HCL.HR

Assassin’s Creed (za PC) – ništa nije istina, sve je dozvoljeno

Zoran Žalac 08.04.2022.   •   44 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno 14 godina, Assassin’s Creed serijal prvi se put pojavio na PC platformi u dorađenom izdanju s četiri dodatne vrste misija.

Na današnji dan, prije točno 14 godina, prvi put smo igrali Assassin’s Creed na PC platformi. U pitanju je bilo Director’s Cut izdanje prvog Assassin’s Creeda koje je na PC kasnilo pola godine u odnosu na tadašnje konzole, ali je došlo u proširenom izdanju.

Prije desetak godina Ubisoft i PC igrači nisu se baš voljeli zbog piratizacije. Tada još nije bilo Uplaya niti Ubisoft Connect platforme, a Ubisoft je nevoljko prebacivao svoje igre na PC. Međutim, u slučaju Assassin’s Creeda igračima na PC-ju čekanje se donekle isplatilo.

Igrači na PC-u dobili su prvi Assassin’s Creed s četiri mjeseca zakašnjenja u odnosu na konzole, ali su zato dobili i četiri dodatne vrste misija.

Naime, originalni Assassin na konzolama je bio dosta repetitivna igra pa su njezini tvorci u PC verziji odlučili dodati četiri nove vrste misija. Bile su to misije u kojima su se eliminirali protivnici na krovovima, uništavali trgovački štandovi, a bilo je tu još i utrka s vremenom te misija praćenja – naravno. Igra je na PC-ju također bila grafički detaljnija, ali je to svojevremeno imalo svoju cijenu – trebao vam je dvojezgreni procesor, inače ste bili u problemima.

Zanimljivo je, doduše, da je PC verzija Assassin’s Creeda službeno postala dostupna na današnji dan, ali se u opticaju našla još u drugom mjesecu 2008. kada je procurila piratska verzija. Ista nije omogućavala da se igra dovrši u cijelosti, ali je svejedno bila vrlo popularna među piratima. I sad vam je nekako jasnije zašto Ubisoft nije volio PC platformu.

Igra je, prema Ubisoftovim tvrdnjama, u piratskoj verziji bila preuzeta više od 700 tisuća puta.

Prema Ubisoftovim tvrdnjama, igra je u piratskoj verziji bila preuzeta više od 700 tisuća puta. Usporedbe radi, prvih mjeseci Assassin’s Creed se na PC-u prodao u manje od 40 tisuća primjeraka. Ubisoft je kasnije tužio tvrtku Optical Experts Manufacturing zbog koje je navodno došlo do piratiziranja.

Kako originalni Assassin’s Creed do dan danas nije dobio nikakav remaster niti se pojavio na osmoj generaciji konzola, verzija za PC bila je i ostala preferirana verzija za igranje. Planirate li ju zaigrati ovih dana svakako provjerite Overhaul mod koji poboljšava grafiku i dodaje podršku za igranje na 21:9 monitorima.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (44)

  • trulex

    08.04.2019 - 11:06

    Djeco ovo vam je Assassin’s Creed a ne onaj baletan u suknji.

  • Iron666

    08.04.2019 - 11:40

    Definitivno grafički je izgledao fantastično. Ali po svemu je bio izuzetno dosadan i repetitivan.. Dvojka ga je pojela po apsolutno svemu (kao i cijela Ezio kolekcija).. Trojka i BlackFlag/Rogue su jos okej, al nakon toga osjeti se manjak inspiracije u nekim dijelovima igre..

    • Demon90

      @Iron666, 08.04.2019 - 11:55

      Rouge i unity definitivno najgori po meni. Prvi je bio nešto novo pa zato i ima trenutni status a ezio trilogija vjerujem da je svima daleko najbolja

    • Iron666

      @Demon90, 08.04.2019 - 12:15

      Rogue više prihvaćam i gledam kao neki ‘DLC’ za Black flag samo kako bi prica vise imala smisla, trenutno prelazim Unity i osjeti se da je tu vec inspiracija pala poprilicno nisko.. ali hajde, volim posjecivat te povijesne svijetove i istrazivat ih, pa i nekako prelazim preko svega toga, al definitivno nema ono sto su imali prijašnji

    • Ena

      @Demon90, 10.04.2021 - 08:50

      Meni unity nije los, puno bolji od syndicatea koji je teski flop

    • SanKa

      @Iron666, 08.04.2019 - 12:30

      ezio kolekcija je vrh ne samo AC franšize, nego cijelog gaminga. Onakav story mode ,lokacije, muzika, likovi za koje si se vezao. Fantastično nešto. Black Flag me isto oduševio zbog same igrivosti, lokacija. Muzika isto odlicna ,shanties itd… Čak mi i story mode, povezivanje u AC univerzum nije loše. U svakom slučaju, te 4 igre su po meni vrh AC franšize. Unitry je kronično dosadan i lame.

    • Demon90

      @SanKa, 08.04.2019 - 14:30

      A tek kontrole. Jedino dobro u multyplayeru bi bio taj co-op samo da je malo bolje izveden

    • butjer1010

      @Iron666, 08.04.2019 - 15:02

      Ne bih se složio s tobom da je bio repetativan, a pogotovo ne dosadan. Do tada, po meni jedna od najboljih igara ikada, grafički još danas igriva, priča nezamislivo dobra, a činjenica da je dvojka, Ezio kolekcija kako si rekao, još bolja, samo govori o kakvoj se nenormalno odličnoj igri radi. Već sam pisao kako su sa trojkom počeli pojednostavljivanje, četvorka takodjer ni do koljena prvim trima dijelovima, ali četvorka je imala onaj otvoreni svijet, vodu, grafiku koju nismo do tada imali, pa je sukladno tome medju najboljima, Unity je meni povijesno jako zanimljiv i odličan, ali od unitya počinju američka $ranja u toj igri, i tipkanje 3 gumba što brže možeš i svi su mrtvi oko tebe. Mehanika borbe u prvom i drugom je bila neponovljiva, i vjerojatno više nikad neću doživjeti takvu “ekstazu” dok igram igre…… šteta…. da naprave istu igru i priču kao altair i Ezio kolekciju, ali sa “novom” grafikom, vjerojatno bi ponovo kupio sve dijelove koliko mi to fali. Ove sam već sve odigrao po 4 do 5 puta 🙂

    • Zelе

      @butjer1010, 08.04.2021 - 12:48

      Mislim da si malo pomešao igre. Borba u prvim delovima je bila samo mashanje attack i counter dugmeta, a tek se u Unityu malo unapredila i otežala, kad su dodali parry.

    • butjer1010

      @Zelе, 08.04.2021 - 19:02

      Daj molim te, ako nisi odigrao igru, ne piši takve komentare. Ako si ti na kraju igre, one vitezove sa dugim kopljima ubio sa counter attackom, onda si moj bog! Imao si 6 (ako se dobro sjećam) comboa za naučiti, i svaki je bio za drugi tip protivnika. Koliko comboa ima u Unity-u i dalje???? Lijepo bi bilo prvo odigrati igru, pa onda pisati komentare.

    • Iron666

      @butjer1010, 08.04.2021 - 13:18

      Ne znam kako možeš reći da nije bio repetivan kad je aposolutno svaka misija bila identična, sa skoro pa nikakvim razlikama od one prethodne. I to ne govorim subjektivno, nego kao činjenično stanje. To je bio uvod u odličnu fransižu, koja je danas tu gdje je. U svakome slučaju, igra je tada predstavljali neke nove tehnoloske napretke, ali neke inovativnosti u misijama, nula bodova, repetivno do ibera.

    • butjer1010

      @Iron666, 08.04.2021 - 19:04

      Najobičnija glupost – moje subjektivno mišljenje, pogotovo uspoređivanje sa današnjim “assassins creedom”, ako se to uopće više može zvati tako. Pretpostavljam da ni ti nisi odigrao cijelu igru, a ako i jesi, imao si premalo godina da ju skužiš. Samo moje mišljenje….

    • Iron666

      @butjer1010, 09.04.2021 - 11:12

      Prešao sam apsolutno svaki AC naslov, i to sve što se dalo, sam otključao i pokupio… Tako da ti ta teorija pada u vodu, isto kao i moje godište 😀 U svakome slučaju, slagali se ili ne, recenzije iste igre na 90% stranica upravo kao glavni minus spominju repetivnost i monotoniju misija. Igra je bila tehnološki skok u to vrijeme, grafikom i gameplayom, ali raznolikošću misija, i ne baš. Daleko od toga da mi nije ostao u lijepom pamćenju, pogotovo kada sam vidio prvi trailer za istu, mindblown 😀 U svakome slučaju, shvatili se ili ne, nije ni bitno 🙂

    • butjer1010

      @Iron666, 09.04.2021 - 13:26

      Onda znam gdje je problem – u čitanju 90% recenzija na raznim stranicama! Nikad nisam shvatio zašto mi netko treba sugerirati kakva je igrica, ima li ona “repetativnosti” u sebi ili nema. Više sam volio svoja iskustva i razmišljanja, nego, svjesno ili podsvjesno, čitanje tuđih iskustava. Nije to nikakav problem nikad bio – do današnjih dana, kada 90 posto ljudi vjeruje u ono što im se kaže, bilo na portalima, bilo na društvenim mrežama, bilo na televiziji. Bez pogovora, sve se posluša. Tu se vjerojatno razlikuje naša objektivnost, ali ljutio se ti ili ne, moje iskustvo sa jedinicom je bilo kao ulazak u neki novi svijet igranja. Zbog jedinice sam i počeo kupovati apsolutno sve što ima veze sa AC serijalom, i iako mi se ne sviđaju današnje AC igre (samo zato što se zovu tako, ne zato što su loše, jer nisu, ali me boli nazvati to AC-om), i dalje prednaručujem svaku. Samo zbog jedinice….. Iako, bez sugestije drugih, i meni je dvojka najbolja igra svih vremena, ne samo AC igra.

    • Iron666

      @butjer1010, 09.04.2021 - 15:14

      Slažem se s prvim dijelom oko mreža, recenzija i svega, ali i to nije nužno loše. Nisam kupio Cyberpunk zbog istog, i nije mi nimalo žao, jer sam vidio i iz prve ruke kod frenda, da to nije još ispolirano, onoliko barem, koliko bi mi bilo prihvatljivo. U svakome slučaju, keca sam prešao ponovno nedavno i dalje mi nije jasno kako možeš tvrditi da misije nisu jednolične i monotone kada doslovno jesu. Odigraj ga opet i nađi mi 10 različitih misija xD either way, nije ni bitno. Neka tu rasprava završi. Odo španat Forzu 😀

    • Iron666

      @butjer1010, 09.04.2021 - 15:16

      I da, tada, 2007. to je još moglo proći. Danas, takve ne raznolikost gameplaya bi bila izuzetno popljuvana.

    • Stecajni_upravnik

      @butjer1010, 08.04.2022 - 13:56

      Bravo za recenzije i stvaranje pred ubeđenja! Mozda je ta repetativnost kasnije dosla, kada se odgiralo gomila novijih naslova nakon cega se AC smatra repetativnim. Iskreno, nije mi se mnogo dopao pravac u kome je AC u poslednja tri nastavka otisao, Walhalla je jedina igra iz serijala koja me smorila da sam odustao na 85%

    • Iron666

      @butjer1010, 09.04.2021 - 11:19

      A i isto tako, koliko god sam uživao u Originsu i idućim nastavcima, ne mogu ne potvrditi činjenicu da su i te igre često izuzetno repitivne i čisti grind/farm festival. Da Assassins Creed igre nisu smještene u zanimljivije povijesne lokacije i vremenske zone, misliš da bi bile toliko hvaljene? To ih najviše i spašava, ponavljam, bez obzira što sam i sam uživao u njima. Ezio triologija, pa hajde do Black Flaga zapravo, je bilo genijalno iskustvo. Močna i masna priča, sa taman toliko elemenata da ne postane naporni grind fest… Postoji razlika između subjektivnosti i objektivnosti, i bez obzira što nekada netko od nas i uživa u nečemu, ne znači da to na objektivnoj razini nisu mane. GTA 5 mi je dosadan, uopće mi više nisu napete takve igre, pa opet ne mogu subjektivno reći da su loše, kada nisu… AC je genijalna franšiza, ali da se osjeti gubitak ideja i originalnosti, itekako da se osjeti..

    • fajer dregon

      @Iron666, 08.04.2019 - 16:06

      slažem se da je bio izuzetno dosadan i repetitivan.. nakon najavnog trailer-a mislio sam da će biti najbolja igra ikad. čim je izašla za xbox360 nabavio sam ju i reći ću da mi je to bilo možda i najveće razočarenje do tada, nikada nisam toliko puno očekivao igre da bi se toliko razočarao. jedini + u igri mi je bila grafika

  • SimpleHR

    08.04.2019 - 12:29

    Al Mualim đubre bradato

  • microlightgames

    08.04.2019 - 12:34

    Prvi je bio remek djelo jer je prvi od takvih igara, doso je drugi koji je bio odlican takodjer, treci dio je bio inovativan, bolji u svemu pogotovo vizualno ali to nije bilo to vise po meni je onako oke. Cetvorka je po meni najbolji, taj tropski osjecaj je bio veliko osvjezenje za igru ne znam zasto i jednostavno odlican nastavak. Ostale nisam ni igro, jednostavno se cini izlizano i staro, novi odyssey i origins mi se cini novo osvjezenje i moglo bi mi se svidit ali neda mi se

  • Skyprotokol

    08.04.2019 - 15:05

    Prava nostalgija

  • emanlio

    08.04.2019 - 15:43

    Ja baš danas počeo ponovo igrati. Kakva slučajnost.

    • emanlio

      @emanlio, 08.04.2019 - 15:46

      Mislim na Assassin’s creed.

  • Filter

    08.04.2019 - 15:54

    Sjećam se da sam prvi Assassin’s Creed igrao upravo te 2008. godine na tadašnjem PC-u, ako se to može nazvati PC-jem ili bolje reći šklopocijom informatičko-računarske prirode, budući da sam igrao na 640×480 rezoluciji na totalno low detaljima i to na svega 20-tak fps-a, ali se isto tako sjećam da sam i pored svega uživao.. E to su bili dani.. Još uvijek imam kutiju od CD-a po kući, samo to je i ostalo, prazna kutija, CD-a odavno nema, gubi mu se svaki trag.. Koliko me sjećanje služi, na kule, crkve i džamije si mogao da se popneš samo na jedan način i to si morao da se potrudiš da pronađeš pravi put, a sad samo tipka W i eto te na petom spratu za 3 sekunde..

    • Demon90

      @Filter, 12.04.2019 - 17:33

      Znam kako ti je bilo moja je situacija bila malo bolja, nekada je stvarno bila muka pobjeći ili se sakriti zbog laga ti radiš jedno a on drugo

    • zbosec49

      @Filter, 08.04.2021 - 11:05

      I meni nije bilo bitno za fps i rezoluciju , za sve igre sam morao na low stavljati, nije mi bilo to vazno. A i ovo penjanje , morao si se potruditi stvarno, ovo danas oversimplified sranje.

  • DjokaBA

    08.04.2019 - 19:55

    Ovo je AC, i Ezio triloga, pa sve do Black Flag je koliko toliko ok. Nakon toga, sunovrat, do danasnjih sranja i nekih losih kopija Witchera.

  • Zagorhac

    08.04.2019 - 22:41

    U ovoj igri je još bilo nekakve inovativnosti. sjecam se da su reklamirali detekciju 3D modela tako da je altair (mislim da se tako zvao glavni lik) rukom odguravao NPC-eve dok je prolazio kroz guzvu, mačevanje i tako neke sitnice. no, u sitnicama i detaljima je stvar! pogotovo detalj gdje je buduci assassin prilikom ulaska među assassine morao odsjeći prst na ruci da bi oštrica mogla nesmetano izaci (kasnije su to maknuli sto mi je skroz bzvz). pa zatim razgovori sa žrtvama prije njihove smrti te priča u sadašnjosti.

    ostali “nastavci” bas i nemaju previse veze sa naslovom (assassins), kao da su krenuli u nekom drugom smjeru.

    • Croatomic

      @Zagorhac, 08.04.2022 - 16:08

      Čak ni povijesne veze… Asasini su nastali oko 1090. godine. A mi igrali sa asasinom u starom egiptu i staroj grčkoj. 😂 A sada po novom i u adgardu 😂😂 Možda dočekamo da AC završi u Hogwartsu

  • TopkeBosanac

    09.04.2019 - 19:00

    Assassins Creed 1 i 2 cista perverzija, 3ci mi je takodjer bio jako dobar svi ostali licno meni su izgubili onaj “osjecaj” assassins creeda.

  • Dad of Boy

    08.04.2021 - 13:07

    Trenutno sam na AC Odyssey i to na nekih 160 h, još Valhalla i završava petogodišnje prolaženje AC-ova 🙂

    • Ena

      @Dad of Boy, 10.04.2021 - 08:51

      Valhalla je uzasno rastegnuta i repetitivna. Strasno nesto.

    • Croatomic

      @Ena, 08.04.2022 - 19:17

      Pogotovo kad si odin

  • Skoropazao665

    08.04.2021 - 13:19

    Ja sam zbog ove igre kupio PS3

    • butjer1010

      @Skoropazao665, 08.04.2022 - 09:26

      Ja kad sam ju vidio na ps3 kupio sam novi pc i čekao da izađe na pc-u 🙂

  • Mate Vujic

    08.04.2021 - 13:22

    E ovo je assassin’s creed a ne neki syndicate ili origins,… To su bili dani za pamćenje kada je assassin’s creed bio assassin’s creed… :l

  • vragec25cro

    08.04.2021 - 13:26

    Igrao ih večinu,ali nekako mi sad Ac:Valhalla uzeo prvo mjesto za najbolju Ac igru od Black Flaga koji mi do sad bio najbolji.

    • Croatomic

      @vragec25cro, 08.04.2022 - 19:19

      Valhalla bolja od Originsa i odisseya ali ni nlizu black flaga a kamoli prvog i drugog AC

  • Rastmahatta

    09.04.2021 - 10:31

    Prvi je imao poseban gušt

  • Bakinson

    08.04.2022 - 09:41

    Nedavno sam opet odigrao da se prisjetim te odlicne price. Jedino sto me u pojam ubilo je kolko je gameplay dosadaaaaan.

  • Iceman73

    08.04.2022 - 10:53

    Meni dobri svi…

  • Momentum

    08.04.2022 - 12:41

    Ustvari AC je do 2013 bio dobar,zadnji koji je valjao je Black Flag/Rogue,sve nakon 2013 nije to to i nije ni blizu kao prijašnje igre,kao i sa svime,generalno meni je ta 2013ta bila zadnja dobra godina za gaming,nakon 2013te gaming je krenuo padati naglo.

  • Cone3006

    08.04.2022 - 19:02

    Ovo je igra a ne onaj gay( da prostite) iz Fortnajta

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?