HCL.HR

Gameri Okruglog Stola: Putujte rasterećeno – uz male igre bogatog sadržaja

Erna Fučić 27.05.2018.   •   0 komentara


Debelo smo već u planovima za godišnji odmor, a uz prijeko potreban sadržaj u kovčegu ima samo malo mjesta da ponesete i nešto što će zabaviti vas, vašu bolju polovicu i ekipu svaku ljetnu večer!

Mi koji smo dosta duboko zagrizli u hobi društvenih igara već godinama u prtljažniku auta imamo rezerviran  skoro kvadratni metar za ogromne kutije omiljenih nam naslova. Svjesni smo da ostatak svijeta nije toliko lud, ali vrlo vjerojatno jednako kao i mi uživa u društvu prijatelja uz neku zabavnu igru tijekom sparnih ljetnih večeri. Neovisno putujete li s pet kovčega, jednim, ili samo s ruksakom, barem jedna od naših preporučenih igara će vam sigurno stati u neki mali džep!

7 Wonders Duel

Kao što naslov igre daje naslutiti, radi se o igri za dvoje igrača, a naravno da je mehanički i tematski vezana za velikog brata i hit – 7 Wonders. U ovoj igri također gradite svoju civilizaciju kroz 3 ere, no kako se u igri za dva igrača draft tehnika nezgrapno implementira, Duel ima zanimljivu shemu postavljanja kartica koje ćete koristiti u igri. S obzirom da se mehanički ne razlikuje pretjerano od originalnog naslova, kroz igru ćete tijekom svoje runde ‘graditi’ dijelove svoje civilizacije, bilo da ulažete u izvore resursa, spomenike, bitne zgrade, vojsku ili čak jedno od svjetskih čudesa.

Štogod da ste odabrali za izgradnju, jedino što vas limitira su kartice koje su trenutačno otvorene – dostupne za izgradnju tijekom vaše runde, te dostupnost vaših resursa – novaca ili neke vrste materijala. Kako prelazite iz ere u eru, tako gradite svoju civilizaciju, skupljate uvjete ili bodove za pobjedu, ovisno kojim ste putem odlučili nadjačati protivnika. Duel ne traje dugo, intenzivno vas baca u pravi dvoboj s protivnikom jer ćete paziti na  svaki njegov potez i resurs, te garantirano unosi različitost u igru apsolutno svaki put.

Arboretum

Ovaj vizualno primamljiv naslov za dva do četiri igrača nudi apstraktni kolaps vaših sivih stanica. Cilj igre je izgraditi prekrasne drvorede različitih sorti drveća, a vjerujemo da je većini to već dovoljno da se užive u ulogu aristokratskog vrtlara. No, da biste bili dostojni sadnje plemenitaških vrtova, morate se ubaciti i u poseban shematski sklop predumišljaja svakog svojeg sljedećeg koraka. Naime, Arboretum je igra u kojoj osoba s najviše bodova naravno, pobjeđuje.

Način na koji dolazite do bodova je pak, usudim se reći, jedinstven. Karte s drvećem, nalik klasičnim kartaškim igrama, obilježene su brojevima 1 – 8, na svakoj sorti. Posebno složeni drvoredi iste sorte naravno potenciraju bodove, no da biste uopće smjeli osvojiti morate imati bar jedno stablo te sorte u ruci. I još veći broj na karti ukoliko neki od vaših protivnika također drži tu sortu u ruci. I još k tome…bitno je imate li broj 1, a vaš protivnik broj 8…vjerujte nam, jednom kada savladate Arboretum, svaka runda u ovoj igri će vas oblijevati znojem – što vaši protivnici sade, a što skrivaju u ruci!

Honshu

Ukoliko više igrača putuje s vama, konkretno dva do pet, Honshu je mala i kratka igra kartama koje skoro magično kroz runde postaju teren feudalnog Japana ispred svakog igrača. Iznimno jednostavna pravila dijele svaku rundu u dvije faze – na raspolaganju su dijelovi terena za gradnju, a igrači pomoću svojih kartica ulažu određene brojevne vrijednosti, u nadi da će imati najviše i time imati prednost biranja terena.

Zatim ide faza gradnje, koja se odvija po određenim pravilima, a način na koji ćete razvijati svoj teren može vam maksimizirati konačne bodove do pobjede. Raznolikost kartica i mogućnost blefiranja u ulaganju vrijednosti učiniti će svaku igru različitom, napetom i zabavnom, a teren svakog igrača jedinstvenim.

Čitajte nas i dalje, jer sljedeći put donosimo mega recenziju epične igre Barbarians: The Invasion! Do tada svakako bacite oko na naš YouTube kanal, gdje možete pronaći naše podcaste na temu društvenih igara, tematski video sadržaj i općenito geek zanimljivosti. Svratite i na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara, te pogledajte naš Twitter i Instagram!

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?