HCL.HR

Epic Games se boji da će Apple uništiti njihov Unreal Engine

Zoran Žalac 18.08.2020.   •   32 komentara   •   Industrija videoigara


Iz tvrtke Epic Games tvrde kako će posljedice Appleove politike prema Fortniteu osjetiti i drugi proizvođači koji razvijaju mobilne igre na Unreal Engineu.

Fortnite je uklonjen s Appleovog App Storea i tim su potezom na gubitku sami korisnici iOS uređaja jer je budućnost te igre na toj platformi neizvjesna. No, kako se tuže sudu iz Epic Gamesa, neizvjesna je čitava situacija sa svim igrama za iOS i Mac koje koriste Epicov Unreal Engine. A takvih ima dosta.

Naime, prema Epicovim tvrdnjama, Apple će im 28. ovog mjeseca uskratiti pristup razvojnim alatima za operativne sustave iOS i Mac. Za sada od toga ne bi bilo posljedica, no čim ti sustavi dožive malo veću nadogradnju, postoji bojazan da Unreal Engine više neće biti kompatibilan s tim sustavima. A samim time ni hrpetina igara za Appleove uređaje.

U Epic Gamesu poručuju kako im Apple radi odmazdu zbog koje će developere indirektno tjerati da ne koriste Unreal Engine nego neki drugi pokretač. Dodatni im je to argument u sudskoj tužbi da se ekipa iz Applea ponaša ugnjetavački, a zasigurno na svoju stranu nastoje privući i developere koji koriste Unreal Engine u svojim igrama.

Za sada nije izgledno da će se u skorije vrijeme riješiti ovaj spor između dvije tvrtke vrijedne više milijardi dolara.

Komentari (32)

  • marko1106

    18.08.2020 - 10:42

    Kada kreneš napadati velike i hoces da budeš jeftiniji. Teško da ce Epic dobiti ovu bitku sam protiv svih (Google, Apple, Valve). Ne bi me cudilo ni da Engine-i postanu eksluzive u ovom slučaju UE.

    • personauser

      @marko1106, 18.08.2020 - 12:37

      Moze pobijediti samo ako pomocu Tencenta angazira najbolje odvjetnike

  • GTA222

    18.08.2020 - 10:51

    A zašto ne pokuša tako tužit Sony, Microsoft i Nintendo jer i oni isto uzimaju 30% ili je sveto trojstvo još opasnije od Appla i Googla? Lako im je se borit s ovih dvoje jer je Android otvorena platforma pa će se Fortnite moći igrat svakako al iOS nije i tu ga neće biti tako skoro.

    • Agent

      @GTA222, 18.08.2020 - 11:02

      Ako počnu stavljat igre na nintendo možda i njega tuži

    • almoustevil665

      @Agent, 18.08.2020 - 16:23

      Pa Fortnite ima i za Nintendo

    • Zoran Žalac

      @GTA222, 18.08.2020 - 11:16

      Stvar je u tome da Sony i Nintendo imaju iste uvjete za sve developere – koliko je javno poznato. Najveći izdavač daje istu proviziju koliko i najmanji. Kod Applea su neki povlašteni, poput Amazona ili Ubera, ali ti neki nisu developeri/izdavači igara. Tu su povlašteni što se te provizije tiče, a ima još primjera kako jedni imaju povlastice kod Applea, dok drugi u gaming industriji nemaju. Microsoftov primjer xClouda je dokaz za to. Tehnički gledano Apple ne provjerava kakvi se sadržaji distribuiraju na Netflixu preko streaminga, ali Netflix može dok streaming igara preko xClouda ne može jer, argument: Apple ne provjerava kakvi se sadržaji distribuiraju na preko xClouda. Tako da je na kraju veći problem ta Appleova selektivnost tko im odgovara, nego sama provizija. Naravno da i jedni i drugi žele više novca, ali nije samo u tome stvar.

    • Zoran Žalac

      @GTA222, 18.08.2020 - 11:27

      Ostaje pitanje zašto bi videoigre uopće trebale biti povlaštene među drugim aplikacijama od kojih Apple također uzima 30% zarade. Argument je taj da su videoigre najisplativiji sadržaji na AppStoreu i donose najveću zaradu Appleu preko AppStorea. I onda developer/izdavač tih igara ni na koji način nije dodatno nagrađen ili potaknut, nego je pogodnost dana aplikacijama iz druge branše. Čak je i Valve pod pritiskom Epic Games Storea i njihove politike oko provizije počeo mijenjati vlastitu politiku pa provizija pada na 15% onima koji Valveu donose najveću zaradu. Nije idealno, naravno, ali je jasno da je Epic Games isprovocirao tu promjenu kod Valvea. I to ne direktno u svoju korist jer igre Epic Gamesa nisu dostupne na Steamu.

    • GTA222

      @Zoran Žalac, 18.08.2020 - 12:13

      Istina stoji, ali eto šta je tu je vidjet ćemo kako će se stvari nastavit odvijat.

    • Hadvar

      @Zoran Žalac, 21.08.2020 - 04:36

      To sto je valve napravio nema veze s epic store-om. Ta manja provizija je dosla prije epic store-a. Epic gotovo da nema sanse dobiti ovaj sudski spor jer su prekrsili pravila koristenja koja su “potpisali”. Sada se prave kao “little guy” koji ce osloboditi developere od tiranije monopola (vlasnik im je tencent koji ima prste u najvecim kompanijama gaming industrije). Ono sto epic moze napraviti jest da “probudi” manje developere pa da pocne neki bojkot applea. To bi bilo ok jer mislim da i epic zna da nece dobiti ovaj spor. Mozda nece sve to ni zavrsit na sudu. Ne volim apple i zelim im sve najgore, ali epic si je ovdje sam kriv i ljuti su sto oni nemaju monopol a valve i apple “imaju”. I epic i apple su velike i bogate korporacije. Tako da ne treba vjerovat niti jednom ni drugom

  • BoneDigger

    18.08.2020 - 10:54

    Tako je to kada igraju prljavo, sta, svi drugi su budale sto daju proviziju MS i Applu? 😆 Nije im ovo Kina da potkradaju zapadne kompanije bez posljedica.

    • marjanovicut

      @BoneDigger, 18.08.2020 - 11:56

      Pa ovo sto oni rade je vise korist nekog pocetnickog ili osrednjeg developera. UE5 ce koristiti sve najvece igre jer je miljama najbolji engine. “Nije im ovo Kina da potkradaju zapadne kompanije bez posljedice” a jadan, sve ostale multikompanije su dobre, pogotovo STEAM koji ne zlostavlja radnike i nema lopovsku strukturu, ali ne u ovom univerzumu 🙁 🙁

    • GTA222

      @marjanovicut, 18.08.2020 - 12:12

      Kad je Valve (Steam je platforma, Valve je firma naući razliku) zlostavljao svoje radnike? Ako ništa drugo Valve je jedna od skoro pa najslobodnijih firmi za radit zato i jesu rijetko izbacivali igre jer niko nikoga ne tjera da radi na nekom projektu ako ne želi.

    • mg

      @GTA222, 18.08.2020 - 12:48

      Toliko voliš steam da Imaš multiple VAC bans:)

    • GTA222

      @mg, 18.08.2020 - 13:06

      Imam, ali kakve to sad veze ima konkretno s ovom temom?

    • marjanovicut

      @GTA222, 18.08.2020 - 13:14

      Da, sigurno, sad se udari nogom i poveruj u to što si rekao :/

    • BoneDigger

      @marjanovicut, 19.08.2020 - 09:41

      P.S. taj klinac od 5 godina? @Saren dali se sjecas koliko smo se sprdali sa tipom, nisam vise siguran kako se zove? @Marjan malo si pomjesao loncice ili zivot shvacas pre ozbiljno, lik o kojem pricas je poznata truba ovdje. Tko nebi uzeo priliku za malo humora? Opusti se.

    • BoneDigger

      @marjanovicut, 18.08.2020 - 17:34

      Stari temu si promasio, ne radi se o UE vec o razlogu zasto su ih ugasili na Play Store-u i App Store-u. I od svih ogavnih kompanija zapadnog kapitalizma ti se (bas slucajno) uhvatis steama 😂😂. Moram se smijati, sad si stvarno promasio temu.

    • marjanovicut

      @BoneDigger, 18.08.2020 - 20:33

      Uhvatim se jer vidim dva fanboya, jedan popija banove i kupuje igre preko argentinskog servera (jer steam ne ceni sve korisnike isto pa su negde igre jeftinije) jer mu je to manje cimanje nego da napravi nalog na bilo kom drugom launcheru. A uhvatim se steama jer sam gejmer i jer je lopovska strukura sama po sebi, gde ne platis igru 7 i po dana i na steam acc-u sa 90 igara nemas opciju friend requesta. S obzirom da si poznatiji kao BoneTrigger-ed i da vas je dete od 5 godina vozilo par meseci sa troll komentarima smejanje i ti u istoj rečenici ne ide 😀

    • BoneDigger

      @marjanovicut, 19.08.2020 - 09:39

      Smijem se jer sam otkrivas sebe kao trigeranog fanboja. Cesto se javljam na supljeglave argumente koje ste pokupili od danas moderne cancel-kulture. Kad kazem “vi” mislim na fanbojeve Epica, kao Mamicevci ste postali. Nitko, znaci NITKO ne uplece Steam u ovaj clanak jer apsolutno nemaju veze sa trenutnim slucajem Epic/Apply/Microsoft ali eto ti si morao, i ti si toliko velik i pametan da mene nazivas triggeranim hahah jedva si cekao. Try again.

    • marjanovicut

      @BoneDigger, 19.08.2020 - 14:29

      “Fanboy” mogu biti samo neke poznate licnosti ili fudbalera i to pre 10 godina. Nisam toliko retardiran da idem i sa decom od 5 godina white knigtujem steam ili bilo koje durgo smece od programa. Epic je smece, ali bar nije lopovska struktura gde ulozis 500 evra i posle nekog vremena ni prijatelja ne mozes da dodas. A ako neki launcher koristim moze biti samo RIOT-ov ili Origin, tako da epic nemam ni na kompu, samo mi je zanimljivo da se vas dvojica u 20 godina przite da white knight-ujete launcher 😀

    • GTA222

      @marjanovicut, 19.08.2020 - 16:04

      Mislim da je to ako ne napraviš transakciju godinu dana, a baš da će se to desit je malo vjerojatno, i sve što ti iskljuće je da ne možeš slat zahtijeve za prijateljstvo, drugi i dalje mogu tebi. Da je to dobro nije ali to je da smanje broj botova.

    • BoneDigger

      @marjanovicut, 19.08.2020 - 16:48

      Znaci ista prica koju je prodavao taj “klinac od 5 godina” 😂. Nalozis se na nesto i onda optuzis mene ili kog vec da se lozimo na stagodvec. I znaci sada nisam vise fanboy jer to je za nogometase i poznate licnosti? Ok, sad mi je lakse. I koristis toliko dugo steam i trosis silne novce da i dalje ne znas kako funkciora limitacija oko dodavanja prijatelja? Hmm, smells like troll crap.

    • Saren

      @BoneDigger, 18.08.2020 - 17:35

      Naucit ce Timmy da i nad popom ima pop lol. Apple je inace poznat ko tvrdoglava i lako inatljiva firma, a Timmy si je umislio da eto ima posla sa budalama i da moze sto hoce, sad jauce i vice. Mozda se Tencent smiluje pa posalje koju miljardicu za utjehu xD

  • Mihael5555

    18.08.2020 - 12:18

    koga boli kurac sta se 2 milijarderske tvrtke tu svadaju dabogda obe propale

  • personauser

    18.08.2020 - 12:33

    Mogao je predviditi jer Epic se morao drzati pravila Apple i Google koji vaze za njihov store

  • Red Falcon 2

    18.08.2020 - 15:54

    Navodno bi ovo moglo velike probleme radit za Apple jer trenutno EU provodi antitrust istragu protiv njih, a pošto bi ovakav potez radio direktnu štetu konkurentnoj firmi na neetičan način (nisu im štetu napravili jer su prodali bolji i jeftiniji proizvod ili jer su davali bolju uslugu korisnicima, već su zloupotrijebili svoju poziciju) ovo bi moglo progurati EU da ih proglase monopolom i osude.

  • hardko

    18.08.2020 - 16:47

    Drž se Epiče moj dragi i još masu igara nam donesi..sve ostale lopine nabijem na kukuruz..osim G.O.G.-a.

  • Dick Johnson

    18.08.2020 - 18:50

    Apple ima monopol u obliku vertikalne intrgracije i to im treba po kratkom roku razbucat. Druge firme moraju imat migucnost stavljanja na apple telefone svoje programe i trgovine mimo apple storea, kao i svojih opcija placanja. Drago mi je da je neko makar to bil i Epic potegnul to pitanje i da ih se natjera da ispostuju zako.

  • Sinek

    18.08.2020 - 21:11

    zadnja recenica sugerira da su ove tvrtke na slicnim razinama… apple je tezak oko 2 bilijuna dolara, epic je za njih crno ispod nokta. epic nije ni na razini ubera ni amazona, povukli su dosta glup potez koji je izazvao ocekivanu reakciju applea i sad oni krecu u rat i tvrde da ih se ugnjetava lol… ne kuzim logiku da grizes ruku koja te hrani, prodajes se na tudjoj platformi sa bazom od milijardu korisnika gdje zaradjujes stotine milijuna dolara i onda sam odredjujes uvjete poslovanja?
    eh, kokice su spremne…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?