HCL.HR

DayZ i ARMA postaju “kineski”?

Zoran Žalac 03.06.2020.   •   3 komentara   •   Industrija videoigara


Kineska megakorporacija Tencent nastavlja se širiti po industriji videoigara. Sada su postali većinski vlasnici developera DayZ-a i ARMA serijala.

UPDATE: Čini se kako je netko ipak podvalio patku s informacijom da je Tencent novi vlasnik Bohemia Interactivea. Iz studija su se naknadno javili te opovrgnuli cijelu stvar. Kako kažu, ne znaju odakle je ta informacija došla, ali da nije istinita jer će Bohemia Interactive i dalje biti nezavisni studio. Međutim, ne isključuju “stratešku suradnju” s Tencentom u budućnosti.

Izvorna vijest: Znate li koja je kompanija najveća u industriji videoigara? Ne, nije to Nintendo, niti Take-Two Interactive koji ima prava na GTA serijal. Najveća firma je Tencent Holdings Ltd., kineski gigant koji stoji iza mobilne uspješnice Honor of Kings/Arena of Valor, u Kini ima vlastitu gaming platformu WeGame, a pored toga ima i značajno vlasništvo u kompanijama poput Riot Gamesa, Epic Gamesa i PUBG Corpa.

Ranije ove godine Tencent je polako počeo otkupljivati manje europske firme koje se bave izdavanje igara. Većinski su vlasnici Funcoma koji polaže prava na Conan franšizu, a nedavno su pod svoje okrilje stavili i nekad slavni serijal System Shock.

Danas pak doznajemo da je Tencent iskeširao sitniš od 260 milijuna kako bi dobio 70-80% vlasništva u češkoj tvrtki Bohemia Interactive. Dovoljno im je to da postanu većinski vlasnici firme koja stoji iza igara kao što su DayZ i ARMA. Tencentu je zanimljiv i naslov Ylands kojega Bohemia također razvija, prvenstveno zbog toga jer je sličan Minecraftu, a Minecraft je trn u oku Tencenta jer za njega ekskluzivno pravo na distribuciju u Kini ima drugi kineski gigant – NetEase.

Označeno sa: ,

Komentari (3)

  • GTA222

    03.06.2020 - 12:55

    RIP Arma serijal 🙁

  • CRO-3NinthJZ

    03.06.2020 - 13:13

    ARMA DLC: Tiananmen Square ( not not available in China )

  • PrydaCro

    03.06.2020 - 17:53

    Kao tumor se sire…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?