HCL.HR

Castlevania – u lovu na grofa Drakulu

Zoran Žalac 26.09.2022.   •   6 komentara   •   Retro gaming


Na današnji se dan prije 36 godina Simon Belmont zaputio na avanturu uništavanja grofa Drakule u hvaljenom akcijskom platformeru Castlevania.

Nepisano je pravilo da su videoigre zabavnije kad igramo u ulozi vampira nego da se borimo protiv njih. Međutim, iznimki svakako ima i tu svakako vrijedi spomenuti serijal Castlevania, koji je svoj debitantski nastup imao upravo na današnji dan prije 36 godina, u godini kad se slavila 90. obljetnica romana Dracula.

Zanimljivo je da prvo pojavljivanje Castlevanije nije dogodilo pod tim imenom. Izdavačka kuća Konami na japanskom je tržištu lansirala igru Akumajō Dracula, a nju su nakon domaćeg uspjeha na zapadna tržišta prebacili pod nazivom Castlevania. Nije nikad u potpunosti razjašnjeno zašto igra na našim tržištima nije imala Drakulu u nazivu, no sumnja se da je američki ogranak Konamija u nazivu htio izbjeći religijske konotacije.

Također je interesantno da Akumajō Dracula nije bila samo jedna igra, a Castlevania nije bio prvi naziv za taj serijal kod nas u Europi. U Japanu je mjesec dana nakon prve igre lansirana alternativna verzija s drugačijom strukturom levela, a ta se verzija igre u Europi zvala Vampire Killer. Bilo je to prvi i zadnji put da je Konamijev serijal koristio naziv Vampire Killer.

Castlevania je bila akcijski platformer u kojemu smo igrali kao Simon Belmont, junak koji se zaputio u dvorac grofa Drakule. Belmont je pripadao obiteljskoj lozi lovaca na vampire koji su kroz povijest zaustavljali Drakulu. U svom je arsenalu imao magični bič kao glavno oružje, a mogao je još koristiti svetu vodicu, križeve i sl. U planu je čak bio i češnjak kao oružje, ali na kraju nije završio u igri.

Castlevania je bila akcijski platformer u kojemu smo igrali kao Simon Belmont, junak koji se zaputio u dvorac grofa Drakule.

Castlevania je imala 18 linearnih levela koje je igrač morao završiti prije isteka vremena. Na početku je igrač dobio ukupno četiri života, a dodatne je mogao osvojiti ako bi osvojio potreban broj bodova kroz skupljanje vreća i ubijanje protivnika koje su činila razna čudovišta. Bila je to prilično izazovna igra za svoje vrijeme, no u kasnijim je izdanjima dobila Easy mod. S druge strane, svaki sljedeći prelazak igre bio bi sve teži.

Castlevania se prvo pojavila na Famicom Disk konzoli, svega nekoliko mjeseci nakon tematski sličnog Ghost’n’Goblinsa. Kritike na igru većinom su bile pozitivne, no igra je zapravo postala cijenjena nakon što je 1987. došao nastavak Castlevania 2: Simon’s Quest, koji nije bio toliko dobar. Međutim, Castlevania je kao serijal uspjela skupiti vojsku obožavatelja zbog svog fantastičnog ugođaja i generalno dobrih mehanika.

Castlevania je kao serijal uspjela skupiti vojsku obožavatelja zbog svog fantastičnog ugođaja i generalno dobrih mehanika.

Originalna je Castlevania s vremenom doživjela brojna izdanja te se pojavila na Commodoreu 64, Amigi, MS-DOS-u, Game Boy Advanceu i drugim platformama. Na današnjim ju platformama možete zaigrati u sklopu Castlevania Anniversary Collectiona. Serijal također postoji i u obliku animirane serije na Netflixu koju se isplati pogledati.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (6)

  • Darcoolio

    26.09.2022 - 12:01

    Ova igra mi je toliko draga da sam skidao čak i one verzije za telefon.

  • Aldin219

    26.09.2022 - 12:28

    Obozavam ovu igru.

  • Veles

    26.09.2022 - 14:31

    Jel iko gledao odličnu animiranu seriju Castlevania na Netflixu? Sve preporuke 🙂

    • MD2

      @Veles, 26.09.2022 - 15:11

      Odlična serija.

  • djosic85

    26.09.2022 - 14:32

    Nije imala drakulu u naslovu jer su se htjele izbjeć religijske konotacije, svašta, koje to konotacije, sveta voda možda, bezveze… Nisam igrao te stare, ali one nove dvije su mi odlične igre

  • Klaudio89

    03.10.2022 - 16:58

    Prošao sam bio oba 2 nastavka sa PS3,prošao sam i teškom mukom Cronicles na PS1,te onaj antologijski 4 nastavak koju sam na Classic miniju od SNES igrao,a ovaj prvi je pravo kultni kojeg mi je gušt igrati online na laptopu,ali ga još nisam riješio jer su leveli jako teški,jednako kao i bossevi poput Deatha koji je zeznuto,pogledao sam i sve sezone serije na Netflixu koji je fenomenalan i tko ga još nije pogledao,pozalit Ce sto to jos nije uradio

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?