HCL.HR

Battlefield 5 uskoro će dobiti bolje performanse s DLSS opcijom


Deep learning super sampling uskoro će biti implementiran u Battlefield 5. Evo što to konkretno znači za vlasnike skupocjenih RTX kartica.

DLSS ili deep learning super-sampling je mogućnost koja dolazi s novom Nvidijinom serijom RTX kartica, a nameće se kao napredna zamjena za klasični anti-aliasing. Radi se o metodi renderiranja scene u igrama koja bi trebala zamijeniti dosadašnji temporal anti-aliasing. Obje se metode bave zaglađivanjem tekstura, odnosno uklanjanjem njihovih šiljastih završetaka producirajući tako realniju sliku. S tehničke strane, DLSS koristi manje ulaznih informacija te brže kombinira nekoliko sličica kako bi producirao detaljniju konačnu sliku. Pritom zaobilazi kompleksne algoritme, ali i ekstenzivno koristi super sampliranje te podizanje rezolucije na pojedinim teksturama kako bi u konačnici stvorio kvalitetniju sliku.

Što sve navedeno znači za igrače? DLSS bi u teoriji trebao producirati bolju sliku uz korištenje manje resursa same grafičke kartice (za sada isključivo RTX serije) što bi u konačnici trebalo poboljšati framerate. Tako Final Fantasy 15, s uključenom DLSS opcijom, donosi čak 40% bolje performanse u 4K rezoluciji. Ista opcija sada stiže i u Battlefield 5 te će to biti prvi test navedene tehnologije u kombinaciji s raytracingom koji je poznat po ozbiljnom udaru na framerate.

Tehnologija ima svoja ograničenja i mnogi je zapravo odbacuju kao jednostavno umjetno podizanje rezolucije ili upscaling. Naime, u gameplayu je takvo što je vidljivo samo pri esktremnom zumiranju na pojedine teksture. Opcija vizualno ne donosi značajna poboljšanja, ali poboljšanje performansi moglo bi kupnju RTX kartice zbog ray tracinga učiniti isplativijom investicijom. Nadalje, implementacija DLSS-a u buduće modele slabijih grafičkih kartica mogla bi omogućiti da iste pogone najnovije naslove s prihvatljivim performansama. Shadow of The Tomb Raider, Hitman 2, Metro: Exodus, PUBG i MechWarrior 5 su samo neke od igara koje će podržavati ovu mogućnost, a velika je vjerojatnost da ćemo je sve češće viđati u većini nadolazećih AAA naslova.

Komentari (13)

  • KhorneFlake

    31.12.2018 - 15:47

    Da, trebalo bi u teoriji….
    https://imgur.com/a/SjRNWna
    …u praksi, nažalost, performanse su dobijene nauštrb kvaliteta slike. GamersNexus je odradio solidan test u FF XV, pored mutnila postoje i problemi sa flickeringom na udaljenim objektima, pogotovo ogradama. Ljudi će biti oduševljeni na svim onim seoskim mapama u BF-u…

    • PppPP

      @KhorneFlake, 31.12.2018 - 16:11

      nemoguće je da to primijetiš bez zumiranja

    • Anomaly

      @PppPP, 31.12.2018 - 18:12

      Isto tako je nemoguće upscale-anu 1800p rezoluciju primetiti bez zumiranja a daje iste performanse. DLSS će možda na nekim teksturama imati prednost ali i to je uglavnom nemoguće primetiti.
      No realno, ponegde je moguće primetiti male razlike čak i bez zumiranja, pogotovo ako se gleda uporedo.

    • PppPP

      @Anomaly, 31.12.2018 - 20:18

      Znaš ti uopće šta je DLSS i kako radi? Ne pari mi da znaš puno. Ovaj gospon flake je dao jednu sliku i ne znam iz kojeg razloga kada je gore naš dobri hrvoje postavio lijep video gdje se sve vidi jasno.

    • Anomaly

      @PppPP, 31.12.2018 - 22:21

      Nisam ekspert ali koliko znam DLSS koristi specijalne algoritme, koje kreira Neural Graphics Framework, sa ciljem da poveća rezoluciju a sačuva kvalitet slike.
      Video iz teksta je tehnički demo, u pravim igrama DLSS daje malo drugačije rezultate. Jedino trava, lišće i kosa izgledaju jako dobro kod DLSS, u nekim slučajevima i bolje od nativno renderovane teksture. Treperenje piksela je tek posebna priča, nadam se da će to popravit.
      RTX DLSS vs. TAA Analysis: RTX Finally in Use

    • kuky90

      @KhorneFlake, 01.01.2019 - 10:02

      pa ovaj TAA koji BF5 forsira zamuti sliku previše, umjesto da izoštri sa AA. Kolko vidim i ovo sranje će napraviti isti drek.

  • dandelion

    31.12.2018 - 16:40

    super

  • delight353

    31.12.2018 - 17:45

    Ja sam valjda jedini koji iz ovog videa ne vidi razliku…

  • PsiHoGujaR

    01.01.2019 - 15:30

    Naravno samo za 20xx seriju -.-”

    • PppPP

      @PsiHoGujaR, 01.01.2019 - 16:05

      Zato kaj je nemoguće da radi na drugim serijama

    • PsiHoGujaR

      @PppPP, 01.01.2019 - 21:59

      Naravno da je moguce da oce, al hvala bogu nece 😉

    • PppPP

      @PsiHoGujaR, 02.01.2019 - 00:05

      isuse nemaš pojma o čemu pričaš haha

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?