HCL.HR

Blood – virtualna krvavica

Zoran Žalac 21.05.2022.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 25 godina igrao se Blood – pucačina koja je sukladno svom naslovu bila vrlo krvava i donijela je tada ne baš često viđenu mehaniku alternativnih napada.

Pucačine devedesetih godina nisu se previše opterećivale oko kritika da su klonovi Dooma. Premda su dijelile koncept gameplaya sa spomenutim hitom id Softwarea, svaka je igra imala nešto svoje, bilo da se radilo o igrama Duke Nukem 3D, Heretic ili pak Blood. Ovaj potonji pojavio se na današnji dan prije 25 godina te je formulu Dooma upakirao u nasilnu igru s motivima okultizma i horora.

Blood nas je stavio u ulogu Caleba, nemrtvog revolveraša koji je tražio osvetu protiv boga tame Černoboga. Caleb je bio dio kulta Kabale, zajedno sa svojom ženom Opheliom, a Černobog ih je oboje usmrtio, pa je Caleb ustao iz mrtvih da mu se osveti. Radnja igre bila je podijeljena na četiri epizode, od kojih je svaka imala po 7 ili 8 levela, uključujući jedan tajni level i obračun s boss protivnikom.

Iako je Blood bio pucačina iz prvog lica, dobar dio oružja nije bio vatrenog oblika. Primjerice, neprijatelje se moglo bosti vilama, a bilo je i magičnog oružja poput voodoo lutkice. Blood je bio iznimno krvava i nasilna igra u kojoj je glavni lik uživao u svom osvetničkom pohodu, a neprijatelji oko njega često su vrištali u agoniji dok je on šutao njihove glave.

Blood je bio jedna od prvih pucačina u kojoj smo imali primarni i sekundarni napad za pojedina oružja.

Blood je osim single-player kampanje imao kooperativni i kompetitivni dio. Igrači su se mogli napucavati u Deathmatch modu (zvanom Bloodbath) po posebno dizajniranim mapama, dok je kooperativni mod bio vrlo sličan glavnoj kampanji.

Blood je nakon izlaska dobio dvije službene ekspanzije: Cryptic Passage s 10 novih levela, te Plasma Pak s novim levelima, oružjima i protivnicima. Sama je igra bila kontroverzna zbog svoje razine nasilja te je u konačnici dobila i cenzurirano izdanje.

Blood je 1998. dobio nastavak, ali je u 21. stoljeću postao predmet trgovanja. Studio Monolith, koji je kreirao igru, prodao je prava serijal izdavačkoj kući GT Interactive, koju je kupila tvrtka Infogrames, koja je postala Atari, a kasnije je serijal otišao u ruke Warner Brosa koji ima vlasništvo i nad studijem Monolith. Zanimljiva putanja od koje igrači baš i nisu imali koristi, ali je utješna činjenica da se Blood danas može kupiti u digitalnom obliku za PC, a od 2019. godine dostupna je i poboljšana verzija igre zvana Blood: Fresh Supply.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (5)

  • djosic85

    21.05.2022 - 12:58

    Igrao sam dvojku i sjećam se da glave i kosti lete ko loptice skočice 😁

  • DiVojic

    21.05.2022 - 16:42

    Da li je u ovoj igri bilo oružje ona “voodoo lutkica” pa si mogo s tim klat?

    • Darac83

      @DiVojic, 21.05.2022 - 21:59

      “Primjerice, neprijatelje se moglo bosti vilama, a bilo je i magičnog oružja poput voodoo lutkice.” ☺️

  • Soulforged

    21.05.2022 - 22:44

    “I live, again !!!” – Jedna od najdrazih igara iz djetinjstva. Jos uvijek se nadam nekom remasteru. 🙂

  • Mad Ant

    22.05.2022 - 10:03

    Da su bar novije reirkarnacije toliko dobre (iako prva je OK skroz)…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?