HCL.HR

AMD najavio Radeon Super Resolution tehnologiju, ima jednu veliku prednost nad DLSS-om

Zoran Žalac 05.01.2022.   •   5 komentara   •   Tehnologija


Tvrtka AMA najavila je dolazak RSR tehnologije upscalinga koja neće zamijeniti postojeću FSR tehnologiju, ali bi mogla usrećiti vlasnike Radeon kartica.

AMD je još u 2021. ponudio svojevrsni odgovor na Nvidijinu DLSS tehniku poboljšavanja performansi u igrama kroz upscaling. No, dok se DLSS bazira na naprednom sustavu strojnog učenja, AMD-ov FSR ili FidelityFX Super Resolution funkcionira na jednostavnijem principu – smanji rezoluciju igre i pokušava to sakriti efektom izoštravanja slike. Rezultat je takav da je FSR koristan jedino ako vam je prihvatljivo igrati igre s malo mutnijom slikom.

Prednost je FSR-a u svemu tome što za razliku od DLSS-a radi i na Nvidijinim i na AMD-ovim grafičkim karticama. Nažalost, implementacija FSR-a u igre bila je dosta spora – što se možda promijeni u budućnosti. No, iz AMD-a su odlučili ići zaobilaznim putem. Umjesto da čekaju developere da podrže FSR, igračima će omogućiti da ga kroz upravljački program za Radeon kartice uključe za sve PC igre.

RSR ili Radeon Super Resolution je zgodna opcija, tj. trik kojim će se moći manipulirati rendriranjem igara na PC-u. Uz Radeon Super Resolution tako će se u pojedinim igrama npr. moći zadržati veličina sučelja s jedne rezolucije, a igru izvoditi u drugoj. Želite prostranost 4K sučelja, ali vam igra ide bolje u 1080p rezoluciji? Zahvaljujući RSR-u trebali biste moći dobiti jedno i drugo. Slika će i dalje biti mutna, ali hej – FPS će biti viši.

S obzirom da je RSR dio drivera za Radeone, ova će opcija vjerojatno biti dostupna samo vlasnicima AMD-ovih grafičkih kartica. FSR će i dalje biti omogućen vlasnicima GeForce kartica, ali će morati biti implementiran od igre do igre.

Komentari (5)

  • Zoran Zabac

    05.01.2022 - 11:41

    Ovo za one koji za isto novca žele više muzike??

    • bumblebee1707

      @Zoran Zabac, 05.01.2022 - 14:03

      Ovo je za one kojima Deda Mraz donese graficku karticu sa severnog pola.

  • StargateFan

    05.01.2022 - 12:02

    Nojs

  • vragec25cro

    05.01.2022 - 13:45

    Od kako igram višr na konzolama i malo manje multyplayer igre,uvijek biram opciju za kvalitetu ako ima nasoram fps.Dok sam igrao na pc(večinom medium low rank)uvihek gledao da se čim bolje izvodi naspram grafike bas zbog multiplayer igara.

  • RickBarry

    05.01.2022 - 15:01

    Lol ne.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?