HCL.HR

E3 sajam navodno prelazi na format festivala s influencerima

Zoran Žalac 17.09.2019.   •   27 komentara   •   Industrija videoigara


Čini se kako su na pomolu velike promjene u formatu najvažnijeg sajma industrije videoigara, E3-a.

Po završetku E3 sajma ove godine napisao sam kolumnu s naslovom “E3 konferencije bi trebalo ukinuti, realno“. Problem s tim konferencijama je u tome što sve rjeđe prikazuju igre onako kako one stvarno izgledaju, a svako zamatanje u celofan popraćeno je plaćenim pljeskanjem publike. Sve to stvara vrlo neiskrenu i neistinitu sliku industrije videoigara.

No, problemi E3 sajma su daleko veći od samih konferencija. Grupaciju koja se bavi organiziranjem sajma sve se češće proziva za nekompetentnost, a događaju se i propusti poput curenja osobnih podataka posjetitelja sajma. Sami posjetitelji nisu oduševljeni time što plaćaju ulaznicu da bi čekali u kilometarskim redovima kako bi isprobali neku igru.

Kako doznaje portal GameDaily.biz, organizator ESA radi na tome da kompletno promijeni format E3-a – iz sajma u festival. Prema prvim prijedlozima, jedna od ideja je ta da se fokus s igara prebaci na slavne osobe te influencere koji bi činili glavne atrakcije festivala. Kao primjer navodi se angažman košarkaškog tima LA Lakers čiji bi članovi pred fanovima igrali košarkašku videoigru.

Doduše, nije u potpunosti odbačena dosadašnja ideja da posjetitelji isprobavaju nadolazeće igre. Promjena bi bila samo u tome što će izlagači igara dobiti mogućnost da otvore registracije za isprobavanje igara, čime bi se unaprijed mogao rezervirati termin za igranje tako da posjetitelj ne mora čekati u redu.

Potencijalno smanjenje gužvi (ili barem čekanja u redu) bit će nužno jer je za E3 2020 odobreno dodatnih 10 tisuća ulaznica. Mediji će u svemu tome skoro ispariti te će im biti odvojen samo jedan zaseban dan za izvještavanje o sadržajima s E3-a. Doduše, nakon prebacivanja sa sajma na festival, upitno je koliko će se toga imati za pokriti ako E3 konferencije postanu stvar prošlosti.

Komentari (27)

  • Petar Marjolovic

    17.09.2019 - 13:38

    Europski balkan fest…. Samo je još to falilo…

    • Igor Belan

      @Petar Marjolovic, 17.09.2019 - 15:04

      E3 je američki sajam btw 🙂

    • Petar Marjolovic

      @Igor Belan, 17.09.2019 - 18:48

      Pomiješao sam sa gamescomom

    • Igor Belan

      @Petar Marjolovic, 17.09.2019 - 19:10

      Pošteno 🙂 Doduše, ne misli se ovdje o nečemu kao Balkan Tube Fest za gaming. Ja to čitam više kao jedan novi dodatak u usmjerenju za E3. Ne vjerujem da će to prestati biti regularan sajam s novinarima, već da će možda više raditi organizatori na tome da oni koji se smatraju influencerima budu prisutniji na sajmu, jer mogu privući veće brojke.

    • Petar Marjolovic

      @Igor Belan, 17.09.2019 - 20:36

      Možda, ali je stvar u tome da će više počet dolazi neki fanovi tih influencera a manje će biti gamera jer večina njih ne voli te influencera. Uostalom najčešće ti poznati su usmjereni samo na jednu igru i žanr. Tako da oni nisu po meni najkomtabilnija opcija. Bolje da stave nekoga kao i dosada a da developeri osim pozitivnih stvari istaknut i mane. To jest da manje pretjeruju???

    • moordrak

      @Petar Marjolovic, 18.09.2019 - 08:53

      Nešto si opet pobrkao. Influenceri se zovu INFLUENCERI jer ih VEĆINA ljudi sluša i prati kao bogove. Oni određuju trendove čime direktno utječu na prodaju i popularnost nekog proizvoda. Zato ih svi oni kojima je cilj uspješno plasirati svoju robu na tržište žele imati na svojoj strani. Nemoj gledati tu naše malo selo. Mi smo sitni, mali i nevažni bez ikakve kupovne moći i utjecaja na bilo što.

  • Agent

    17.09.2019 - 14:03

    Drugim rječima neće imat smisla više gledat E3

  • deanHR

    17.09.2019 - 14:33

    Hahaha. No bravo. Ovi “gameri” što ne igraju igre nego ih samo gledaju dok drugi igraju su došli na svoje.

  • TorcidashFromCroatia

    17.09.2019 - 14:55

    Neeee koji ku***

  • Saren

    17.09.2019 - 15:03

    No divote. Bas mi treba da slusam o recimo novoj igri koju ce mi prezentirat ne razvojni tim (kako bi to trebalo bit ili ako im je Engleski slabija strana, prevoditelj koji ce direktno prevoditi od tog dev-a) nego primjerice jedan Ninja ili LA Lakersi ili Shaq ili ona sta baca macke ili ona druga koja pak prodaje svoju vodu “gamerima”…. -.-” To je isto ko da mi o skijaskim skokovima prica Blanka Vlasic primjerice… Bezveze. Kako je receno, ovo vise nece imat smisla pratiti….

  • Masterchief

    17.09.2019 - 15:05

    Jej, sada mogu gledati ninđu i ostale kako igraju igre na samome E3-u, što će mi prezentacije novih igara koje izlaze kada mogu gledati svojeg omiljenog “influencora”, ninđu.

  • SeaNN

    17.09.2019 - 15:20

    Ja cu se raniti… Upalim konferenciju jel me zanima novost o igri trailer gameplay, nezanima me kako neki “influencer” igra i krevelji se. Gameing industrija je odavno u kvrcu ali ovo vec postaje gadan shitshow

  • Apocalypse4987

    17.09.2019 - 15:28

    Od svih influencera poštujem samo Genghis Khan-a, prvog influencera uopće, al on je pokojan odavno, tako da nema više E3 za mene, barem šta se gledanja tiće

  • TaranDino

    17.09.2019 - 15:30

    Jedini influenser za mene je Igor 😛 nabijemo ninju i ostale balavce 😉

  • Filip Zorić

    17.09.2019 - 15:59

    Razumijem potrebu za evoluirat E3 (npr. predregistracija se čini skroz ok), ali promijenit to u neki influencerski event mi nije neka ideja. E3 mi je uvijek bio event koji obilježava čitavu gaming industriju uzbudljivim najavama i zanimljivim pokrićem od strane novinara. Možda mi se ovo svidi ako nabave influencere koji zapravo znaju što govore (npr. Skill Up, Easy Allies, Angry Joe)

  • marjanovicut

    17.09.2019 - 16:05

    Influeseri…smehotres.

  • Ducktective

    17.09.2019 - 16:48

    Neka bude da sam ljubomoran i zavidan, ali zaista se pitam šta se sve podrazumijeva pod pojmom “influenser”?! Čitamo o njima svaki Bogov dan, dok se uspjesi sportaša,učenika sa raznih olimpijada, umjetnika, inivatora i ostalih (nepravedno zaboravljenih s moje strane) marginaliziraju u smislu nedovoljnog davanja medijskog prostora. Svima nam je jasno da je tu keš i lova, ali ne vjerujem da su influenseri ta pokretačka sila koja će danas-sutra odvesti državu ili možda planetu u neka nova otkrića i pobjede. Iako nemam ništa protiv influensera, smatram da im ne trebamo davati pažnju, no to je samo moje mišljenje, možda sam zatucan i glup.

    • MightyAloy

      @Ducktective, 17.09.2019 - 16:56

      Pametno razmišljaš. Ja imam isti stav.

    • BoneDigger

      @Ducktective, 17.09.2019 - 22:27

      Nisi zatucn i glup vec si samo sazrio u glavi. Danasnjim klincima je mozak ispran sa glupostima koje nisu relevantne u stvarnom svijetu i onda misle da je to nesto zbog cega se Zemlja okrece.

    • TitanShifter

      @Ducktective, 17.09.2019 - 23:32

      Pohvala. Dijelimo misljenje.

    • moordrak

      @Ducktective, 18.09.2019 - 09:24

      Nisi zatucan i glup nego samo živiš u drugačijem društvu koje se tek uči što znači riječ utjecaj. Zašto jedan umjetnik, inovator, sportaš ili bilo koji drugi stručnjak na bilo kojem drugom području ne može biti influencer? Po samoj definiciji riječi i svojim postignućima, on to je. Sasvim drugi problem je što naša kultura općenito ne cijeni stručni savjet. Svi sebe vide kao “stručnjake”, a nemaju pojma o ničemu.
      Moć određivanja trendova, što je popularno što ne, koje je mišljenje ili stav “poželjan” a koji ne nekada su određivali klasični mediji: tiskovine, u novije vrijeme radio i televezija, a u našim “zatucanim” zemljama politika. Imaju oni još uvijek moć ali pojavom nekih drugih tehologija, informacija je postala dostupna svima.
      Kako si ti oblikovao svoje stavove? Posisao si ih sa majčinim mlijekom? Nisi. Netko je na tebe imao utjecaj. Radi li se tu o roditeljima, školi, društvu , obrazovanju posve nebitno. Isto kao što si ti došao do zaključka da svijet nije savršen, tako će i neke mlađe generacije doći do istoga saznanja pa će možda imati želju nešto promijeniti. Ti je proces sazrijevanja i za njega treba vremena. U međuvremenu, od nečega treba živjeti. 🙂

  • MightyAloy

    17.09.2019 - 17:02

    Samo nam to treba, da mi neki likovi poput Mindže na platnom spisku najvećeg šljama industrije govore što je kul i što bih trebao igrati. S obzirom kako je na djecu lako utjecati te im prodati muda po bubrege, ovo dugoročno gledano neće po nas dobro završiti. ?☹️

  • hans

    17.09.2019 - 19:45

    Meni sve sviđa kako gaming novinari poprate i pišu o novostima sa E3, ne vidim potrebu za influencerima.

  • Dragan[MKD]

    17.09.2019 - 22:35

    Ranije dok je E3 sajam bio zatvoren za javnosti (2017) mi se vise svidio, imao je neki profi karakter. Sad sve vise slici Gameskoma. Naravno i Ubisoftove konferencije nisu to sto su bili bez gospodicna Aisha Tyler kao host.

  • moordrak

    18.09.2019 - 09:56

    E3 je iz lokalnog sajma prerastao u globalni event. Trendovi danas i prije 10 godina nisu isti zato me ne čude ovakve organizacijske promjene. E3 kao E3 nije uopće interesantan. Sajam k’o sajam. Čija krava je najbolja. Interesantni su događaji oko njega. Uvijek su bili važni događaji oko E3 jer je to nekako ono razdoblje godine uz kojeg se vežu novosti iz svijeta digitalne zabave. Baš me briga koji će klaun voditi cirkus iduće godine bitno je da se pokažu novine i ono što možemo očekivati u budućnosti vezano za igre, igrački hardver i softver. U današnje vrijeme, kada je dostupno barem 10 različitih strimova sa različitim voditeljima što profesionalnim što amaterskim, mogu gledati što me volja. Nije E3 dodjela za Oscara pa imaš što imaš…

  • SanKa

    18.09.2019 - 11:47

    iskreno kog zaboli kifla šta neki idiot koji se krevelji pred kamerama igra/misli o igri? to je čisto podilaženje glupoj dječurliji od 12 godina

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?