HCL.HR

Gameri Okruglog Stola: Harry Potter – Hogwarts Battle

Erna Fučić 01.04.2018.   •   2 komentara


S obzirom da se Harry Potter franšiza osvježava putem Fantastic Beasts serijala, nova društvena igra smještena u poznati magični svijet savršeno sjeda svakom fanu!

Konačno smo dočekali da američki izdavač USAopoly prebaci jedinstvenu igru Harry Potter tematike preko bare i omogući kupovinu iste u Europu! Zašto jedinstvenu? Zato što, vjerovali ili ne, Harry Potter kao IP (intellectual property) u svijetu modernih društvenih igara skoro uopće ne postoji! A milijuni fanova (poput mene) cvile i umiru za svojim omiljenim serijalom knjiga/filmova za igraćim stolom… Pa se onda USAopoly,izdavač i inače poznat po hrpi igara s IP pozadinom (Austin Powers, Halo, Mass effect, Star Trek, Big Bang Theory itd.) odlučio okušati u stvaranju igre Harry Potter tematike, dobio zeleno svjetlo, te je konačno doplivao i do našeg stola!

Nije mi teško priznati da me preplavilo totalno uzbuđenje kad smo krenuli igrati Harry Potter: Hogwarts Battle, s obzirom da sam stvarno (pre)veliki fan “malog” čarobnjaka. Postavili smo soundtrack prvog filma i svatko si je uzeo olovku tj. čarobni štapić, te smo hrabro zakoračili u magičnu avanturu!

Ovo je kooperativna igra, temeljena na deckbuilding mehanici – o kojoj smo već i pisali. Ukratko, svaki od igrača (2-4) počinje sa svojim malim špilom (deckom) karata, svojstvenim za svojeg lika – naravno, likovi koje možete utjeloviti su Harry, Ron, Hermione i Neville! Osnovni koncept igre je dakle izgradnja vašeg špila kroz gameplay, s novim kartama koje najbolje odgovaraju svojstvima vašeg lika, te zajednička borba protiv dobro nam poznatih zlikovaca!

Ono što ovu igru čini posebno interesantnom, jest postepeno dodavanje pravila, težine i kompleksnosti. Naime, glavni dizajneri Forrest-Pruzan Creative studia su se zaista domišljato dosjetili kako da prilagode igru početnicima hobija i zagriženim igračima. Igra je podijeljena u sedam poglavlja, tj. sedam nastavaka serijala.

Tako su poglavlja razvrstana u sedam kutijica, a prvi nastavak je naravno najlakši i općenito vas upoznaje s osnovnim likovima, čarolijama, mehanizmom i pravilima igre. Kako otvarate sljedeća poglavlja, dodajete sadržaj u igru, nove lokacije, protivnike, Dark Art nedaće, čarolije, saveznike… te se polako ufuravate u sve složenija pravila, mehanizme i timsku igru do pobjede. Sve je prekrasno tematski ilustrirano, a slike na kartama živo prate scene iz filmova.

Uz početni špil karata vašeg lika, dobivate i pločicu za evidenciju Healtha, te resursa napada i novca. U samom početku vaši likovi nemaju neke specijalne mogućnosti, no daljnjim otključavanjem poglavlja postaje jasno da su Harry i Ron talentirani u domeni napada zlikovaca, Hermione savladava čarolije tj. novac, a Neville je zadužen za popravak Healtha svojim suigračima.

Na vašem redu imate na raspolaganju pet karata u ruci, od čega su većina čarolije koje zapravo donose novac; saveznici (Allies) koji vašeg lika na neki način trenutno ojačavaju; te posebni Itemi koji dolaze u pomoć za borbu. Novcem trenutno imate mogućnost kupiti nove i jače karte koje stoje na raspolaganju, te time postepeno – gradite svoj špil (deckbuilding, ta daaa!). Munjama, tj. Napadom zadajete štetu aktivnim zlikovcima na ploči, a da bi ih porazili morate zajednički skupiti jednako ili više munja njihovom naznačenom Healthu.

Ono čega se morate paziti na početku svojeg reda je prvo, okršaj s nedaćama Dark Arts špila, te mogućom ofenzivom glavnih protivnika koja vam trenutno može nanijeti štetu. Uvjet za pobjedu je naravno slamanje svih zlikovaca, no ono na što zajednički morate paziti su lokacije koje negativci sustavno napadaju i polako zauzimaju…jer ako njih izgubite, automatski gubite i igru.

Može li vaš lik umrijeti? Ne. Igra je blagonaklona prema igračima, te ukoliko vam se srozaju Healthovi, trenutno postajete ošamućeni (Stunned), gubite pola svojih karata iz ruke, te se aktivna lokacija dopuni s novim napadom negativaca. Resetirate svoj Health na maksimum i krećete kao da se ništa nije dogodilo, sve u svemu, samo vas malo osakati za jedan red. Ništa strašno.

Međutim, kako otvarate nova poglavlja, tako zlikovci imaju sve jače i perverznije napade, a nedaće od strane Dark Arts špila se udvostručuju – utrostručuju. Tada svi morate ipak više paziti da ne ostanete ošamućeni u krivo vrijeme, te paziti i na svoje suigrače da im se nešto loše ne dogodi.

Kroz poglavlja uvode se sve jače čarolije, primjerice Petrificus Totallus kojim kupujete jednu rundu mira od nekog zlikovca; dolaze sve jači zlikovci; dobivate posebni set kockica kojima mogu profitirati svi suigrači; razvijaju se bolja svojstva likova… Također, od petog poglavlja u igru dolazi Voldemort, koji nužno mora biti zadnji zlikovac protiv kojeg se borite, a za svako sljedeće poglavlje igre dobivate sve težeg i jačeg protivnika u njemu.

Uz to, valja naglasiti da se kroz poglavlja postepeno borite prvo protiv jednog protivnika, pa protiv dva paralelno, da bi naposljetku u zadnjim poglavljima ulazili u žestoki okršaj protiv čak tri zlikovca istovremeno! Dodatno, prateći samu tematiku serijala, u finalnom poglavlju prije sukoba s Voldemortom morate uništiti i šest Horcruxa za što će vam biti potrebno dosta koordinacije, a i malo sreće! Time ova igra dobiva posebnu čar timskog rada, bogatih pojedinih špilova i posebnih mogućnosti što samo pridodaje reigrivosti.

Kad skinem ružičaste fangurl naočale i potpuno objektivno donesem presudu Harry Potter: Hogwarts Battle, mogu zaključiti da se radi o solidnoj kooperativnoj igri, vizualno i tematski bogatoj, s jednostavnim i intuitivnim pravilima koje može zaista bilo tko savladati. Je li ovo igra za opake igrače hobija? Ako očekujete neki zahtjevniji gameplay, da – bit ćete razočarani, no za to se izdavač pobrinuo ekspanzijom kojom bitno otežava igru.

Međutim, smatram da je ovo jedna od boljih igara koja svakako može uvesti početnike u naš hobi, a ukoliko se radi o zagriženom fanu Harry Potter franšize, garantirano će ga i uživjeti u taj magični svijet. Dakle, jedino što može biti presudno prilikom kupovine ove igre (cca 350kn), je koliko ste veliki ljubitelj serijala, te koliko veliku želju imate pridodati HP tematsku igru svojoj kolekciji i iskustvu za igraćim stolom!

Čitajte nas i dalje, jer sljedeći tjedan prelazimo kroz presjek poznatog klasika u našem hobiju – Ticket to Ride! Do tada svakako bacite oko na naš YouTube kanal, gdje možete pronaći naše podcaste na temu društvenih igara, tematski video sadržaj i općenito geek zanimljivosti. Svratite i na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara, te pogledajte naš Twitter i Instagram!

Komentari (2)

  • karlod1997

    01.04.2018 - 19:36

    kultni filmski serijal….nadam se da je i igra vrhunska

  • Sentiel FH-016

    03.04.2018 - 23:52

    Ne kuzim sta je to gameri okruglog stola? WTF

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?