HCL.HR

Igramo Super Mario Odyssey (EP15): Igra nije gotova!

Igor Belan 11.01.2018.   •   22 komentara


Većina igrača se ne vraća u igru nakon što pređu glavnu priču, ali u Super Mario igrama imate se zašto vratiti i Odyssey nije iznimka. Pogledajte na što sam naletio kad sam se vratio u igru nakon gledanja creditsa.

Označeno sa:

Komentari (22)

 • crolink07

  11.01.2018 - 19:48

  Mario epizode su zabavne kao i Seinfeld a i traju podjednako☺

  • Vexido

   @crolink07, 11.01.2018 - 20:18

   e sad jer to dobro ili loše ? :p , meni je seinfeld najdosadnija humoristicna serija …

  • crolink07

   @Vexido, 11.01.2018 - 20:33

   A jel ti Mario zabavan?

 • Dukindra

  11.01.2018 - 20:09

  Hocemo jos ! 😀

 • BatakJR

  11.01.2018 - 21:03

  Snimaj još?

 • Aerys Targaryen

  11.01.2018 - 22:54

  Pratim HCL youtube kanal od početka, volim gledati komentare na igre, i uvijek nađem vremena u šumi internetskog youtube-twitch sadržaja za pogledati novi Igorov video. U super mario videima, sam ipak ponešto manje uživao zbog, nažalost, pre pre pre naglaženom preuveličavanju igre, u stvarima koje su za današnje pojmove tako… normalne. Prvo pitanje, koje me natjeralo da među hrpom papira idem tražiti mail i pass za prijavu na HCL, je čemu opaska za Crasha? Možda ćeš mi Igore ti pričati o objektivnosti, ali iz cijelog ovog Super Mario serijala se debelo vidi da si vezano uz Super Maria, sve samo ne objektivan. I ne kažem da je to loše, više je bilo simpatično tako prenaglašeno favoriziranje igre koja te toliko veže za neka prošla, jednostavnija vremena. Ne sviđa mi se što je ta subjektivnost zadrla u područje gdje joj nije mjesto. Shvaćam da je bijeg jabuke iz svijeta Crash Bandicoota šala, ali konstantacija nakon toga se nažalost činila ozbiljna. Kako bi usporedio dvije igre, i to javno komentirao, mislim da je prvo potrebno odigrati obje igre, što kod tebe Igore nije slučaj. Sam si jednom prilikom, igrajući remaster Crasha, rekao da ga nisi odigrao, te stoga mislim da ipak nedostaje malo kompentencije za izjavu da je super mario bolji od crasha. Pretpostavljam da si tu mislio na super maria 64, kojeg sam, naravno odigrao, na N64, kojeg sam prodao jednom HCL forumašu čudnog imena, a još čudnijeg avatara, u trenutku kada sam shvatio da je PS1 pojeo N64. Ne želim ulaziti u diskusiju koja je igra zaista bolja, mene je u ona vremena crash daleko više zabavio, zato i jesam sada trigeran. Super Mario je ikona, koja nažalost na staroj slavi i danas skuplja poene diljem, već pokvarenog i trulog, interneta, šro je krenulo od daleko precijenjenog super mario galaxya. Upotrijebit ću i riječ fenbojizam, jer pokraj tolikog preuveličavanja svake dizajnerske odluke, mislim da ta riječ savršeno pristaje u ovom komentaru. Iz ovih videa bi čovjek zaključio da su dizajneri u AC Originsu vodica naspram ultra-super-ikad-najboljih Nintendovih dizajnera. Trajnost igre od 50+ sati? Tada bi se svaka igra koja ima ikakvu vrstu collectiblesa mogla pohvaliti nerealnim trajanjem igre. Vidiš Igore, tu je Crash briljiljao u povećanju vremena trajanja igre, ali ne znam dali znaš kojim potezima, pošto ga nisi odigrao. A tako ga voliš spomenuti u Super Mario komentarima… Čemu 🙁

  • Marac Marko

   @Aerys Targaryen, 12.01.2018 - 00:04

   Prestani uzimat droge

  • crolink07

   @Marac Marko, 12.01.2018 - 08:00

   Haha,nisu to droge,bio bi suvisliji.Tko zna na čemu je? Pročitao sam jedan dio pa me uspavalo.Poslije sam pročitao ostatak ali sam zaboravio početak.Nije mi se dalo ponovo čitati jer sam se naspavao?

  • VEK1NG

   @Aerys Targaryen, 12.01.2018 - 02:03

   Nema tu subjektivnosti, SM Odyssey je prosto savršenstvo, a to su vidi i bez Igorovih komentara.Zbog njega i planiram da kupim Switch.Sa druge strane ne kažem da je Crash loša igra, te bih i njega hteo rado da odigram.

  • VEK1NG

   @VEK1NG, 12.01.2018 - 02:04

   *Kad sam rekao zbog njega mislio sam na SM. 😛

  • crolink07

   @Aerys Targaryen, 12.01.2018 - 08:18

   Možda nije odigrao remaster Crasha do kraja iz razloga što ga nije odigralo ni 90% onih koje je pukla nostalgija i kupili su igru? Naime,dopizdile su im loše optimizirane kontrole,Crash više nije četvrtast već lijepo HD zaobljen i tu se javio problem nepreciznog doskakivanja ( ne bih sad precizno obrazlagao tehničke detalje )što je vjerojatno i uočeno ali je ostavljeno “da igra duže traje”.Možda je to ta brilijantnost koju spominješ? Barem nema mikrotransakcija.

  • Aerys Targaryen

   @crolink07, 12.01.2018 - 13:44

   Na komentar o drogama, a posebno na onaj ispod njega se neću obazirati, pošto sam se davno ispisao iz kluba internet ratnika, a i sama inteligencija ne dopušta odgovarati na to. Stoga ću Vekingu zažaljeti dobru zabavu uz novog Super Maria, jer vjerujem da je igra dosta dobra i zabavna, ali ću ga ipak malo demantirati u izjavi o subjektivnosti, gdje se spominje i savršenstvo u istoj rečenici.
   @croklin
   Ne znam tko nije odgrao remaster crasha do kraja zbog spiralne, a ne pravokutne detekcije polja lika? Ljudima je to bila tek manja smetnja. Kada sam rekao da igor nije odigrao crasha, nisam mislio na remaster, nego na originalnu trilogiju, što se vidjelo iz njegova igranja remastera, a i sam je u jednom trenutku dao do znanja da te igre nije nikada igrao. Vezano uz briljantnost produljenja igre, možda sam krivo upotrijebio riječ briljantno, ali je u svakom slučaju dosta bolje izvedeno od dosta jeftinog produljenja igre skrivanjem kolektiblsa po mapi. Mislio sam na odigravanje određenih lvla bez izgubljenog života, kako bi se dobili gemovi sa kojima bi se kasnije otključavale platforme koje vode do skrivenih kutija. Kada se skupe svi gemovi i kristali, na red dolazi time trial, a što je sve zajedno bolje izvedeno od skrivanja itema po mapi.
   I mislim da su tu neke stvari krivo shvaćene. Igor je rekao da je super mario bolja igra od crasha, gdje je mislio na super mario 64, pošto je u tom vremenu on bio suparnik crashu. Je, Super Mario je veća gaming ikona od crasha, i ne samo od crasha, već i od Lare, Dukea i drugih, starija i zaista najveća Nintendova ikona, kakva je svojevremeno crash bio za Play Station. Kažem svojevremeno, jer je PS vremenom odrastao i stvarao nove ikone, koje će u budućnosti biti prepoznatiljive poput crasha, dok je Nintendo ostao u prošlosti, profilirajući se na staroj slavi Maria i Zelde. Ludilo oko Mario galxya je bilo prenapuhano i nerealno, kao što je i oko ove igre, za koju tvrdim da možda i je dobra i zabavna, ali nit je revolucionarna, nit je takvo dizajnersko čudo kojemu se svi dive kao pura govnetu, grafički u određenim trenutcima izgleda i dosta ružno, ali ajde, nije ovdje grafika na prvom mjestu. Igra na nostalgiju je očita, što kod nekih ljudi izgleda pali, pa se znaju malo zanjeti u pretjeranoj subjektivnosti.

  • crolink07

   @Aerys Targaryen, 12.01.2018 - 15:07

   Opet mi se prispavalo,zijev,zijev?

  • Igor Belan

   @Aerys Targaryen, 12.01.2018 - 16:22

   Igrao sam ja Crash Bandicoot igre inače, samo trojku nisam odigrao nikad – to sam spomenuo u videu u kojem sam igrao remake trojke. Tako da sam na kraju i trojku odigrao 🙂 Igrao sam stvarno puno i Crash Bandicoot i Mario igara kroz mnoge generacije konzola. U svakom slučaju, malo previše ovo uzimaš k srcu i ne znam činiš li to namjerno ili nesvjesno, ali pomalo i iskrivljuješ činjenice. Super Mario i Crash Bandicoot iskreno nisu ni za usporedbu koliko je Mario bolji i važniji serijal za gaming industriju. Super Mario Bros. i Mario 64 se posebno ističu kao važni naslovi po meni jer su individualno predstavili novitete koji su se kasnije koristili u mnogim drugim igrama. Crash Bandicoot ni u jednom trenutku nije predstavio neku revolucionarnu ili inovativnu ideju istog ranga kao Mario naslovi, a usput su sve Crash igre osim eventualno Crasha 3 (koji je bio odličan) bile ocjenjene kao osrednje do vrlo dobre (Mario igre su uvijek u “odličnoj” kategoriji i mnoge su još k tome i revolucionarne zbog novih mehanika koje dotad nisu viđene). Ali s druge strane, to što profesionalni kritičari s nešto dubljim uvidom u industriju i game design misle o nekoj igri nema nikakve veze s time hoće li se neka igra koju oni kude tebi svidjeti više od neke koju oni hvale. Na kraju krajeva svi smo osobe za sebe i svima nam paše nešto drugo – ako je tebi bilo zabavnije igrati Crash Bandicoota prije 20 godina nego Mario 64… meni je to skroz OK. I dapače, hvala što si to podijelio s nama jer je bilo zanimljivo za pročitati. Ali opet – moraš razumjeti da to ne mijenja činjenicu da je Mario objektivno bolji i važniji serijal.

  • Aerys Targaryen

   @Igor Belan, 12.01.2018 - 23:03

   Ok, vjerojatno sam onda iz videa krivo shvatio da nisi odigrao Crasheve, pa eto, isprika zbog prozivke za nekompetentnost, što ipak ne mijenja činjenicu da si malo zaplovio u vode subjektivnosti. Slažem se da je Mario važniji za gaming industriju… ali.. meh, ipak moram u širinu. Imao sam NES na kojem mi je najdraža igra bila robocop, dok mi ujak nije donio super maria iz austrije (nisam siguran ni da je bilo disketa tada kod nas tada za kupiti). Tada su sve druge igre pale u vodu i najviše sam volio igrati Maria, a ni sam ne znam što me toliko privuklo u njemu. Poslje kada je izašao Mario 3, nes je gorio. Tim Mario igrama odajem sva priznanja. Mario 64 je druga pjesma. U slično vrijeme su, koliko se sjećam, izašle igre Mario 64 i Tomb Raider. Igrao sam Maria 64, i bio je odličan tada, ali realno, brat bratu, što nije veću revoluciju izazvao Tomb Raider, koji me u ono vrijeme pokosio sa nogu? Ako se ne varam, dosta brzo je izašao i Tomb Raider 2 i 3, o čemu ne treba dalje ništa govoriti. Ne priznajem mariu 64 veličine koje mu se pripisuju, ni sam ne znam zašto, dali je to Nintendova tiha diplomacija, marketing, prevelika povezanost “velikih” kritičara za originalom, ne znam… I btw, popišam se na te velike kritičare, koji su se igrali vlastitim jonijem dok sam se ja bavio gamingom. Ajmo dalje, nešto kasnije sam nabavio PS i nakon toga N64 više nisam imao zašto paliti. Ali ajmo realno, dali je tko upalio N64 u vrijeme aktualnosti Play Stationa? Čak mi je u to vrijeme više zabave ponudio Spyro, nego što je tada nudio Mario.
   Ok, prekoračio sam preko M64 veličine, ali ono preko čega ne mogu nikako preći su nakaradno visoke ocjene SM Galaxy igara. Imao sam i wii tada, i osobno mi je puno zabavnije bilo igrati onaj new super mario bros, kojeg su izdali za nekakvu obljetnicu ako se ne varam. Znači, Super Mario Galaxy, koji je izašao 2007. godine. Iste godine kada su izašli Call of Duty 4, Team Fortress 2, Crysis, Witcher, Uncharted, Assassins Creed, Portal, BioShock, Resi 4, Dirt, Mass Effect… I tko pokupi najbolje ocjene? SM Galaxy, pa WTF????? E tada sam već počeo hejtati. Galaxy 2, isto.
   Odyssey, danas nažalost nema takvu konkurenciju, ali nitko me ne može uvjeriti u takvu veličinu kakvom igru predstavljaju. Nitko, pa čak ni ti Igore, kojega maksimalno respektiram. Subjektivni ste, fenbojevi ste. Dali je novi Mario rasturio u grafici? Nije. Dali je rasturio u nekom preludo zabavnom gameplayu? Nije. Dizajn? Po meni su dečki iz ubija odradili daleko jači posao, ako ćemo u usporedbe. Ako ćemo u detaljnije seciranje, može, ali za sada ostajem iza svog stava, koji generalno nema veze sa subjektivnošću, da je ovaj super mario zbroj prosječnosti, koji u konačnici možda i je dobra igra, čiji ni jedan segment nije rasturio, niti se može pohvaliti da je najbolji, pa stoga na kraju ostaje samo zbroj prosječnosti.
   I trigeran sam jer se povijest faking svaki puta ponavlja kad izađe nova super mario igra. I još kada čujem da je bolji od Crasha, joj 😀

  • crolink07

   @Aerys Targaryen, 13.01.2018 - 09:06

   Takvih koji o Mariu misle kao ti moglo bi se nabrojiti na prste jedne ruke,eventualno dvije.
   Ostali se broje u desecima milijuna.Lara ti se svidjela više nego Mario možda i zbog hormona?
   Sise su sise,makar i četvrtaste,kao da je dvanaestogodišnjaka to briga.Crash Mariu nije do koljena a još je i pokojan.Malo je oživljen i uljepšan zbog zarade i to je to.Još ćeš napisati da je Crash Team Racing bolji od Mario Karta?Stvarno,na čemu si?

  • Marac Marko

   @crolink07, 13.01.2018 - 12:32

   Droge danas cine svašta 😉

  • Igor Belan

   @Aerys Targaryen, 13.01.2018 - 14:01

   Puno je toga jednostavno krivo napisano ovdje stari 🙂 Napisao sam ti to već, ali jedno je mišljenje nečije i što je nekome zabavnije, a drugo su objektivni stavovi i činjenice. I da, okej je da si ti kontra objektivnog jer je tebi nešto drugo zabavnije, ali ako je već tako bilo bi okej da barem respektiraš ono objektivno, umjesto da doslovno “pišaš po kritičarima” 🙂 A ako ne respektiraš, onda jednostavno nisi dovoljno upoznat s tematikom – nema druge- jer ne možeš samo ignorirati činjenice i govorit kako su svi osim tebe neobjektivni seronje koji pretjeruju. Mario 64 je posvuda “opjevan” kao jedna od najutjecajnijih 3D igara svih vremena i stvarno nije teško proguglati malo zašto ga se takvim drži – ima tona članaka na tu temu, čak sam i ja neki video napravio (iako mislim da nisam spomenuo sve što sam mogao spomenuti), a mislim i da na Wikipediji možeš naći hrpu sadržaja o tome. Neki hintovi oko toga su ti: analogne kontrole, kamera, hub koncept game dizajna i slično. I ako te sve to interesira na višoj razini, prije nego se baciš na to istraživanje o Mariu 64 bi bilo zgodno i da koju knjigu o game designu pročitaš – ljudi često misle da je dovoljno bit “naigran”, u smislu da si puno igara odigrao, i da si onda zasigurno dovoljno kvalificiran da komentiraš igre na ovakvoj razini. Ali nije to baš tako 🙂 Svaki dan si na webu i čitaš internet stranice, ali nisi baš zbog toga postao web dizajner jelda 🙂

  • Aerys Targaryen

   @Igor Belan, 14.01.2018 - 00:33

   Izraz za kritičare sam upotrijebio jer se dosta tih kriticara povode za nekim generalnim misljenjem kako nebi ostali sami na drugoj strani. Neki zbog toga ili subjektivnih razloga zanemaruju objektivnost, ili su sa druge strane prodani i sl. Vjerojatno ne mogu bi ja biti skroz objektivan, i mozda zato mariu 64 ne priznajem pripisane velicine, kao ni recimo Half lifeu 2. HL1 je u svoje vrijeme rasturio, ali dvojci je po meni pridodana prevelika veličina. Vezano uz nove Mario igre, tu sam uvjeren da sam objektivan, što nekima malo ne dostaje. Pogledao sam cijeli SM O serijal, i ne vjerujem da ne vidis kako je ipak bilo jako puno subjektivnosti od tebe. Ok, volis Maria, imas pravo biti subjektivan, vec sam jednom gore napisao da je to bilo i dosta simpaticno, ta zadivljenost nekim detaljima i animacijama koje meni djeluju tako banalno. Ponavljam, ne kazem da je novi mario losa igra, ali nije ni takva velicina kakvom se predstavlja. Na netu ima stranica i o web dizajnu, znam jednog koji je tako postao web dizajner 🙂

  • dandelion

   @Aerys Targaryen, 13.01.2018 - 18:43

   Mario te zlostavljao dok si bio mali dječak?

 • AkiVoziKavasaki

  12.01.2018 - 08:55

  One jabuke treba da pojede yoshi a on se nalazi na vrhu dvorca kao na mario64

 • Uros99

  13.01.2018 - 11:43

  igore ja sam na internetu video da im jos 3 bosa, pa me zanime dali si se borio sa njima a nisi snima ili ih sam nisi nasao

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!