih ruta i sjedišta putem akcija agenata. Mehanika igre je bazirana na kartama, a pobjedu ostvarujete ili ubijanjem protivnika, ili ako ih strpate u zatvor.

Ako ste pak fan testosteronom nabrijanog serijala Sons of Anarchy, sigurno ćete uživati i u igri Sons of Anarchy: Men of Mayhem. Preuzimate ulogu jedne od rivalskih bandi, te uz pametnu raspodjelu članova, resursa i izabranih bitki, osvajat ćete oružje, novac i ilegalnu robu. Banda s najviše novaca nakon šest rundi pobjeđuje, a igra uz jake tematske komponente i dizajn ima i visoku ocijenu, stoga ćete se sigurno dobro zabaviti uz nju.

Ostajemo u krimi vodama s još jednim popularnim naslovom – Homeland: The Game, što je polu-kooperativna igra za čak do šest igrača. Za sve vas zaljubljenike u napete situacije koje proživljavaju CIA agenti, ova igra vam pruža upravljanje vojnicima, taktiziranje i pravodobno osmišljene akcije kojima ćete uništavati sve moguće terorističke napade.

Možemo se i dosta vratiti u povijest kroz seriju Spartacus, a za sve ljubitelje gladijatorskih igara tu je igra Spartacus: A Game of Blood & Treachury. Ovo definitivno nije jednostavna igra, jer podrazumijeva opaku borbu za utjecaj u starom Rimu, a kroz političko spletkarenje i gladijatorske borbe igrači kroz pregovaranje, aukcije, kockice i upravljanjem kartica nastoje doći do pobjede.

Ako se preselimo u fantasy domenu, reprezentativni serijal je naravno Buffy The Vampire Slayer. Na izbor imate dvije igre – Buffy The Vampire Slayer: The Board Game i Legendary: Buffy The Vampire Slayer. Obje su igre kooperativnog tipa, te u prvoj navedenoj imate zajednički cilj: zaštititi Sunnydale i spriječiti otvaranje Hellmoutha, pritom koristeći specijalne vještine svakog od likova. Legendary serijal je kao i uvijek temeljen na izgradnji posebnog špila karata (deck-building), karakterističnog za vašeg lika, a igrači zajedno prolaze kroz mračne Buffy avanture, te se bore protiv opće poznatih zlih namjera Big Bada.

I kao šećer na kraju…iako je teško ovaj serijal okarakterizirati ‘slatkim’, ali crno-humorni Rick and Morty je svakako prepoznat i u svijetu društvenih igara, te je već dobio niz naslova. Tako su unazad dvije godine na tržište izašle: Rick and Morty: Total Rickall Card Game, Rick and Morty: Anatomy Park – The Game, Rick and Morty: Mr. Meeseeks’ Box o’Fun Dice and Dares Game, Rick and Morty: Close Rick-Counters of the Rick Kind Deck-Building Game, Rick and Morty: The Ricks Must be Crazy Multiverse Game i Rick and Morty: The Pickle Rick Game.

Vjerujemo da će si svatko bar u jednom od ovih naslova pronaći favorita, a posebno bi izdvojili najbolje ocijenjene: Rick and Morty: Total Rickall Card Game i Rick and Morty: Close Rick-Counters of the Rick Kind Deck-Building Game. Total Rickall je kooperativna igra s mogućim izdajicama. Tematski je povezana s jednom od epizoda, a ono čega se najviše morate paziti su – Paraziti koji se pretvaraju da su vaši članovi obitelji! Close Rick-Counters of the Rick Kind je klasična deck-builder mehanika izdavača Cryptozoic, a ono što morate potući je zlo Vijeće Rickova!

Zaključno, hobi društvenih igara je stvarno bogat temama popularnih franšiza, a ono što odlikuje većinu su i kvalitetne mehanike, izvedbe te natprosječne ocjene. Ukoliko vam se ovakav tip društvenih igara najviše sviđa, svakako popratite izdavače Gale Force Nine, Cryptozoic Entertainment i Upper Deck Entertainment, jer su oni glavna imena koja se bave implementiranjem popularnih IP naslova (Intellectual Property) u hobi.

Čitamo se uskoro, a do tada svakako bacite oko na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara; naš YouTube kanal, gdje možete pronaći naše podcaste na temu društvenih igara, tematski video sadržaj i općenito geek zanimljivosti, te pogledajte i naš Instagram!

 

Komentari (3)

  • Apocalypse4987

    26.08.2018 - 16:09

    Ovi star trek Ascendancy mi izgleda zabavno

  • DjokaBA

    26.08.2018 - 18:56

    Rick and Morty, fenomenalna serija. A ovo izgleda zanimljivo skrooz.

  • okruglic70

    26.08.2018 - 19:32

    Mene su te sve igre zabavne. Samo kada ćemo moći da igramo kao japanci igre s kartama i da one ožive? To bi bilo još bolje i zabavnije

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?