HCL.HR

Call of Duty: Modern Warfare vratio je kampanju – u istom formatu kao i zadnjih 16 godina

Zoran Žalac 05.11.2019.   •   25 komentara


Call of Duty je vratio single-player kampanju u igru, a mi u ovome članku donosimo svoja zapažanja i dojmove o njoj.

Malo kasnimo s recenzijom Call of Duty: Modern Warfarea i velike su šanse da su svi zainteresirani igrači već odigrali kampanju, a potom i ostale modove. Dok naš glavni urednik igra multiplayer mečeve, mene je zapala dužnost da odigram single-player porciju igre pa ću u ovom tekstu kratko prokomentirati taj dio, što će ujedno biti i uvertira u konačnu recenziju.

Znate onu vrstu „putopisnih“ fotografija na kojima fotograf drži ruku leđima okrenute djevojke a ispred nje je neki divan prizor? Stil se zove „Follow me to“, datira iz 2011. godine i za njega je zaslužan ruski fotograf Murad Osmann. Iako je Call of Duty stariji od te vrste naslikavanja, sve kampanje u serijalu rađene su na sličnom principu kao i „Follow me to“ fotografije. Ispred vas je neki uzbudljiv prizor, a do njega vas uvijek vodi neki lik kojega pratite. Prizori se mijenjaju, ali ispred vas je uvijek netko tko vas vodi. Ne drži vas za ruku, barem ne doslovno, ali osjećaj je takav, cijelo vrijeme.

S obzirom da se CoD reciklira, reciklirat ću i ja ono što sam napisao u nekadašnjoj recenziji za Infinite Warfare. „Igra je i dalje dizajnirana da vas maksimalno drži za ruku i vodi kroz akciju kao nekakvog psa na lancu. Gotovo svaku misiju u CoD-u rješavate uz nekoliko suboraca, a radnja se odvija oko njih. Vi ste u centru pažnje, ali ne i pokretač radnje. Kad se i pruži neka situacija da se udaljite od akcije pa možda potražite zaobilazni put, na ekranu vas dočeka poruka – vratite se! Vi ne možete sami otvoriti vrata dok ostali članovi ekipe ne dođu do njih, sve je u CoD-u sekvencirano do bola.“

Iste rečenice vrijede za Modern Warfare kampanju u 2019. godini pa mi je igranje iste donijelo svojevrsni deja vu. Novi Modern Warfare je nova igra, ali u single-playeru baš i ne djeluje tako. Imao sam dojam da sam bezbroj puta prošao sve ono što igra baca pred mene. Svi pokušaji da igra bude realistična u svojoj militarističkoj fantaziji bili su mi slabašni i neuvjerljivi, jer kako da se čovjek uživi u ulogu vojnika kad mu je sve režirano. Znam da vojnici slijede naredbe, ali količina naredbi u Call of Duty kampanjama imala bi više smisla da je glavni lik vojni pas.

Nisu u pitanju samo vojnici jer se format „Follow me to“ koristi za apsolutno sve živo. U jednom dijelu igre igrate u ulozi djevojčice i morate slijediti malo starijeg brata kako biste pobjegli iz grada. Na stranu sad što je to dijete prethodno svjedočilo traumatičnom ubojstvu roditelja i što nekim čudom nije u šoku, ispostavlja se da je mali brat pravi ratni strateg te će vam osim točne rute za bijeg iz grada usput isplanirati sve što trebate napraviti kako biste nadmudrili trenirane vojnike.

Druga scena: u zatvoru sam i mučitelj dolazi u ćeliju. Nakon malo ćaskanja govori mi da ga slijedim. Tu mi je već bilo dosta – cijelu igru nekoga pratim, završim u zatvoru i opet moram nekoga slijediti? Išao sam stoga vidjeti što će se dogoditi ako odbijem naredbu i ostanem tamo gdje jesam. Odgovor je – ništa se ne dogodi nego igra čeka da poslušate naredbu. Interesantno je to iz razloga što prethodno tome imate scenu u kojoj se morate okrenuti u kut i ne smijete gledati u protivnika. Ako se na tu naredbu ne odazovete, bivate kažnjeni. No, praćenje možete odbiti bez posljedica.

Od Call of Dutyja zapravo ne tražim mnogo jer svaka igra ima bljeskove dobrog dizajna kad vam u rijetkim trenucima odriješi ruke i pusti vas „s lanca“. U slučaju Modern Warfarea najbolje dolazi u misijama pred kraj igre. Predzadnja misija „Going Dark“ tako vam daje da sami pristupite malo većem kompleksu i da si birate kojim ćete se rutama kretati. To mi je bio uvjerljivo najdraži dio igre, posebice u kombinaciji s oklopnim vozilom koje kruži po mapi. Dok sam se skrivao u mraku imao sam osjećaj kao da igram horor naslov s nezaustavljivim protivnikom. Takvih stvari želim vidjeti što više u Call of Dutyju!

Da budem pošten, raznovrsnost zadataka ponovno je solidna u Modern Warfareu. Fale samo dionice s vožnjom, a sve ostalo je tu da fino balansira akciju i taktiziranje. Postoji čak i nekoliko prostornih zagonetki u igri – nisam mogao vjerovati. I to je nešto što bi CoD-u koristilo u većem broju. Posebno su mi se svidjele taktičke misije u zatvorenim prostorima, gdje je brzo reagiranje ključno. Podsjetilo me to na Mile High Club misiju iz prvog Modern Warfarea. Razlog zašto su mi te misije bile dobre leži u neočekivanom postavljanju neprijatelja: neki se sakriju pod krevet, neki se pretvaraju da su civili…

U tim misijama do izražaja dolazi težina igre. Ne znam je li to do činjenice da CoD kampanju nisam igrao još od 2017., ali nekako mi se ovogodišnji Call of Duty učinio nemilosrdniji po pitanju težine. Sviđa mi se, zapravo, što je igra po tom pitanju realistična – neprijatelje eliminirate brzo, a ne kao u drugim pucačinama gdje morate stresti pola šaržera u protivnike da biste ih srušili. Korištenje oružja u igri je odlično, iako smatram da bi zvuk prilikom pucanja mogao biti realističniji, prvenstveno u zatvorenim prostorima.

Kampanja ima 14 levela, tri igriva lika i priču koja mi nije osobito zaokupila pažnju. Za pohvalu je narativ da problemi u svijetu obično nisu vojne naravi nego političke prirode, ali je već pomalo klišeizirano da su Rusi ponovno negativci u cijeloj priči. Zanimljiva je poveznica s prethodnim Modern Warfare igrama, no nju doznajete tek na samom kraju i čini se da će biti proširena kroz buduće misije u kooperativnom dijelu igre.

Dakle, mislim da Modern Warfare nema priču za pamćenje, a vjerujem da će mi i same misije brzo ispariti iz glave. Međutim, sjećat ću se zato impresivne prezentacije jer je tu Modern Warfare bolji no ikad prije. Vizualno je igra među najljepšima koje danas možete zaigrati, barem što se tiče single-player kampanje. Čim vidite mape koje nisu dizajnirane za kampanju, odmah na njima uočavate manje detalja, slabije efekte i slično.

Kao što sam rekao na početku teksta, u punoj recenziji dotaknut ćemo se i multiplayera, a do tada evo kratkog zaključka o kampanji. Lako je mrziti taj dio igre i prigovarati na račun istoga. Dizajnom se Call of Duty nije pomaknuo s mjesta gdje je bio prije 16 godina i ako ste već veteran serijala to bi vam moglo ići na živce. Igra ponekad stvarno tretira igrača kao da je pas, i premda to ima smisla u nekim segmentima, dojam je da bi Call of Duty mogao ostvariti fascinantne i fenomenalne stvari kad bi se odmaknuo od tog „Follow me to“ formata.

Najbolji trenuci igre dolaze na rijetkim misijama kad ste sami svoj gospodar. Od svog tog pucanja i čekanja da mi netko drugi otvori vrata, meni je u Modern Warfareu bilo najbolje kad sam uskočio kroz jedan prozor i u zadnji čas izbjegao sigurnu smrt pred nišanom oklopnog vozila.

Komentari (25)

  • SimpleHR

    05.11.2019 - 19:38

    Znači nekakav 70 za sp dio igre

  • GAMEmaher

    05.11.2019 - 20:00

    Ja ga još nemam a nit mi se žuri…dođe na red kad pojeftini. Osobno nemam velika očekivanja i do sad sam uživao u svim kampanjama (pa čak i black ops 3 iako me tamo te flashback izbrljani story neki ubio u pojam). Mnogima najomraženiji Infinite Warfare meni je bio jako zanimljiv sve to SF kao i AW. Meni paše da je kampanja opet tu i ne smeta me to neko vođenje za ruku jer dosta izbora imam u drugim open world igrama…

  • deanHR

    05.11.2019 - 20:17

    Ma, kampanja je brutalna. Meni odlična. Nema neke misije na razini All Ghilled up ali to niti jedna slična igra nema. Staviš si igru najmanje na Hardned pa uživaš u punom smislu uživanja. AI je dobar. Likovi su fenomenalni. Ona Farah je kao Ziva David iz NCISa (ne samo ona nego i njezin brat) samo je imala daleko nesretnije djetinjstvo i taj lik mi se jako sviđa. Definitivno najbolji novi lik u ovoj kampanji. Normalno da je drugi jednako dobar lik Cpt Price. Lik je legendaran i to sa razlogom. Ostali su isto OK, možda sam se previše naviknuo da je glavni negativac previše bitan i drago mi je da je radnja u samoj igri i ponašanja vojnika na neki način važnija nego inače standardni cilj ubijanja glavnih negativaca. Kad sam vidio Cpt Pricea sam se naježio jer baš ga obožavam. Kada sam vidio kako igra izgleda sa onim noćnim pogledom to je bila brutala. Grafički najbolja igra u serijalu a i jedna od ljepših općenito. Svjetlo je pogotovo odlično u toj igri i ta “igra” svjetla i mraka. Nešto fenomenalno. Ostale tehničke stvari poput zvuka i mehanike i animacija su na iznimnoj razini, pogotovo zvuk oružja. Rat je teška stvar i drago mi je da je ova igra to pokazala. Sve što sam čuo od IGNa je istina- u kampanji se vide neke brutalne istine koje nisu za one previše emocionalne i mislim da je to najveća pobjeda ove igre – kampanja. O MPu i SO ćemo kada dođe recenzija a za razliku od SPa tamo imam mane a one su vezane samo uz mape u tim modovima.

  • Agent

    05.11.2019 - 20:24

    CO-OP misije su mi puno bolje i volio bi kad bi ih bilo barem 10-15

  • Taypan

    05.11.2019 - 20:32

    Nije mi jasno zasto na Skidrowu nema igre :/

    • deanHR

      @Taypan, 05.11.2019 - 20:51

      Hahaha

  • xx1111

    05.11.2019 - 20:49

    Kyle u sp nije zanimljiv iako se s njim dugo igra to je problem ostalo je po meni sve ok

  • 312AE

    05.11.2019 - 22:30

    Nakon par godina pause,zadnji mi bil Black Ops 2,Black Ops 3 probal dok su ga davali na PS4
    +, ali mi se nije svidjal. Single player mi je super, Farah mi je super lik i igral bi još koju misiju s njom. Multiplayer mi je zabavan, treba par rundi dok se snadješ s oružjem i navikneš na time to kill, koji je stvarno jako kratki. I imam osjećaj da su neka oružja jednostavno puno, puno bolja od drugih. Najdraži mi do sad M4A1 assault rifle. Kolko got neki kempaju s shotgunovima, meni tak nije gušt igrati. Jedina kritika mi je black ops coop mode, koji je stvarno jako daleko od fer, tu završiti misju je skoro nemoguće i taj je mod i najviše zbagirani. Najgore je kad nakon umiranja više nemožeš koristiti gadget i strikove,a igra ti baca previše neprijatelja. Nadam se da budu to malo popravili.
    Šteta, jer u tom modu možeš odključati nove cool likove za multiplayer.

    • Agent

      @312AE, 06.11.2019 - 08:26

      Ja nisam naišao na te bugove da kasnije ne mogu koristit gadgete i strikove.Istina da ima možda previše neprijatelja,ali to samo ako ideš rush,treba imat taktiku kod svake misije,ja sam ih dosta lagano prošao i šteta što ima samo 4 misije

    • 312AE

      @Agent, 06.11.2019 - 13:10

      Ahh onda budi sretan, imaš čak i na redditu opis tog istog bugs. Pa sam onda imal još par dok si vremenski ograničeni, pa ti tipka za interakciju ne funkcijonira, pa dok neko iz teama ima equipanoga riot shielda, da ima glič, pa na momente nevidim ništ

    • 312AE

      @312AE, 06.11.2019 - 13:12

      Na žalost imal sam bugova, sve je OK dok ne umreš jednom, pa se onda vratiš sa skokom iz aviona.

  • Cpt. Price

    05.11.2019 - 22:46

    Prvog dana po izlasku odigrao sam jednu misiju sp a zatim prešao na mp. Mp je tolikp dobar i zarazan da se ne mogu skinuti s njega. Ako se ikad i vratim na sp to če bit i slučajevoma kad pukne int. ili zaštekaju serveri

    • Agent

      @Cpt. Price, 06.11.2019 - 08:26

      kad pukne net ne možeš ni sp igrat,probao sam kad mi je pukao net

    • Cpt. Price

      @Agent, 06.11.2019 - 09:45

      Mogu. Ja imam fizicko izdanje.

  • Indigo83

    06.11.2019 - 01:01

    Mah..

  • TitanShifter

    06.11.2019 - 12:19

    Neki dan sam posudio ww2 od druga i igra nije loša koliko su mnogi ovdje i mnogi u svijetu prikazivali kao da jeste. Da, multiplayer je ispod prosjeka, ali kampanja i zombiji su sasvim okej. Koliko su ljudi pljuvali mislio sam da je dno dna.

    • Agent

      @TitanShifter, 06.11.2019 - 13:40

      meni sp baš i nije bio nešto,ostalo ok,a bo4 mp su uništili kasnije kad su svi sa noževima igrali

    • TitanShifter

      @Agent, 06.11.2019 - 15:09

      Taj necu ni probat.. Al ww2 je baš ispljuvan, vjerovatno 90 % ljudi na hclu koji su pljuvali nisu ni igrali igru.

    • Agent

      @TitanShifter, 06.11.2019 - 15:53

      Probaj ovaj novi cod,meni najbolji još od cod:mw2

    • TitanShifter

      @Agent, 06.11.2019 - 16:04

      Naravno, cekat cu koji mjesec da cijena opadne i kupujem.

    • Wolfensteiner

      @TitanShifter, 07.11.2019 - 07:36

      Ww2 je katastrofa of coda bio, mlaka i nemastovita ” don’t offend someone” kampanja, multiplayer smece sa mapama koje su jedne od najgorih, oruzja jaako malo s obzirom na period, division sistem koji vjerojatno spada medju najgore inovacije u cod-u ikada, lootboxes sa hrpom nebutnog sadrzaja, killstreakovi takodjer bzvz, prelosi i neupotrebljivi…znam da je radjeno na igri otkako su ona dvojica napustila sledgehammer games no jbga stari,to je bilo cca 6 mjeseci nakon izlaska igre, ja je do tada prodao…ugl promasaj kao i advanced warfare sto je sledgehammer napravio, jednostavno nisu za cod i to je to

    • TitanShifter

      @Wolfensteiner, 07.11.2019 - 12:32

      Hvala na podjeli svog mišljenja. Slažem se da je ww2 daleko od dobrog starog coda, i sa kampanjom i multiplayerom, ali igra kao igra moze proc. Moze se odigrat i jedno i drugo pa i zombiji i zabavit se dobrih mjesec dana. Naravno da za takvu igru ne bih dao 400 kuna, ali do 120 bih išao, sada kada je igra ostarila i kada je cijena spala.

    • Wolfensteiner

      @TitanShifter, 08.11.2019 - 07:15

      To definitivno, samo jbga, ja sam je kupio u 12. mjesecu, mapa sjecam se 9 samo…a bila mi je dobra samo ona jedna u nekom francuskom gradicu, nezz sad ime tocno…iss kad se sjetim uss texas ili mape aachen, pa ocajno hehe…i jbga, prodao sam je no da je drugi tim radio na igri bila bi sigurno puno bolja…a sama po sebi vrijedi cca 150kn

  • Odieon

    06.11.2019 - 17:38

    Meni je igra generalno sasvim ok, samo me uzasno nerviraju bugovi u multiplayer misijama, ispunim misiju i onda mi po 3 dana stoji tipa 2/5 objectives da bi 4. dan odjednom pisalo 5/5.Ne znam zasto se to ne fixa…

    • Agent

      @Odieon, 06.11.2019 - 18:34

      A imaju još puno toga za fixat,meni svako malo piše da su mi sva oružja 1 lvl,a imam sve stavljeno na njih

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?