HCL.HR

Ovu grafiku nisu napravili ljudi – pogledajte kako izgleda prvi hibridni grafički sustav

Zoran Žalac 03.12.2018.   •   8 komentara   •   Zanimljivosti


Istraživači iz Nvidije demonstrirali su novi korak u svijetu grafike spojivši sliku generiranu od strane umjetne inteligencije i tradicionalni pokretač igara.

2018. godina dala nam je fascinantne i zastrašujuće uvide u budućnost kakva nas uskoro čeka. U toj budućnosti više nitko neće moći vjerovati onome što vidi, prvenstveno zbog umjetne inteligencije koja će pomoću mašinskog učenja biti u stanju generirati uvjerljive laži u obliku videozapisa. Ako vam nije jasno o čemu pričamo, pogledajte sljedeći video.

No stvaranje uvjerljivih videozapisa na temelju algoritama i mašinskog učenja tek je prvi korak. Drugi korak vizije danas je demonstrirala tvrtka Nvidia koja je generiranu grafiku od strane umjetne inteligencije spojila s tradicionalnim pokretačem za videoigre. Time su dobili hibridni grafički sustav, odnosno igru koja funkcionira drugačije od svih trenutnih igara na tržištu.

Radi se tu o simulatoru vožnje u kojemu se ne može izaći iz automobila. Sama grafika, koju je umjetna inteligencija stvorila “učeći” iz snimki stvarnog svijeta, nije fotorealistična, ali puko stvaranje slike bez učitavanja tekstura ipak je toliko zahtjevno da traži Nvidijinu Titan V grafičku karticu.

Iako je ovo vrlo vjerojatno dio budućnosti grafike za igre, od komercijalne upotrebe sličnih sustava još smo godinama udaljeni. Na kraju krajeva, algoritmi su trenutno ograničeni na generiranje grafike u 25 sličica sekundi što je dovoljno dobro za filmove, ali ne i videoigre.

Ipak, ovaj primjer golica maštu i vodi prema razmišljanju kako bi igre mogle izgledati u slučaju da koriste hibridni grafički pokretač. Primjerice – svijet bi bio virtualno dizajniran kao i sada, ali bi igrači lako mogli generirati likove prema sebi tako da se uslikaju kamerom i potom se ubace u igru.

Komentari (8)

  • MatejBro

    03.12.2018 - 21:10

    Subscribe to pewdiepie

  • trulex

    03.12.2018 - 21:20

    E moj obama oteko ti kutnjak na ljevoj strani, mora da si previše popio noć prije pa si vake gluposti pričo. Obama nemoj masan leba, nego se subabaj na pewdiepie.

    • PppPP

      @trulex, 03.12.2018 - 21:33

      ?

  • Blood Raven

    03.12.2018 - 23:08

    jel “masinko” ili mozda “strojno” ucenje ???

  • Slim1992

    03.12.2018 - 23:11

    Buducnost obecava

  • svraka12_LIX

    04.12.2018 - 18:35

    Wau samo wau.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?