HCL.HR

Actua Soccer 3 – zadnji trzaj “stvarnog” nogometa

Zoran Žalac 04.08.2021.   •   3 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno 23 godine, lansiran je Actua Soccer 3, zadnji nastavak prvog nogometnog serijala s 3D grafikom.

Ako ste čitali naš pregled povijesti nogometnih igara, onda znate da je Virtua Striker iz 1995. bio prva nogometna igra s 3D grafikom. No, ta igra bila je dostupna isprva za arkadne strojeve, pa je prva nogometna igra s 3D grafikom na konzolama ipak bio Actua Soccer, također iz 1995.

Actua Soccer u početku je bio uspješan, ali je svoj zadnji pokušaj u borbi protiv FIFA serijala imao 1998., s trećim dijelom koji je izašao za PC upravo na današnji datum. Actua Soccer 3 u serijal je po prvi put ubacio nogometne klubove, a imao je ukupno 25 različitih liga, 450 ekipa i preko deset tisuća igrača. U to vrijeme samo je Sensible World of Soccer imao više sadržaja.

Igru je promovirao engleski nogometaš Alan Shearer, koji je ujedno bio i na naslovnici, dok je kao komentator poslužio Martin O’Neill. Igra nije postigla zapažen rezultat, a to je ujedno značilo i smrt za serijal. Prije sedam godina pojavila se i na Steamu, ali ne u igrivom izdanju za Windows 8 i kasnije sustave, pa je brzo uklonjena iz prodaje.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (3)

  • movie

    04.08.2018 - 15:47

    Sjećam se tog perioda i actua soccera, tenisa i golfa. Ambiciozno za ono vrijeme ali opet ne dovoljno dobro. Nogomet teža skripta. Golman čarobnjak kojem je gol bilo zabiti teže nego pogoditi sedmicu na lotu. No mreža za ono vrijeme je izgledala nestvarno dobro. Konamiju i ea sportsu je trebalo nekoliko godina da dostignu tu kvalitetu. Sve ostalo ispod nivoa konamija i ea sportsa u ono vrijeme. Mislim da ih imam još uvijek negdje u skladištu starina. Neki dan sam pronašao pro evolution 3, 4, 5, 6 i mislim 7. Od 3 je igra krenula na PC. Kakvi su to dani bili.

    • movie

      @movie, 04.08.2018 - 15:50

      Zaboravio sam dodati actua hokej koji je bio neusporediv s ea sports hokejom. Sve su probali i u ničem nisu uspjeli.

  • Bojko

    04.08.2021 - 09:48

    Igra ispred svog vremena… vizualno, tu negdje je u rangu sa nadolazećim PES-om.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?