HCL.HR

Game Boy pretvoren u jeftini mali PC koji vrti hrpu starih igara

Juraj Bevandić 10.04.2016.   •   5 komentara


Jedan je dovitljivi gamer uspio smjestiti sićušni Raspberry Pi u kućište originalnog Game Boya zajedno s ekranom i kontrolerom te napravio pravu malu mašinu za emuliranje hrpe starijih konzola i igara.

game-boy-rasberry-pi

Game Boy je jedna od najdražih nam konzola ikada – unatoč ograničavajućem crno-bijelom ekranu vrtio je neke od najdražih nam “prijenosnih” igara. Sigurni smo da se mnogi od vas također sjećaju tog djedice u svijetu konzola s dragosti u srcu i sad ste dobili poriv da ga opet malo zaigrate. No što kažete na Game Boy koji osim statih GB igara također vrti SNES, Sega Genesis i GBA igre, kao i igre za arkadne automate te raznorazne portove? Prilično ludo, znam… i mi želimo jedan (op. au. ili deset).

YouTube korisnik Wermy je od najjeftinijeg Raspberry Pi računala (cijene svega pet dolara) uspio složiti upravo takvu spravicu. Proporcionalno svojoj cijeni, Raspberry Pi Zero je i najslabiji i najmanji model tog minijaturnog PC-ja, ali i dalje je dovoljno snažan da glatko vrti sve klasike kroz magiju emulacije te dovoljno malen da stane u pretinac za baterije originalnog GameBoya.

Wermyjevu gaming spravicu pogoni ARM11 jednojezgreni procesor od 1GHz, 512MB DDR2 RAM-a, utor za microSD karticu, mini-HDMI utor sposoban izvoditi 1080p sliku pri 60 sličica u sekundi, micro USB utori i još nekolicina video utora. Uz samo računalo, u pretinac za baterije originalnog Game Boya uspio je ugurati i punjivu baterija od 2000 mAh, što daje oko četiri sata života na jednom punjenju.

Tamo gdje smo na originalnom Game Boyu ubacivali velike kartice s igrama, ovaj stroj prima MicroSD kartice koje valja napuniti raznim ROM-ovima, odnosno igrama. Koliko je praktično i korisno, toliko je i šarmantno. Najbolje od svega, u opisu priloženog videa pronaći ćete linkove na sve što vam je potrebno da sami složite jedan ovakav emulator, a Wermy je obećao uskoro izbaciti i punokrvni tutorijal na svom blogu.

Hoćete li se okušati sami u izradi ovog stroja? Očekujemo barem slike ako vam pođe za rukom, a ne bismo se žalili ni da nam ga pošaljete na recenziju.

Označeno sa: ,

Komentari (5)

  • Hrv4tin4

    10.04.2016 - 17:26

    Ovo bi bilo fora imati.

  • sonicboom

    10.04.2016 - 17:41

    Ja baš prije par miseci kupi raspberry pi 3 pre dobra spravica za emulatore samo skidaš igre i kopiraš ih na sd karticu. Vridi svake lipe.

  • ZhatCRO96

    10.04.2016 - 19:01

    Snovi se ipak mogu ostvarit.

  • Silvio_7Tech

    10.04.2016 - 22:19

    Svaka čast dečku!

  • l)oolvl

    11.04.2016 - 17:41

    legendarno !

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?