HCL.HR

Dobar dio proizvođača već radi na igrama za konzole koje još nisu ni najavljene

Zoran Žalac 25.01.2019.   •   8 komentara   •   Industrija videoigara


Izvješće o stanju industrije videoigara povodom GDC konvencije otkriva zanimljivu činjenicu vezanu uz novu generaciju uređaja za igranje.

S obzirom na činjenicu da na aktualnim platformama za igranje još uvijek očekujemo igre kao što su The Last of Us Part II, Cyberpunk 2077 i Death Stranding, ne čini nam se kao da je nova generacija konzola “iza ugla”. Međutim, izvješće o stanju industrije videoigara koje je složeno povodom GDC konvencije za 2019. godinu pokazuje nam da proizvođači igara već na veliko pripremaju naslove za nove platforme.

Naime, na uzorku od 4000 ispitanika čak 18% proizvođača igara tvrdi kako rade na igrama za još uvijek nenajavljene platforme. Doduše, od tog postotka samo 2% proizvođača radi igre ekskluzivno za nove konzole. Preostalih 16% rade na igrama koje će biti međugeneracijski naslovi, odnosno bit će dostupne i na sada već starim i na budućim, novim konzolama.

Što se tiče “nove generacije” na PC-u, čini se kako bi se trend udaljavanja od Steama mogao nastaviti jer od 47% ispitanika koji koriste Steam kao platformu njih 59% vjeruje kako Valve uzima previše zarade od prodaje igara, odnosno da ne zaslužuje proviziju od 30%.

Komentari (8)

  • funky0308

    25.01.2019 - 10:54

    Ovim tempom Steam bi se uskoro mogao naci u problemima i postati platforma Indie naslova. Zanimljivo mi je to kako ne izadju info o novim konzolama od samih developera. Oni moraju imati info koje mi smrtnici nemamo, bez obzira sto se igre ne rade na konzoli i ne trebaju je imati za razvoj, ipak moraju znati neka njena ogranicenja i negdje sve to sve skupa testirati… zanimljivo u svakom slucaju. Mislim da bi bilo odlicno kada bi HCL uspio zaviriti u neki studio i prenijeti nam, u nekoliko epizoda, po mogucnosti video epizoda, nastajanje jedne igre. Mozda sa nasim, domacim developerima. Da se malo i oni predstave, a i da nam malo pojasne kako se radi ono sto svi ovdje toliko volimo…

    • Zoran Žalac

      @funky0308, 25.01.2019 - 11:11

      To što oni rade igre za nove konzole ne znači nužno da imaju dev kit ili prototipe tih konzola… možda čak ni specifikacije. Možda se samo okvirno orijentiraju jer je recimo izgledno da će next gen biti temeljen na Ryzen/Navi arhitekturi… U slučaju da imaju nekakav prototip nove konzole, potpisali su obavezno neki ugovor o tajnosti i u slučaju da podijele informacije našli bi se na sudu vjerojatno.

    • funky0308

      @Zoran Žalac, 25.01.2019 - 20:26

      Ma sve jasno Zoki ali znas kako to inace ide.. izadje info na guzicu nekima. 😀

  • vddutina

    26.01.2019 - 01:06

    Ja uopšte ne razumem sta to nova generacija konzola moze doneti toliko revolucionarno? Malo bolju grafiku? Sta fali npr ps4 pro a sto ce biti npr. na ps5?

  • svraka12_LIX

    26.01.2019 - 14:18

    Evo na primjer, igra sa najboljom grafikom za PS3 je po meni Tomb Raider 2013. A na PS4 mi je Uncharted 4. Samo zamisli kakva će biti grafika za 1, 2 godine ako je danas ovakva.

  • vddutina

    27.01.2019 - 02:40

    Grafika je vec sad toliko realna, ne znam kakvu grafiku očekujes za par godina?Nista to nije revolucionarno da bi bila potrebna next gen konzola. Jedino zbog cega je potrebna su sami MS i Sony jer se takmice. Igre su u ovom obliku skoro dostigle svoj maksimum. Moze tu biti još pi nesto bolje ali sve su to sitnice.

  • vddutina

    27.01.2019 - 02:42

    Iz tvog pitanja sam nadji odgovor. Kakva grafika moze biti za par godina ako je sad ovakva? Skoro ista. Grafika je u pojedinim igrama koje su u to ulozile skroz realna, i onda kakva moze biti za par godina, sta tu dodati?

    • funky0308

      @vddutina, 27.01.2019 - 09:41

      Naravno da moze biti bolja. Grafika u igrama rijetko kada tezi realnosti, igre imaju svoje posebne art styleove i tu se jos puno toga moze usavrsiti i poboljsati, a ako nista drugo barem bolje optimizirati i postici vise frame rateove. S druge strane postoji jos jedno potpuno neistrazeno polje, pogotovo kod konzola – ray tracing s kojim se sada Nvidia igra i koji izgleda fantasticno. Ima jos mjesta za napredak…uvijek ima. Da li je to potrebno? To je vec nesto drugo ali mjesta uvijek ima za napredak.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?