HCL.HR

Facebook i Unity grade još jednu platformu za PC gaming

Zoran Žalac 20.08.2016.   •   10 komentara   •   Tehnologija, Zanimljivosti


Steam, Origin, Uplay GOG i Windows Store uskoro dobivaju konkurenciju u – Facebooku. Gigantska tvrtka uz pomoć Unityja planira ponuditi platformu i za hardcore PC gamere.

FacebookGamesArcadeBeta2

Facebook je tvrtka koju se obično ne povezuje s gamingom, ali i tvrtka koja čiji je doseg isprepleten upravo gamingom. Primjerice, Oculus Rift je kao predvodnik VR gaminga pod okriljem Facebooka, a tvrtka Unity, koja ima jedan od najkorištenijih pokretača današnjice, već neko vrijeme surađuje s Facebookom.

Sada će pak ta suradnja otići na novu razinu jer je najavljeno kako će Unity integrirati potpunu podršku za Facebookovu platformu, a to između ostaloga uključuje i razvoj zasebnog klijenta namijenjenog PC gamingu. Drugim riječima, „Fejs“ i Unity planiraju još jedno odredište na kojemu biste mogli kupiti digitalne verzije PC igara i igrati ih uz neke pogodnosti i posebnosti.

Kao i na Windows Storeu, većinu tih igara u početku će činiti portovi mobilnih naslova rađenih na Unityju, a u tu svrhu navedeni dvojac s Unityjem verzije 5.4 planira ubrzati proces prebacivanja mobilnih igara na Facebookovu platformu. Vrijedi napomenuti da su to mahom igre s iOS i Android platformi, zbog čega bi ponuda mogla biti nešto šira nego na Windows Storeu. Osim mobilnih igara bit će tu i Facebook web aplikacija, ali potencijalno i ozbiljnijih AAA naslova. Spominju se i neke ekskluzivne igre, no kontekst te ekskluzivnosti treba shvatiti uvjetno.

Facebook je zasebnu gaming platformu inače lansirao ranije ove godine kao Facebook Games Arcade, a čini se kako će ovime proširiti njezin koncept i povećati joj apetit. Ostaje nam vidjeti koliko će taj potez biti ozbiljno shvaćen kod samih developera igara, ali za Facebook bi ovo mogao biti plan kojim će ubiti dvije muhe jednim udarcem jer bi tako mogao postati odredište za mobilne igre na PC-u bez da uopće ima vlastiti operativni sustav za mobilne uređaje.

Komentari (10)

  • Ares88

    20.08.2016 - 13:11

    how about no

  • KhorneFlake

    20.08.2016 - 13:55

    Kao glavno, FB profil i nemam.

    • darijoman

      @KhorneFlake, 20.08.2016 - 14:05

      Napravit ćeš ga kad izađe fejs servis za digitalnu distribuciju igara 😛 šalim se, ma i ne propuštaš ništa u životu ako ga nemaš

  • departed1983

    20.08.2016 - 14:32

    Ja ne znam kako ljudi ne mogu da skontaju da pored steama ne moze proci novi client. Origin prolazi jer EA ima BF i FIFU i to je jedini razlog zbog kojeg oni opstaju. Cak ni Ubisoft, pored svih silnih igara koje izbacuju ne moze opstati bez steama. GOG je tu najbliza platforma koja se malo poze progurati i uzeti mali procenat trzista, jer za razliku od svih ostalih, nude DRM free igre.

    • funky0308

      @departed1983, 20.08.2016 - 15:33

      Vidjeti cemo sta to oni mogu ponuditi, a Steam ne. Ne znam sta bi to trebalo biti gore da instaliram i jos gore – kupujem igre i preko toga cuda, previse mi je o ovo sto imam. GOGu svaka cast, oni su donijeli nesto novo I hvale vrijedno, ostali su trebali ici preko Steama i kraj. Ne vidim nikakve predosti Uplaya i zasto im je problem odreci se nekog postotka u korist Valvea? Gamad pohlepna, najbolje da svaki izdavac ima svoj klijent i svaki ima druga pravila u odredivanju ispravnog passworda, na jednom mora biti komb.velikih i malih slova, na drugoj brojevei i slova…I tako u nedogled, da nitko ziv ne moze popamtiti svoje login podatke. Meni je sve ovo skupa stvarno previse I jedva cekam kada cu moci, mobitelom ili necim slicnim (neki token) logirati se na sve usluge koje koristim.

    • departed1983

      @funky0308, 20.08.2016 - 15:44

      Pa bar fejsbuk bi trebao biti svjestan toga, prvi su napravili fejsbuk i to je to. Moze doci 100 drugih drustevnih mreza koje ce imati sto puta bolji interfejs , bolju preglednost, vise boljih mogucnosti ali niko se nece prebaciti sa fejsa na tu drugu drustvenu mrezu. Isto tako steam. Na steamu imam 240 igara koje skupljam godinama i nemam razloga i ne zelim se prebacivati na drugi client. Zelim pokrenuti jednu aplikaciju na kojoj ce mi biti sve igre, a ne imati 55 nekih platformi koje mi rade u pozadini. Ja sam ako mi vjerujes napravio fajl i spasio ga na stick i tu imam pohranjeno koji mi je mejl za koju za koji forum, client, portal i zapisane sifre da se mogu snaci. Mislim mozes uvijek ici isti mail i isti pass za sve stvari ali to je prilicno rizicno.

    • funky0308

      @departed1983, 20.08.2016 - 20:24

      Dakle, isti txt imam i ja. Nakon blokade jednog od racuna (bio na mobu, nisam imao popis), taj file sam stavio i na dropbox 🙂 . Ja to drugacije ne mogu popamtiti. To je lista od 30ak stavki – nema teorije da to sve oamtim, a isti podaci ne dolaze u obzir. Kartice su gore i ioak se radi o platformama za kupovinu 🙂

  • Tony Ghost

    20.08.2016 - 18:16

    Nesto najodvratnije u svijetu je fejs.

  • Iris94

    20.08.2016 - 19:12

    Svakog dana u svakom pogledu, sve više želim preći na konzole.

    • darijoman

      @Iris94, 22.08.2016 - 09:51

      Ajd pređi pa igraj Overwatch sa gamepadom 😛

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?