HCL.HR

8-godišnjak iz Hrvatske potrošio 2000 kuna na mikrotransakcije u igri

Zoran Žalac 27.06.2022.   •   46 komentara   •   Zanimljivosti


Jedna se majka iz Slavonskog Broda neugodno iznenadila saznavši kako je njezin 8-godišnji sin u periodu od mjesec dana potrošio 2000 kuna na mikrotransakcije u mobilnoj igri.

Kako izvještava portal SBplus, u nekom neodređenom periodu ove godine zabilježen je još jedan slučaj nekontrolirane potrošnje u mobilnoj igri od strane maloljetnog igrača. Ovoga je puta 8-godišnje dijete kroz mjesec dana potrošilo više od 2000 kuna, igrajući mobilnu igru na mobitelu svoju majke. Nije poznato koja je igra bila u pitanju, rečeno je samo da je 8-godišnjak kupovao plave gemove kojima je otključavao nova oružja.

30-godišnja majka svoje je neugodno iskustvo odlučila podijeliti kao upozorenje drugim roditeljima.

“Znam da će me zbog ovog neki smatrati lošom majkom, ali moram nešto reći barem da upozorim ostale roditelje na ovo što se meni dogodilo. Znači pod broj jedan, nikada nemojte mobitel koji ima spojeno internet bankarstvo dati djeci… S vremena na vrijeme, sin bi uzimao moj mobitel i nakon nekog vremena primijetila sam da mi stalno fali sto-dvjesto kuna s kartice pa sam mislila da je muž možda koristio moju karticu. Kada sam išla provjeriti sve isplate imala sam što vidjeti, preko 2000 kuna potrošeno na igru tijekom mjesec dana. Sin je preko moje kartice kupovao nekakvu odjeću za svog lika u videoigri, kao i za lika svojih prijatelja. Plaćao je plave rubine kako bi mogao kupovati oružje. Ne trebam vam ni reći da otad nije vidio mobitel par mjeseci i dobro ću razmisliti kada će dobiti svoj vlastiti.” – napisala je majka.

Kad su u pitanju igre s mikrotransakcijama, roditelji su prisiljeni na samostalno informiranje o strukturi i sadržajima igara koje im djeca igraju. Tradicionalni sustav preporučenih dobnih ograničenja u obzir ne uzima mikrotransakcije, tako da se igre deklariraju kao namijenjene za uzrast od 3+ godina iako često imaju neograničenu mogućnost potrošnje stvarnog novca.

Označeno sa: ,

Komentari (46)

  • Zvonimir Komar

    27.06.2022 - 09:34

    Tu je jednostavno potrebna dobra i snažna regulativa koja će spriječiti ove predatorske kompanije koje rade takve igre da to rade. Klinac možda nije imao pojma da je to stvaran novac (bodovi, značke, gamifikacija potrošnje i sl.), starci mu možda uopće nisu informirani u takve predatorske prakse kompanija – ovo je slučaj gdje to sustavno treba regulirati, a ne svaljivati odgovornost na pojedinca. I tu ne mislim samo na hrvatsku regulativu nego širu – europsku. Globalnu po mogućnosti, ali zaboravi da bi amerikanci recimo reagirali na ovakvo neštu. Kapital i biznis prije svega.

    • Agent

      @Zvonimir Komar, 27.06.2022 - 09:53

      I u europi je isto kapital i biznis prije toga

    • Zvonimir Komar

      @Agent, 27.06.2022 - 09:57

      Ma je, naravno, ali ipak nije baš ideja “100% deregulacija i sloboda tržišta prije svega i bez obzira na sve”. Naravno, nisu ni u europi sve države tu na istoj liniji. Ali u ovako nečemu bi trebalo ići prema konsenzusu i zaštiti potrošača.

    • Zoran Žalac

      @Zvonimir Komar, 27.06.2022 - 09:54

      Mišljenja sam da bi svatko trebao voditi računa o tome što mu dijete igra, ali situacija je takva da danas to vođenje računa praktički znači da stalno moraš pratiti igre i kako se razvijaju. Jer ju inicijalno možeš pogledati i reći: super, ovo nema mikrotransakcije, a sutra ih već ubace kroz update.

    • Zvonimir Komar

      @Zoran Žalac, 27.06.2022 - 10:02

      Slažem se s prvim dijelom prve rečenice do zareza potpuno, ali kao sa idejom jer znamo da naprosto realno stanje neće biti takvo. I zato ljude treba zaštititi na sustavnoj razini. Nije realno da će (svi) roditelji uopće razumjeti ovaj svijet, a onda je tu još i ovo što kažeš – analiza konkretne igre, updateova i sl. Ponavljam, i ja mislim da je dužnost roditelja da zna što mu dijete radi i da na neki način prati što se dešava…ali to se naprosto ne može očekivati da će se doista i događati u svim slučajevima. Tu onda nastupa sustavna zaštita.

      Plus – politike firmi koje namjerno računaju na ovakve situacije, dizajniraju za njih, potiču ih i sl. – kako tako nešto može biti legalno u uređenom svijetu? Ali da, to je ta priča s kapitalizmom – ako zarađuje, sve granice se brišu. Pitanje je samo kako se pojedina država/politika postavi prema tome.

    • movie

      @Zvonimir Komar, 27.06.2022 - 13:19

      Svi zanemaruju činjenicu nemara majke koja ničim nije zaštitila svoj račun. Ja ti dam svoj mob pa da vidim koliko će ti trebati da mi skineš s računa 2k kuna. Takvom djetetu će trebati cijela vječnost, znači neće mi nikada skinuti niti lipe. I ono najbitnije, tko daje telefon sa svim svojim podacima djetetu od 8 godina. Nenamjerno može nešto obrisati i nanijeti ti određenu štetu. Danas kada u oglasniku imaš za kupiti i mob i rabljenu konzolu za parsto kuna ne isplati se davati svoj mobitel za dječju igru. Pogotovo ako na njemu imaš neke vrijedne stvari.

    • Zvonimir Komar

      @movie, 27.06.2022 - 14:27

      Sta reci, slazem se. Nisam se na to referirao jer ne zelim u fokus staviti mikroperspektivu pred makroperspektivom. Ali da, i ovo treba reci.

    • Pararera

      @Zoran Žalac, 27.06.2022 - 12:31

      Klincu od 8 i nešto godina ne treba mi dat mobitel

    • Stecajni_upravnik

      @Pararera, 27.06.2022 - 13:45

      Bravo👍 Mozgu deteta koji se u tom dobu razvija sasvim sigurno ne prijaju intezivni nadrazaji sa visokim fps kao sto je to u ovakvoj vrsti igara, jednostavno prerano je, posebno sto gazi socijalnu komponentu. Ekipa koja ima decu zna da su mnogi danasnji klinci asocijalni, bez razvijenih komunikacijskih vestina, potpuno okrenuti materijalnom kao jedinom. Na stranu sto dete od 8 godina u igri kupuje oruzije, dakle nista sto ima kreativnu funkciju…

    • Darac83

      @Pararera, 27.06.2022 - 21:46

      Tako je, ti svom nedaj. Onda mu objasni zašto ga cijeli razred sprda… Nije tako jednostavno…

    • Pararera

      @Darac83, 28.06.2022 - 08:34

      Ok

    • Iron666

      @Zvonimir Komar, 27.06.2022 - 11:27

      Slažem se. Krivi su roditelji, a onda predatorske kompanije te tek onda djeca. Jako puno djece itekako zna što radi, ali isto tako, jako puno i ne zna, i pojma nema da ih se vabi na kupovanje nekih tamo žnj gemova koji koštaju pravi novac. Svi smo mi bili djeca i kad nismo znali jezik, igrali smo igre i stiskali next-next-next i svasta nesta. Roditelji svakako moraju znati da dati mobitel sa povezanim bankovnim racunom, djetetu, je jako velika greska. Bilo kako bilo, gamad su i te kompanije koje rade sve sto je u njihovoj moci da navabe korisnike na trošenje love, a vrlo često je to politika u dječijim igrama gdje ih vabe super zakon ekstra mega šarenim skinovima, bojama za oružje i čime sve ne, i onda još najgore od svega kad dođu i pitaju mamu/tatu da im kupe, jadni i naivni i ne informirani roditelji i kupe djeci misleći da rade nešto dobro, a zapravo rade kontra efekt, i onda se taj balonja pretvori u raspekmeženog vip/premium status usera od malena. Treba zakonom zabranit ta govna. 🤣

    • moordrak

      @Zvonimir Komar, 27.06.2022 - 11:42

      Slažem se sa tvojom tezom modernog digitalnog prostora i opasnosti u njemu. Opravdanje tipa “nisam znao” ne drži vodu. Ako znaš da ti je mobitel vezan za bankovni račun-pretplatu-karticu, ako znaš da ti dijete zna autorizacijski PIN, ako znaš da ti dijete ima pristup tvojim osobnim podacima i ako znaš da dijete ne može biti odgovorno za ništa, onda oprosti, ali zakonska regulativa protiv “glup sam” ne može postojati. Kupnju obično treba autorizirati nekoliko puta što može učitniti samo onaj koji ima pristup svim potrebnim podacima. Uglavnom smo komotni pa omogućavamo svojim pametnim uređajima štošta. Ja prvi. Međutim, mom mobitelu, osim mene, nitko nema pristup i tako će ostati. I majka i dijete su na teži način naučili što se dogodi kada nema odgovornosti.-

    • movie

      @moordrak, 27.06.2022 - 13:20

      U potpunosti se slažem s tvojom analizom.

    • Zvonimir Komar

      @moordrak, 27.06.2022 - 14:30

      To sve sto kazes u ovom konkretnom slucaju potpuno stoji. Dati klincu mob povezan na bankovni racun je van pameti.

    • Demon90

      @Zvonimir Komar, 27.06.2022 - 13:33

      Vjeruj 100% da je mali znao da trosi stvarni novac. A sad dal mali zna kolilo je stvarno tesko doci do toga novca u zivotu je drugo pitanje. I kao sto su neki rekli pa valjda treba imati zaštićene podatke na kartici ja imam brdo spremljenih kartica al da bih ih upotrijebio ipak moram dodati nesto.

    • Zvonimir Komar

      @Demon90, 27.06.2022 - 14:33

      Ok, moguce, ali moja linija argumentacije je vise isla prema onome sto je moguce, ne samo prema ovom pojedinom slucaju, jer mislim da je ovo opci problem. Klinac je mogao imati 4 godine i doista ne shvacati. Roditelj je mogao biti izrazito niskog obrazovanja i uopce ne razumjeti digitalni prostor (ne treba ti diploma da kupis i koristis smartphone, pa se svasta moze desiti) itd. Sve su to vrlo zamislive situacije koje treba pokusati sustavno onemoguciti.

    • Demon90

      @Zvonimir Komar, 27.06.2022 - 15:51

      Ma razumijem u potpunosti. Znam i da pojedini odrasli nisu ni svjesni koliko su izlozeni al eto.

  • Šljivovica23

    27.06.2022 - 10:24

    Kladim se da je igro pixel gun 3D😆

  • esseGesse

    27.06.2022 - 10:25

    Jednostavno, igrabkoja uključuje miktotransakcije, +18 i ćao bao

    • Zvonimir Komar

      @esseGesse, 27.06.2022 - 10:40

      To pod minimum.

    • Agent

      @esseGesse, 27.06.2022 - 14:55

      Možeš ti stavit 18+ igru kad i dalje ju lagano skineš. Samo gledaš COD koji je 18+ (pa i onaj mobile cod i warzone) pa većinom imaju ispod 18

  • HeimdallTheWhite

    27.06.2022 - 10:43

    Moj necak od 8 godina takoder spiskao 4500 kuna nedugo. Doduse nije na mikrotransakcijama nego na razne dlcove od Minecrafta i Fortnitea XD sogor dobio srcani zamalo. Pa ti onda napravi acc djetetu i dopusti placanje karticom.

  • Hun7e3

    27.06.2022 - 10:53

    Meni je necak 800kn u 20sekundi potrosio u pubg mobile isto mob i email povezani sa karticama par klikova i nema para 🙂

  • moordrak

    27.06.2022 - 11:05

    Ebiga. Učiš dok si živ. Teže će klincu pasti da je bez mobitela nego mami što je ostala bez 2k kn. Tehnologija napreduje. Treba li djetetu od 8 godina mobitel, otom-potom no činjenica je da su tableti i prijenosna računala ušli u naše školstvo. Nažalost, edukacija o realnim opasnostima modernog digitalnog okruženja je na razini entuzjazma. Nemaju svi u tom svijetu dobre namjere. Ovo je vrlo jasan primjer o kakvom se “divljem zapadu” radi.

    • djosic85

      @moordrak, 27.06.2022 - 11:47

      U prvom razredu se očekuje da dijete ima mobitel. Naravno ne smije ga koristiti pod nastavom. Ali kao potreban je… Takva su vremena došla

    • moordrak

      @djosic85, 27.06.2022 - 21:41

      Neće biti. Radi se isključivo o roditeljskoj bolesti. Nema apsolutno nikakvog pedagoškog razloga zašto bi djetetu trebao mobilni uređaj.

    • djosic85

      @moordrak, 27.06.2022 - 22:38

      A ne može biti bolest onda bi značilo da su svi do jednog roditelji kolektivno oboljeli. Radi se o pojačanom nadzoru nad djecom danas. Ne znam koliko imaš godina ali ja sam definitivno imao ljepše djetinjstvo nego ova kontrola danas, gpsom prate djecu.

    • moordrak

      @djosic85, 28.06.2022 - 09:47

      U moje vrijeme mobitel je bio produkt znanstvene fantastike. 🙂 I zamisli, živ sam i zdrav dan-danas. Bez mobitela! 🙂 Kakav crni nadzor. Kako reko, roditeljska bolest, a djeca će uvijek biti djeca. Mislim da sam imao puno ljepše djetinjstvo nego današnji klinci jer nisam bio opterećen s time što će netko napisati na tik-toku 🙂 Nu, to je današnja realnost.

  • PppPP

    27.06.2022 - 11:36

    Najjače kaj jednim klikom možeš platit na tim mobilnim igrama i aplikacijama. Katastrofa.

    • Agent

      @PppPP, 27.06.2022 - 14:58

      Trebalo bi stavit da za sve ti treba pin ili šifra

  • Triksterica

    27.06.2022 - 11:46

    Zašto ne kupiti djetetu vlastiti mobitel za igranje bez spremljenih brojeva kartica?
    Ako se već roditelj daje djetetu svoj mobitel, može uključiti mod za djecu, velika većina mobitela to ima ili nek izbrišu kartične podatke s mobitela (nije ih teško dodati ponovno).
    Nisu krivi mi game developeri ni dijete, već roditelji. Kome krivo, kome pravo.

  • djosic85

    27.06.2022 - 11:49

    E majko stara… da si ranije djetetu nabavila neki šrot od mobitela sa prepaid karticom ne bi se to dogodilo. Dijete definitivno nije krivo u ovom slučaju.

  • Hadvar

    27.06.2022 - 11:49

    Ne treba nikakvo informiranje o industriji, pracenje razvoja igre ili slicno. Jednostavno treba staviti potvrdu autentifikacije za placanje preko google-a kako djeca ne bi slucajno trosila novce u igri. To su neke najosnovnije stvari, en samo za djecu nego za opcenito. Kada god netko iam povezan racun za placanje preko interneta, OBAVEZNO staviti potvrdu placanja, two-way authentication ako treba i slicno. Drugo, postoji nesto sto se zove parental control gdje se djeci moze ograniciti pristup sadrzaju. Roditelji bi trebali biti upuceni u takve stvari, a ne davati djeci mobitel bez nadzora. Kompanije nazalost iskoristavaju glupost i neznanje roditelja.

  • StargateFan

    27.06.2022 - 12:03

    Sa 8 godina? Svaka mu čast na snalažljivosti. Očito da majka nije gamerica pa ne zna kak da se zaštiti….

  • Dukie

    27.06.2022 - 12:16

    Ma kaj baljezgate. Dobar odgoj radi cuda. Informiraj dijete kako funkcionirajnu stvari, nauci ga sto je NOVAC i koliko znaci. Jednostavna praksa cini cuda. Das mu djeparac 200 kn, i onda mu nabijes porez, najam, rezije itd. pa neka vidi koliko mu ostane i kako funkcioniraju stvari. Drugo, davanje mobitela koji roditelj koristi ( pogotovo ako imas gore kartice aktivirane ) je najgluplja stvar IKAD! S obzirom da ima 30 trebala bi itekako biti upoznata sa stvarima poput internet bankarstva, placanja preko mobitela itd. Nije dijete das mu mobitel i mozak na pasu da ja imam mir.

    • butjer1010

      @Dukie, 27.06.2022 - 12:43

      “Nije dijete das mu mobitel i mozak na pasu da ja imam mir.” Točno o tome se tu i radi! Nikakva pohlepa kompanije nije u igri, čisto zanemarivanje djece zbog svog mira je u pitanju. Pa svi mi imamo frendove s kojima sjedimo negdje i razgovaramo, a oni da bi bio mir samo stave djetetu od 2 godine mobitel u ruke i nema problema, zar ne? Nakon svega što smo doživjeli u zadnjih 15-ak godina od našeg T-coma i sličnih (gdje svatko bez ikakvog papira može uzeti neku uslugu i preko telefona, ali kad ju treba prekinuti, treba OIB-e, punomoći,….), a pogotovo u zadnje 3 godine, čudi me da se netko i dalje hvata “predatorskih kompanija”???? Doba interneta je, svaki dan se može čitati o tome, a pogotovo žena od 30-ak godina, koja je “online” 24 sata dnevno, morala bi biti svjesna toga! Problem je što joj je “trebao MIR”!

    • moordrak

      @butjer1010, 27.06.2022 - 22:14

      Nije baš tako jednostavno postaviti pravila “igre” ne 🙂 Kad budeš imao svojih par komada, probaj im primjeniti to što propovijedaš. Brzo ćeš odustat 🙂 Mislim, bez zezanja, koliko god misliš da si spreman imati djecu i brinuti se o istoj, vjeruj mi, nisi. Dječja tvrdoglavost ali i snalažljivot nema granica. Mislim, sjeti se sebe. Što ti je bilo najslađe napraviti? Ono što je zabranjeno, naravno … 🙂 🙂 🙂

    • butjer1010

      @moordrak, 27.06.2022 - 23:00

      Moji su već 17 i 15 godina, tako da definitivno znam o čemu pričam, prošao sam sva ta sranja bez posljedica. Već su skoro ljudi, odlični u školi, imaju dosta vršnjaka koji ih vole, bez da sam često morao glumiti “opasnog tatu”! Ali i žena i ja smo dali tisuće i tisuće sati svoga vremena za njih, a nismo im davali mobitele, kompove ili playstatione da imamo mir. Žrtva se međutim isplatila, to se vidi na njima tako da svakim danom dobivamo prekrasne komplimente o njima.

    • moordrak

      @butjer1010, 28.06.2022 - 09:32

      To je to. Trenutno sam i sam u toj ulozi zato ću samo reći, nije lako.

    • butjer1010

      @moordrak, 28.06.2022 - 21:30

      Vidjet ćeš kad odrastu i odu u taj famozni “pubertet”! Stari moj, nikad kraja tome, ako to preživiš, cijeli život dalje je mačji kašalj, igra, zajebancija….. Sve što si ih učio, sve što si znao o njima, sve se u minuti mijenja iz korijena. Ovisiš ponekad više o nekim spletovima okolnosti, nego o svem svojem znanju i poimanju života. Onda u par minuta se sve vrati u normalu…. ali ne traje dugo. Ne traje ni ludilo ni normalno dugo, mijenja se iz sata u sat. Nikad ne znaš kako da odreagiraš na šta, jer možeš očekivati za sve da će ti se vratiti kontra 🙂 Jebenoooooo. Ali ipak sve u svemu, nakon miliona tih uspona i padova, vidiš da se isplatilo uložiti zdravlje, vrijeme, trud, život u njih. Naravno, kad je netko prisutan, oni su najbolja djeca svijeta, u školi ih svi hvale, ali naravno, kad treba izlječiti živce, na kome će nego na nama? I mi smo tako na svojima 🙂

  • Arcer

    27.06.2022 - 12:38

    “Sin je preko moje kartice kupovao nekakvu odjeću za svog lika u videoigri, kao i za lika svojih prijatelja.” 😀 Ekipa majka časti ajmo

  • butjer1010

    27.06.2022 - 12:48

    Čisto da “podebljam” cifru! Nećak je spiskao 25 000kn na Fortniteu! Kartica na kojoj su bili 5000€ u kući u ormariću, novac koji su ionako dobili, nisu zaradili, njima je bilo čudno kako je dijete (12godina tada) skužilo PIN?!? Naravno, svi znamo da Epic Games vraća novac ako se dokaže da je dijete to napravilo, u sve sam ih uputio kako i gdje, nije im palo napamet izgubiti 2 sata svog vremena, jer, kako sam i rekao, nisu ih ni zaradili! I sad je Epic Games predatorska kompanija, te najveći krivac što nam se takve stvari događaju????

  • Fenner

    27.06.2022 - 13:19

    Nažalost djeca, pogotovo mlađa nisu niti svjesna da troše pravi novac. Takvu sličnu situaciju sam i ja imao, na sreću radilo se o 40 kn. Nakon poduljeg razgovora, objasnio sam mu kako to funkcionira itd… Nakon toga, više nikada nije potrošio niti lipe na mikrotransakcije.

  • RaspudicT1986

    27.06.2022 - 17:27

    znaci necek bi mi vec 5 puta zavrsio u novinama da mi je sestra željna paznje kao majka ovog djeteta. Potrosio je 5000 kuna sa žiro racuna od tate i jos par sa računa bake, dok nisu skuzili da im je mobitel spojen na karticu:))))

  • Smo42

    28.06.2022 - 09:38

    Danas dođem maloj u školu i odslušam sat i pol predavanja dva policijska inspektora i psihologice o štetnosti društvenih mreža, opasnostima interneta za djecu i mlađe adolescente, i ostalim realnim problemima koji ih vrebaju sa ekrana mobitela. Navode grozne primjere. Nekih sam i sam svestan. Bilo u novinama, pričalo se. Na predavanju ravnatelj i razrednica. Slažu se da bi djeca trebala manje “visiti” zablejana u mobitel.
    Sutra, razrednica učenicima u razredu kaže: “poslati ću vam upute/materijale/tekstove/slike… u razrednu Whatsapp grupu”
    Kakva vražja grupa i slanje djeci koju bi trebalo odmaknuti od ekrana mobitela?!!? Kako su djeca uopće završavala školu prije mobitela i raznih imaginarnih grupa?! 45 minuta školskog sata je bilo sasvim dovoljno za djeci sve objasniti, zadati domaći rad, a i podjeliti materijale za učenje.
    Pa sad kad su praznici, gledam djecu na igralištu kako složeni sjede na zidiću i bleje svaki u svoj mob. Ni loptu na igralište nisu ponijeli, ni ne treba im. Nadam se samo da ih opasnosti neta pukom srećom zaobilaze, jer su sve izloženija i izloženija, a sa svakim klikom sve hrabrija da nekontrolirano zadiru sve dublje u tu zlu šumu. Da ne govorim o zatupljivanju novih generacija (dovoljno pogledati sadržaje koje gledaju, prate, slušaju i igraju. Npr Hr trending), to bi bila dobra zasebna tema. Djeca bi preko takvog medija kao internet mogla biti puno informiranija, načitanija, spremnija za život… a ona bleje u youtubere koji se krevelje i bogate na njima. To je roditeljima veći gubitak nego par tisuća kuna, samo još ne shvaćaju, ali na žalost shvatiti će, kad bude kasno jer se ljudski mozak najviše razvija u mlađoj dobi, a poslje si samo takav kakav jesi, pa se žali youtuberima.
    Nije lako ni roditeljima, treba im se pomoći, i bar za početak ukinuti razredne Whatsapp i ostale grupe.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?