HCL.HR

Nova tehnologija Star Citizena hvatat će naše grimase i prenositi ih u igru, ako doživimo njegov izlazak

Petra Rukav 26.08.2017.   •   31 komentara


Razvojni tim Cloud Imperium Games je u svoj veoma skup i ambiciozan projekt, Star Citizen, uveo tehnologiju koja će prenositi facijalne ekspresije igrača u samu igru.

star citizen foip

Izgleda da razvojni tim Cloud Imperium Games ima i previše vremena i novca na raspolaganju jer Star Citizen, koji su najavili 2012. godine, još uvijek nema definiran datum izlaska. Povrh toga, isprva nam je bilo obećano da ćemo alpha verziju 3.0 zaigrati krajem 2016. godine, no nakon par odgoda istu alphu igrat ćemo tek sljedećeg mjeseca. Valjda.

No da ne ispadne da se Cloud Imperium Games bavi samo odgodama i razočaravanjem fanova, nedavno su dogovorili suradnju s Faceware Technologies koja je rezultirala ambicioznim stvarčicom zvanom Face Over Internet Protocol. Ta tehnologija snimit će vaše lice, a pokrete istog prenijet će na vašeg lika u igri. Ma najbolje da pogledate video kojeg smo vam priložili ispod.

Treba još istaknuti da je softver razvijen da bude kompatibilan s većinom kamera, no 25-30 sličica u sekundi neće biti dovoljno da vjerno prenese pokrete usana. Međutim, želite li u potpunosti iskoristiti sve mogućnosti ove tehnologije možete kupiti i potpuno opremljenu Facewareovu kameru optimiziranu upravo za tu svrhu.

Komentari (31)

  • moordrak

    26.08.2017 - 20:05

    Ma samo mi je to falilo u Star Citizenu! Da me netko konstantno biometrički snima i snimku šalje preko interneta tko zna kome i tko zna kamo u 60 sličica. Ma milina jedna! Neznam kako ću bez toga! Stvarno nemaju pametnijeg posla. Neka radije izbace tu alphu više da vidimo na što igra liči, a ne ove pi*darije …

    • Damixon

      @moordrak, 26.08.2017 - 20:30

      Igra je trenutno u alphi.

    • funky0308

      @moordrak, 27.08.2017 - 11:34

      Upravo to. A i radi se na ne bitnim stvarima i dodacima umjesto da se svi napori uloze da ovo konacno i izadje. Meni se cini da se samo odugovlaci kako bi se ubralo jos para. Za to vrijeme ostali studiji rade i ukoliko se razvoj SCa otegne na jos koiu god, ne bi me cudilo da im netko uleti u ideju i izbaci nesto manje kompleksno ali dovpljno slicno da ih zaje… stotine miliona dolara upucane u nesto sto ce biti zastarjelo kada izadje. Mozda se to sada cini kao ne moguce ali vrlo se lako tako nesto moze dogoditi. Ja u igri ne trebam toliku realnost da je moj lik pravi ja i da si dorucak ujutro pravim – netko ce to iskotistiti i ne bi mi bilo ni malo zao.

    • moordrak

      @funky0308, 27.08.2017 - 22:43

      Nekakve testne alphe me uopće ne zanimaju niti u jednom komadu softvera jer ih smatram samo tehničkom demonstracijom. Mislim kako je SC već sada promašena investicija. Rekao bi jedan moj profesor: “Bez širine nema dubine”. Ako je profesor bio u pravu, onda će Star Citizen biti igra desetljeća. Iskreno, ne vjerujem u tu Robertsovu bajku. Namjerno se zaboravlja kako igre iste tematike, dakle svemirske simulacije poput SC-a već odavno postoje i ni jedna nije polučila ne znam kakvim uspjehom. Sjećam se EVE online-a i koliko je bio naporan za igranje, Star Trek online-a koje je bio a katastrofa, Elite Dangerous-a koji je ajde, igriv, Star Wars The Old Republic-a kojeg neću uopće komentirati itd. Možda je problem u meni jer me više ne lože MMO igre zbog godina v riti, ali za 4-5 godina (kada će SC MOŽDA izaći) ekipa koja je 2012. spadala u kategoriju “klinaca” će isto “ostarjeti” pa za gutač vremena zvani MMO više jednostavno neće imati vremena. Roberts se nažalost ponaša kao megaloman dubokih džepova. Naravno da ga zaboli kada će SC izaći pa raja ga još uvijek slijepo financira. On im tu i tamo baci kakvu kost i ne obećava ništa. Sada i da hoće, više ne može vratiti 157 milijučića koji su pospremljni po različitim računima. Dokazalo se kako je crowdfunding pravna noćna mora onima koji želi povrat svojeg novca. No dobro. Ne treba odmah tako crno. Ipak se nešto događa. Ako zanemarim “teoriju zavjere”, normalno je kako razvoj velikog MMO naslova traje najmanje pola desetljeća. Hoću li igrati SC kada izađe? Ako ostanu isključivo na MMO formuli, gotovo sigurno neću bez obzira na ambicioznost projekta i tehničke novitete.

    • funky0308

      @moordrak, 28.08.2017 - 07:21

      Dobar… u pravu si, barem sto se mene tice. SC se od pocetka postavio kao bankomat za ekipu za kormilom i ocito se ta formula ne mjenja.. Ali igra ce velika i realna i morati ces ovo i ono…ma da ali za zo treba jbeno puno vremena i zivica i dogoditi ce se upravo to sto govoris…neki novu klinci ce se smijati ideji da kuoe brod za oar stotina ili tisuca dolara, ekipa koja je do sada oro2jekz gurala vec ce odustati. Mislim da su pozpuno nepotrebni otisli toliko siroko. Zasto se nije izbacila igra koja bi funkcionirala kao otvoreni svijet i koja bi bila igriva ali da se odtavi prostoraza nadogradnje koje su ona mogle dolaziti kroz nekakve patcheve (ala Dovision ili sl.) Nema potrebe da cijela igra stoji jer oni moraju ubaciti ovakve nepotrebne gluparije..po zome ja vidim da od SCa, barem kakvog ga predstavljaju, nece biti nista.

  • Darcoolio

    26.08.2017 - 20:17

    S*re mi se na pomen ove igre, možda izađe do kolonizacije Marsa.

    • Vexido

      @Darcoolio, 27.08.2017 - 10:39

      to je preoptimisticno razmisljanje ,igra nikad nece izaci

  • delight353

    26.08.2017 - 20:47

    Ova. Igra. Nikad. Neće. Izaći.

    • MIRKO98

      @delight353, 26.08.2017 - 21:41

      A možda ni tad!

  • HappyBloodyUser

    26.08.2017 - 21:55

    I onda se mi pitamo zasto ovo nece nikad izac, pa ovi idioti umisto da dovrsavaju ovu jebenu igru oni nađu trošit sve resurse na ovakve pizdarije ggwp

    • TypicalHog

      @HappyBloodyUser, 26.08.2017 - 23:51

      Kad developeri ne bi radili na “pizdarijama” nikad ne bi došlo do inovacija u industriji video igara.

    • HappyBloodyUser

      @TypicalHog, 27.08.2017 - 18:40

      Jaka im je inovacija nema šta, ovo em niko neće koristit em samo produžuje ovu tragediju od igre

    • TypicalHog

      @HappyBloodyUser, 28.08.2017 - 12:53

      Ja sam siguran da će bit nekih roleplayera poput npr. streamera ili youtubera koji će ovo koristit. BTW da su svi ljudi imaju stav prema novoj tehnologiji kao ti, još uvijek ne bi imali VR kakav imamo i brdo drugih stvari.

    • Czar

      @TypicalHog, 28.08.2017 - 14:42

      Kakav to VR imaš danas, RE7 i hrpu tech demoa?
      To se slobodno može još uvijek smatrati eksperimentalnom tehnologijom na koju je prosječnom korisniku suludo trošit pare, a devsima suludo investirati u nekakve aaa VR igre jer nema dovoljno korisnika.

    • TypicalHog

      @Czar, 29.08.2017 - 14:36

      Mora se negdje počet.

  • Sentiel FH-016

    26.08.2017 - 22:41

    Igra je propala, dajte bolje nesto drugo pravite nego da izbacujete poluzbagiranu, nedovrsenu, lagastu igru!

  • TypicalHog

    26.08.2017 - 23:49

    Ova igra svejedno treba izaći oko 2019. kad jači hardware postane dostupniji običnim smrtnicima. Tako da me uopće ne brine dug razvojni ciklus.

  • 1oR

    27.08.2017 - 01:35

    Prije ce Half-Life 3 izaci koji nikad nece izaci nego ovo

  • Artyom

    27.08.2017 - 03:09

    Koji ku*ac će ta glupost u igri i kome to treba? Reklama za kameru… vjerojatno da.

  • Zvonimir Komar

    27.08.2017 - 09:06

    Sve što znam o dizajnu igara upućuje u smjeru da treba nešto smisleno napraviti sa svakim elementom dizajna. Najbolje igre često imaju karakteristiku da sa relativno jednostavnom mehanikom uspijevaju proizvesti dubok gameplay. Također, svi elementi dizajna trebaju dobro raditi zajedno, podupirati se, a čak i pojačavati međusoban efekt.

    Star Citizen mi se čini da nema pojma što želi. Čak i da izađe, biti će širok kao ocean, a plitak kao bara.

  • YeYa

    27.08.2017 - 09:55

    Iako sam očito ovdje u manjini, ja sam oprezno optimistična da će igra kad-tad izaći. Prevelika je lova u pitanju i prevelika su imena uključena u tu igru (Squadron 42 glumci uključuju na primjer Marka Hamilla). Igra je ambiciozan projekt te joj treba vremena. Horizon Zero Dawn je samo jedan od primjera. Igra je u izradi bila 6 godina dok ima igara koje su bile i dulje u izradi i na kraju su ipak izašle. Nije ovo Hello games koji je samo obećavao i mudro šutio prije izlaska. CIG izbacuje alphe, demo-e te kad dođe vrijeme i bete. Možda sam u krivu, možda i ne. Možda se igra uruši u svojim očekivanjima, a možda ipak izađe 🙂

    • Czar

      @YeYa, 27.08.2017 - 10:09

      Previše ti je tu tih “možda”.
      Nema nikakvih problema da se oni bave ovakvim stvarima, ali najprije su trebali sklepati nekakvu funkcionalnu bazu igre a onda početi raditi na sporednim stvarima i izbacivati ih kroz patcheve, dlce ili expanzije.
      Ovako su pak na sto strana, dok se igri se ne vidi čak ni izlazak iz alfe u neko dogledno vrijeme, a kamo li gold.

    • YeYa

      @Czar, 27.08.2017 - 12:46

      Vidjet ćemo. Igra je ambiciozna i to je dobro za gaming jer nam treba noviteta, a ne samo što bolja grafika. Neka se bave ovom mehanikom sa grimasama ako žele. Treba nam više studija da gledaju kako napraviti nove stvari i poboljšati naš doživljaj igre. Ne slažem se s tobom da nahrpavaju puno besmislenih stvari jer to nije istina. Drže se svojih obećanja kao npr. sada s ovom funkcijom koju su najavljivali. Neznam otkud ui te informacije da samo nabacuju sto stvari i ništa ne rade. Za tako ambicioznu igru treba riješiti tehnički dio posla (onaj nama nevidljiv) pa onda radii na likovima, gameplayu… Prije neko vrijeme su rekli da su to dovršili te sad idu full time na druge stvari. Ove godine nadam se izlazi S42 te izbacuju alphu 3. U svakom slučaju napreduju te možda sljedeće ili preksljedeće godine dođe prva beta. Besmisleni hate je nepotreban te ne shvaćam poantu. Ako čovijek hoće napraviti takvu igru neka ju napravi (dobio je podršku ljudi). Iako ih osobno nisam podržala financijski jer nemam običaj preorder-anja, ako igra iziđe to će biti revolucija u gamingu kakvu trebamo. Btw ovo što si rekao da trebaju izbaciti nedovršenu igru koja nije ostvarila obećanja i očekivanja fanova te onda kroz dlc i ekspanzije dodavati stvari koje su obećavali mi nema smisla te opasno liči na NMS. 😉

    • Lovac

      @YeYa, 27.08.2017 - 16:15

      HZD (ne HDZ, da ne bi bilo zabune) je imao par jednostavnih mehanika koje su dobro funkcionirale i ogroman svijet te im je trebalo gotovo 6 godina. Ovo što Roberts i ekipa rade je ekvivalentno pokušaju da se smaže jumbo pizza u 1 zalogaju. Dave se, blago rečeno. Kao netko tko planira adaptacije i projekte u IT-u mogu ti sa sigurnošću reći da je ovo lijepa priča koja nikad neće zaživjeti kroz dana nam obećanja. Nema tu nikakvog hatea, nego je jednostavno neizvedivo. Da teoretski rade na tome istim tempom, obećana igra bi bila vani cca 2025. Do onda će sve inovacije biti zastarjele, grafika isto tako a i pitanje koliko bugova će biti u tako složenoj igri. Dobro veli Czar, trebali su napraviti recimo samo space dio KAKO TREBA dok tek par ljudi za to vrijeme radi na konceptima za proširenja u vidu FPS dijelova, animacija, detalja na planetima itd. Ovo treba sjesti i izrezati nebitne dijelove ako ikad misle igru dovršiti. Još jedan problem je što su previše posvećeni izvještajima, planovima i svemu ostalom i tu troše previše vremena. Po onom što čitam izgleda da će se vaditi na to da je igra oduvijek ovako zamišljana, da igraš što je gotovo i da se konstantno razvija itd. Međutim što je gotovo? Zapravo ništa, a razvoj traje već sada – 5 godina! Da ne govorim kako je bilo na KS-u objavljeno da se očekuje izlazak 2014. Što onda nisu barem dio s letom i space borbama izdali… Troše resurse na gluposti i presušit će prije ili kasnije. Sve se bojim da će ovo biti jedan Vaporware, a ljudi će izgubiti vjeru u financiranje velikih projekata.

    • YeYa

      @Lovac, 28.08.2017 - 10:34

      Shvaćam poantu tvog odgovora te se čak i slažem s tobom u pojedinim dijelovima da ne bi bilo zabune. To da će im ostariti tehnologija je velik problem, ali moja poanta je da si uzmu vremena koliko god treba AKO nam izbace proizvod kakav su obećavali – pun inovacija.

    • Czar

      @YeYa, 27.08.2017 - 19:43

      Neznam gdje si našla taj moj post jer niti sam igdje napisao da se bave besmislicama, niti da ništa ne rade(upravo suprotno), a još manje da bi trebali izbaciti nedovršenu igru.
      Ako si to uspjela iščitat iz mog gornjeg replaya, to jednostavno ne stoji i nema veze s ničim.

    • YeYa

      @Czar, 27.08.2017 - 22:01

      “Najprije su trebali sklepati nekakvu funkcionalnu bazu igre a onda početi raditi na sporednim stvarima i izbacivati ih kroz patcheve, dlce ili expanzije.”
      Stvar je u tome da već imaju listu obećanja u koju spada i ovo. Nije to bezveze najambiciozniji projekt u gamingu do danas te kad bi igra izašla bez ovih malih stvari to ne bi bilo ono što su ljudi očekivali od njih.
      neka njihova obećanja gdje možeš pronaći i ovu funkciju
      Shvaćam da su se možda i previše utopili u svojim obećanjima, ali moja poanta je da gamingu treba inovacije te SC upravo to donosi.

    • Czar

      @YeYa, 28.08.2017 - 11:47

      Ovo što si citirala nigdje ne spominje nijednu od one 3 navedene stvari.
      Ali da, u svakom slučaju stojim iza toga da su najprije trebali napraviti funkcionalnu igru, a onda se baviti dodatnim/opcionalnim stvarima i dodavati ih po izlasku.
      Jednostavno treba znati posložiti prioritete jer na ovakav način razvoj igre bi se mogao odvući barem još 5 godina, a do onda će im se dogodit da će polako trebat mjenjat i sam engine jer će inače igra sa 10+ godina u razvoju već na dan izlaska izgledat zastarjelo.
      U svakom slučaju lijepo je što su ambiciozni i što se želi napraviti nešto novo, samo treba paziti da se nije preambiciozno jer se vrlo lako na putu pogori.

  • MoGaming

    27.08.2017 - 11:08

    Ne mogu ni završit ono što su obećali prvi dan a izmišljaju još.Ovo skida NMS s trona 🙂

  • MartinCRO

    27.08.2017 - 12:35

    super sad ce nas i špijunirat dok igramo

  • Damixon

    28.08.2017 - 13:57

    Na face tracking tehnologiji su počeli raditi još 2013 godine >>link<<, samo što ju nije imalo smisla izbaciti ranije jer će tek sad u igri omogučiti kustomizaciju lica i in-game voip.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?