HCL.HR

Gameri Okruglog Stola: Oslobodite Sheldona u sebi i zaigrajte Ticket to Ride!

Tomislav Bosak 08.04.2018.   •   3 komentara


Svi gajimo neko tajno oduševljenje prema lokomotivama i vlakovima, a klasik Ticket to Ride dopušta vam da se potpuno uživite u taj uzbudljivi svijet željeznica!

Nije laž da je Alan R. Moon, poznati dizajner društvenih igara, jedan od glavnih krivaca za početak globalne popularnosti modernih društvenih igara u novije doba. Njegova igra Ticket to Ride, sada već kultni klasik izgradnje željezničkih ruta, davne je 2004. godine došla na police trgovina i toliko prirasla k srcu brojnim igračima da je odmah osvojila i prestižnu nagradu Spiel des Jahres! Radi se o društvenoj igri koja je među rijetkima do danas bila prodana u više milijuna primjeraka! Jasno nam je da su to mizerne cifre u odnosu na industriju videoigara, no vjerujte mi, u svijetu društvenih igara to se smatra mega-uspjehom!

Čovjek se onda mora zapitati: što je to tako posebno u igri Ticket to Ride da je privuklo toliku masu igrača, a katapultiralo ovaj hobi u današnji eksponencijalni tržišni rast?

All aboard!

Jednostavno je…jednostavna! Pravila igre se nauče i savladaju u manje od 10 minuta; potrebno vrijeme za postavljanje igre je par minuta; zamišljena je za 2-5 igrača; te su akcije kratke, a vrijeme čekanja na red minimalno – igra traje manje od 2h.

Nemojmo se zavaravati, u svakome od nas čuči jedan mali Sheldon, fasciniran vlakovima, željeznicom i cijelom paletom raznih vagona – od putničkih (ekonomskih/luksuznih) do teškog karga. Nije da smo svi sanjali postati željezničari kad odrastemo, no kad dobijete šaku vagončića pred sebe u vama se aktivira upravo to – željezničar, strateg, graditelj i putnik.

Mehanika igre je toliko intuitivna – skupite određeni set kartica vagona iste boje, izgradite odgovarajuću trasu između dva grada, osvojite bodove. Mali začin u igri su kartice – ciljevi koje svaki igrač drži u tajnosti.  Radi se o rutama između udaljenih gradova, koje vi na neki način morate spojiti neprekinutim spajanjem trasa – time na kraju osvajate dodatne bodove. Ono što je zeznuto su drugi igrači koji su se možda namjerili na iste dijelove pruge, stoga morate biti brži, pametniji i kvalitetniji taktičari: kada i koju trasu treba izgraditi.

Kolikogod je Ticket to Ride jednostavna igra, moramo se osvrnuti na činjenicu da se radi o klasičnom euro tipu igre. Element sreće je minimaliziran, a igrači su u apsolutnoj kontroli svoje strategije i taktike. Radi se o kompetitivnom tipu igre, a neovisno o tome jeste li početnik ili zagriženi igrač u hobiju, sigurno ćete jednako uživati u gameplayu.

Radi svoje popularnosti, Ticket to Ride je kroz godine doživio brojne varijacije na temu, varijacije na pravila, široki spektar mapa i trasa za izgradnju, što daje veliku mogućnost izbora za svačiji ukus.

Uz klasičnu igru Ticket to Ride, koja pokriva mapu SAD-a, postoji Ticket to Ride Europe, Nordic Countries, Märklin/Germany te Rails & Sails. Svaka od ovih igra je zasebna cjelina, s posebnim zapletom na pravila i mehaniku. Tako recimo Europe uvodi tunele i trajekte, Germany putnike, Nordic Countries napetu igru za 2 – 3 igrača, a Rails & Sails – pogađate – uvodi i poseban set mehanika s gradnjom trasa za brodove.

Iz našeg osobnog iskustva, možemo toplo preporučiti Nordic Countries za posebno kompetitivne igrače, te Germany kao zaista lijepo balansiranu mehaniku s putnicima, no od svih njih najmanje nam se svidio Rails & Sails. Ova verzija dolazi s mega mapom svijeta, posebnim kartama za željeznice i morske rute, te igra može postati zamorna i trajati predugo za jedan ovako lagani naslov…

U svakom slučaju, Ticket to Ride vas može provozati po cijelom svijetu, a ni to vam neće biti dovoljno!

Kupi kartu i put pod noge!

Tako je Days of Wonder do sada proizveo ukupno 6 velikih ekspanzija, tj. Map Collectiona s ukupno 10 različitih mapa za igranje. Uz nove mape, svaka vam nudi nova specifična pravila kako bi vam pružila i drugačije igrače iskustvo.

Team Asia & Legendary Asia (vol.1) – prva ekspanzija koja se sastoji od dvije mape Azije. Jedna mapa nudi mogućnost timske igre do 6 igača (3 para), dok je druga mapa klasična igra sa zapletom – na rizičnim područjima morate žrtvovati vlastite vagone kako bi izgradili rutu.

India & Switzerland (vol.2) – druga ekspanzija s dvije mape u kompletu. Ove mape su namijenjene za manja društva igrača: India (do 4 igrača) i Switzerland (do 3 igrača.) Novost koju nudi Indija su Mandala rute koje vam omogućuju dodatne bodove ukoliko spojite gradove na dva različita načina. Switzerland je pak manja mapa prepuna tunela što igru čini dosta neizvjesnom. Također uvodi novost kod kartica ciljeva koje vam omogućuju da sami odlučite koju kombinaciju ruta spajate.

The Heart of Africa (vol.3) – mapa Afrike uvodi kartice terena koje vam udvostručuju bodove spojenih ruta, naravno ovisno o boji za koju se odnosi. Također, još jedna je novost da se rute određenih boja nalaze na istom dijelu mape što zna dovesti do gužve ukoliko se više igrača naumilo na istu trasu!

Nederland (vol.4) – Mapa Nizozemske sastoji se uglavnom od duplih trasa, a razlog tome je što su u ovoj varijanti uvedene “mostarine” i novci. One funkcioniraju na način da igrač koji prvi zauzme jednu od duplih ruta njenu vrijednost plaća banki, dok drugi igrač drugu rutu plaća “vlasniku” te rute. Novac na kraju igre donosi dodatne bodove, pa iste treba pametno ulagati kako bi se vratili i ulaganje učinili profitabilnim.

United Kingdom & Pennsylvania (vol.5) – za ovu ekspanziju bi se moglo reći da je prava gamerska varijanta u Ticket to Ride svijetu. Mapa Pennsylvanije uvodi dionice putničkih agencija koje skupljate prilikom spajanja ruta i na kraju igrači s najviše dionica osvajaju dodatne bodove. Mapa Ujedinjenog Kraljevstva je ona važnija u ovom kompletu jer donosi tehnologije i koncesije koje samu igru dižu na novu razinu. Naime, na početku možete graditi samo kratke rute u Engleskoj (1-2 vagona). Kako bi mogli svoje ostale rute spajati u drugim zemljama morate platiti koncesiju i tek tada možete spajati rute u Škotskoj ili Irskoj. Također, morate kupovati različite tehnologije kako bi mogli spajati i duže rute (3 ili više vagona), rute koje idu preko vode (trajekti) itd.

France & Old West (vol.6) – najnovija ekspanzija koja se također sastoji od dvije mape. Cijela mapa Francuske sastoji se samo od sivih trasa za koje vi određujete boju. Na taj način sebi možete olakšati igru, odnosno otežati protivniku postavljajući mu boju koja mu ne odgovara. Mapa Divljeg zapada uvodi mogućnost i šestog igrača (samostalnog, ne timski kao na mapi Azije). Novost kod ove mape je da igrači dobiju glavni grad iz kojeg se granaju njihove rute, te prilikom postavljanja novih ruta, morate paziti da su iste spojene na postojeću “glavnu” rutu. Također, možete osvojiti bodove i za protivničke rute koje su spojene na vaše gradove.

U cijelom moru Ticket to Ride naslova i ekspanzija, neizostavne su i digitalne inačice igre. Tako se igra pojavila u svojoj online verziji, kao videoigra i kao aplikacija za Android i iOS, što vam samo može pridodati iskustvu gameplaya ukoliko niste stigli na gamenight taj tjedan! Ono što također može biti presudno u nabavci analogne tj. digitalne verzije ovog naslova, je vjerojatno i cijena. Ticket to Ride bazne igre kreću se između 350-400kn, a digitalne verzije su itekako niže cijene. Sve ovisi o vama kao igraču, u što točno želite uložiti.

Čitajte nas i dalje, jer sljedeći tjedan recenziramo najnoviji naslov Pandemic igara – Rising Tide! Do tada svakako bacite oko na naš YouTube kanal, gdje možete pronaći naše podcaste na temu društvenih igara, tematski video sadržaj i općenito geek zanimljivosti. Svratite i na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara, te pogledajte naš Twitter i Instagram!

Komentari (3)

  • Kr4t0s

    09.04.2018 - 12:28

    Odlična igra. Igrao sam američku i europsku mapu.

  • Kr4t0s

    09.04.2018 - 12:41

    Preporučio bih vam jednu odličnu igru za recenziju, ne znam jeste li je već recenzirali ili ne, igra je Shadows over Camelot. Odlična kooperativna igra, a može se igrati i sa jednim izdajicom. 🙂

    • Sonjo

      @Kr4t0s, 09.04.2018 - 14:24

      dobra ideja! hvala na prijedlogu

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?