HCL.HR

Dante’s Inferno – idi u pakao!

Zoran Žalac 09.02.2024.   •   11 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije 14 godina Electronic Arts nas je poslao k vragu u igri Dante’s Inferno, rađenoj po predlošku kultnog književnog djela iz 14. stoljeća.

Književna djela nisu baš često predlošci za videoigre, pogotovo ne klasici svjetske književnosti. Zato je prije 14 godina bio čudan trenutak kad je izdavačka kuća Electronic Arts iskoristila Božanstvenu komediju Dantea Alighierija da bi lansirali akcijski naslov u kojemu se Dante tukao s demonima i spašavao svoju Beatrice od samog Lucifera.

Da se razumijemo, Dante’s Inferno tek je djelomično pokupio inspiraciju iz Božanske komedije, a sa samom radnjom tog djela nije imao baš previše poveznica. Dante je ovdje bio vitez, a Vergilije ga je vodio kroz devet krugova pakla. Oružja su mu bila kosa i križ koji je svjetlošću odbijao proklete duše te ispucavao projektile. Oprostom grijeha skupljalo se iskustvo, no nagrađivao se i “unholy” pristup.

Dante’s Inferno mehanički je jako podsjećao na igre iz originalne trilogije God of War i s tim je serijalom išao u izravni okršaj. Igra je bila lansirana mjesec dana prije God of Wara 3, a Electronic Arts je potrošio silne milijune na marketing. Ostala je upamćena i TV reklama za igru koja se emitirala u najskupljem mogućem terminu – za vrijeme američkog Super Bowla 2010. godine. Za igru je također bio pripremljen animirani film, kao i strip u šest dijelova.

Cijeli marketing za ovu igru bio je poprilično lud. Electronic Arts je na E3 sajmu 2009. angažirao grupu glumaca koji su odglumili protest na kojemu se igru prozivalo za bogohuljenje. Za naručivanje igre jednog su dana nudili popust od 6,66 dolara, pa su novinarima slali kutije koje su svirale pjesmu “Never Gonna Give You Up” sve dok ih se nije uništilo.

Dante’s Inferno je svojim završetkom priče igračima poručio kako će se priča nastaviti. Međutim, to se nikada nije dogodilo. Iako je igra pokupila pristojne ocjene, prodaja je bila dosta slaba te je razvoj nastavka u konačnici bio otkazan. Ipak, igra je dobila dodatka: Dark Forest i Trials of St. Lucia, od kojih je potonji donio drugog igrivog lika, svetu Luciju.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (11)

  • sparrowpunk

    09.02.2024 - 15:51

    Sjećam se te igre iako je nikada nisam igrao. Naime, vlasnik igraonice u koju sam često dolazio trošiti zarađeni novac na Tekken (pošto tada nisam imao konzole), je igrao ovu igru. Pitao sam da li je to God of War i odgovorio je da je bolje od GoWa i da je boss borba svako malo. Nisam nikada igru niti gledao previše gameplay videa na YT ali bih rekao da je GoW bolji. Hehe, tip je isto igrao neku Star Wars igru na Xboxu 360 tamo negdje 2009 i bio očajno loš😂.

    • Antiesreg

      @sparrowpunk, 09.02.2024 - 18:21

      Točno to ; ne igram baš takav tip igara ali ču se prisliti jer ne mogu stalno FPS ili puzzle 😜

  • John_Constantine

    09.02.2024 - 16:00

    Bila je to dobra igra. Animirani sam više puta pogledao. Da li je bolja od god of war, ne bi se složio. Imala je odličnu radnju, obrat i završetak. Šteta je što nema nastavaka.

  • Iron666

    09.02.2024 - 16:31

    U to vrijeme mi je radi te igre bilo mega žao što nemam plejku. Rokao sam to kod frenda i bilo mi je ekstra fun, i sav taj lore i gore i krugovi pakla. Genijalno

  • kebbab

    09.02.2024 - 17:11

    Dajte remaster ovoga 😁

  • MetalicStar

    09.02.2024 - 17:47

    Odigrao je dan danas je imam za ps3, znam da je bila brutalno dobra , taman se podsjetih te igre i moga bi je oped prec posto sam je odigrao samo jednom cim je izasla posto se ne sjecah vecinu igre jer sam davno igrao, niti se ne sjecam dali sam je kupio dobio nemam pojma, uglavnom sjecam se samo da je bila brutalno dobra, znam samo da nijednu igru nisam tada prelazio dok nisam odgulio ovu, cudno mi je kada sada citam da nije prodaja bila bas nesto jer igra je svakako vrijedna paznje.

  • Iceman73

    10.02.2024 - 08:46

    Izgleda prekrasno na rpcs3 emulatoru u 4k rezi,i izvodi se odlično u 60 fps-a.

  • SonOfOsiris

    10.02.2024 - 09:49

    Klošarski EA nikad nije napravio nastavak, makar je trebao biti, u ono vrijeme definitivno u rangu GOW-a, dosta mračnije, ali jako zanimljivo

  • Malimicek89

    10.02.2024 - 11:21

    Ovo treba remaster a ne igre koje su izasle prije godinu dana ffs

  • Tatqo

    10.02.2024 - 13:08

    God of War sa Xbox-a…

  • Lepoglava

    11.02.2024 - 19:08

    Top igra. U cijelosti sam ju odigrao na PSP-u..Ludilo

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?