HCL.HR

Demon’s Souls – početak patnje

Zoran Žalac 05.02.2022.   •   34 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije 13 godina začet je serijal Souls igara koji se nije ustručavao opaliti igrača “po prstima” za svaku njegovu brzopletost, pogrešku i propust.

demons souls igra

Japanski proizvođač igara FromSoftware postao je poznat širem krugu gamera relativno nedavno, iako je tvrtka osnovana još 1986. godine. Isprva su se bavili razvojem uredskog softvera da bi tek osam godina kasnije lansirali svoj serijal igara King’s Field.

Bio je to srednjovjekovni RPG serijal koji se igrao iz prvog lica i koji se teško mogao nabaviti izvan Japana. Prvi dio nikada službeno nije bio lokaliziran, samo je drugi izašao na europskom tržištu te je bio tretiran kao da je prvi. Godinama poslije tog serijala FromSoftware je predstavio njegovog duhovnog nasljednika pod nazivom Demon’s Souls. Ta je igra u Japanu izašla na današnji dan prije 13 godina.

Demon’s Souls je tada bio nešto svježe u ponudi RPG naslova. Njegova tematika mračne fantazije odgovarala je brutalnosti igre koja igračima nije praštala pogreške u borbi. Demon’s Souls je također predstavio unikatan asinkroni multiplayer u kojemu su igrači jedni drugima mogli ostavljati poruke po okolišu i ulaziti jedni drugima u igru.

Demon’s Souls je predstavio unikatan asinkroni multiplayer s kojim su igrači jedni drugima ostavljali poruke po levelima.

Demon’s Souls je svoju inspiraciju u dizajnu vukao iz brojnih izvora, uključujući Ico i The Legend of Zelda serijal. U igri nije bilo hrpe dijaloga ni velike naracije, no protivnici su govorili svojim prijetećim izgledom više nego ičim drugim. Prema riječima glavnog dizajnera, igra nikada nije bila zamišljena kao proizvod za mazohiste nego je samo odavala počast starijim naslovima u kojima je postignuće tijekom igranja doista značilo da je igrač savladao igru svojom vještinom.

Demon’s Souls izašao je kao ekskluziva za PlayStation 3 samo na azijskom tržištu i isprva nije bilo planova da ga se prebaci do SAD-a i Europe. No, igra je bila jako dobro prihvaćena te je iste godine došla u SAD, a 2010. i u Europu. Osvojila je nekoliko nagrada za igru godine te je ukupno prodana u preko 1,7 milijuna primjeraka.

Demon’s Souls izašao je kao ekskluziva za PlayStation 3 samo na azijskom tržištu i isprva nije bilo planova da ga se prebaci do  Europe.

Demon’s Souls naslijedila je druga igra – Dark Souls – koja je kao multiplatform naslov izrasla u još uspješniji serijal s ukupno tri dijela. 2018. su godine serveri za multiplayer komponentu ove igre ugašeni. Međutim, 2020. godine najavljen je remake Demon’s Soulsa, kao prva prava ekskluziva za PlayStation 5, lansirana zajedno s tom konzolom. Na preradi je radio studio Bluepoint Games te je napravio izvrstan posao. Tvorci Demon’s Soulsa su se s druge strane fokusirali na izradu potpuno novog IP-a zvanog Elden Ring.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

 

Komentari (34)

  • Chronosus

    05.02.2018 - 10:39

    Upravo igram po prvi put. Kupio davno ali me tek objava da će gasiti servere pogurala da probam igrati dok se još može “kako treba”. Totalno nije igra za mene. Volim kvalitetne priče u RPG-ovima i manual da naučim kako što funkcionira. Ova igra nema ni jedno. Samo te baci unutra i snalazi se. Gotovo ništa nije objašnjeno. Na početku sam si mislio: “ovo je kul, al definitivno ne za mene”. Nakon potrošenih 20 sati ne mogu prestati misliti o igri i jedva čekam da napravim vremena da malo igram. Jednostavno u jednom trenu klikne. Sad se samo nadam da ću uspjeti odigrati većinu igre prije deadlinea za mjesec dana.

    • Romano

      @Chronosus, 05.02.2018 - 10:49

      ? Pa kako nema price kad ti u intro animaciji sve fino objasni. Cim pocnes igru imas tutorial za kontrole na uvodnom nivou.

    • Chronosus

      @Romano, 05.02.2018 - 11:19

      Nisam rekao da nema priče, al ona je tu u drugom planu, tek toliko da da kontekst svemu što radiš. Što se tiče tutoriala, opet – naučiš se kretati i boriti ali sve ostale mehanike zbog kojih igra i je toliko zanimljiva su neobjašnjene, tipa world tendency. Ekran statsa za oružja mi je i dalje većinom enigma. Da ne govorim da se level upanje pojavi nakon što prođeš prvi dio prvog svijeta.

    • darijoman

      @Chronosus, 05.02.2018 - 16:15

      Nije u drugom planu već ti nije servirana na pladnju kao u drugim igrama. Priča je tu samo što je ispričana na jedan diskretan način sa mnoštvo nedoumica.Za te stvari postoji DS wikipedia
      Kao i sam gameplay. Snađi se druže

    • Chronosus

      @darijoman, 05.02.2018 - 17:35

      “nije servirana na pladnju, ispričana na diskretan način”… Ilitiga u drugom planu? Igra ne servira svako malo cutscene koji pojašnjavaju priču, i nema brbljave likove. Motivator za igranje sigurno nije “baš me zanima što će se sad dogoditi” – nije story driven. I Shadow of the colossus ima priču u drugom planu, iako je tu i zapravo je fantastična i kako kažeš ispričana na diskretan način. U DS tu i tamo sretneš nekog lika koji ti ispriča kratku crticu o svijetu ali to je više manje to. Pretpostavljam da je na kraju nešto konkretnije, ali nakon što upoznaš monumentala nema tu više previše priče.

    • darijoman

      @Chronosus, 05.02.2018 - 18:52

      Dobro ajde neka bude tako, ali rekao si da voliš kvalitetne priče u RPG igrama a soulsi zapravo imaju kvalitetnu priču ako pratiš i ako te zanima, samo što kao što sam rekao nije tek tako servirano. Nema tu ništa konkretno ! Ima wikipedia za konkretno, to ti je souls prijatelju

    • BoneDigger

      @darijoman, 06.02.2019 - 18:55

      Pises kao da se Chronosus prepire sa tobom a u stvari i jedan i drugi govorite istu stvar – slazete se. Niti jedan od vas nije rekao nista netocno.

    • vanzemljaxe

      @Chronosus, 05.02.2022 - 10:39

      Nema ti boljeg ulaska u souls od demons souls i Bloodborne , don’t give up skeleton!

  • Krig67

    05.02.2018 - 11:27

    Proklet bio dan kad sam prvi put pokrenuo DS!

    • Robi123

      @Krig67, 06.02.2021 - 10:59

      ?

    • Gebro_gaming891

      @Robi123, 05.02.2022 - 10:41

      Garant je razbio par kontrolera. I valjda si skužio da je njegov komentar otprije četiri godine.

  • L3gi0naR

    05.02.2018 - 20:43

    From Software je meni najpoznatiji još od ere PS1 i Front Mission serijala.

    • Chronosus

      @L3gi0naR, 06.02.2018 - 11:59

      sad si me zbunio. obožavao sam front mission al njih nije razvijao from software.

    • L3gi0naR

      @Chronosus, 06.02.2018 - 21:20

      Moja greška,Square je izrađivao Front Mission igre.Šteta šta nema novog nastavka iz tog serijala.

    • Emperor Ghaleon

      @L3gi0naR, 06.02.2021 - 14:30

      Imaš. Zove se Left Alive. 😂

  • bert_raccoon

    05.02.2019 - 13:30

    “nego je samo odavala pošast starijim naslovima” – Vjerojatno se misli na “počast”?

  • SummerianKnife

    05.02.2019 - 14:39

    Bloodborne……je remek dijelo….a mogu mislit sta je D. Souls….

  • Samson

    05.02.2019 - 22:26

    AH, predobra igra. Presao sam je sa guštom u New Game+. Dobra vremena, nije se mogla pauzirat, ali ima dobar “cheat”. Ako upres quit game na ps3 menu prije nego sto pogines i ponovo udes u igru vratit ce te zivog gdje si zginuo xD

  • darkness666

    05.02.2021 - 10:48

    Najbolje igre ikada..ja sam jedan od onih sado mazo tipova koji je sve to platinirao..veelika zamjerka demon soulsu na ps5 jeste da su bosovi brutalno glupavi i lagani..znam da su se drzali originala al svejedno je blupoint trebao tu malo truda dati..

  • MightyAloy

    05.02.2021 - 12:52

    Upravo ispravljam nepravdu i prelazim Souls serijal. Bloodborne sam prešao odavno. To je tolika uživancija i opuštajuće da je to milina. Igre nisu teške već samo treba ovladati mehanizama i uživati u prelasku. Demon’s Souls nisam igrao tako da ću ga s guštom odigrati na petici kada uspijem doći do konzole.

    • djosic85

      @MightyAloy, 05.02.2021 - 14:22

      Ne slažem se da je opuštajuće, naprotiv suprotno. Al dobro, o ukusima se ne raspravlja

    • MightyAloy

      @djosic85, 06.02.2021 - 18:00

      Mene opušta. 😁

  • Emperor Ghaleon

    05.02.2021 - 14:39

    Ironija/komedija/tragedija je to što je Demon’s Souls, prva Souls igra, zapravo zadnja koji sam igrao lol. I to 2018., a i ponovno sam ga odigrao kad je rimejk izašao i ništa manje nisam uživao u njem. Souls serijal je specifičan po tome, barem meni, što svakim naknadnim igranjem mijenjam mišljenje o njemu. Nekad si jednostavno zaslijepljen grafikom, pa ni ne shvaćaš koliko je igra zapravo dobra/loša, i slaba na drugim poljima (Bloodborne), prvenstveno replayability. (koja je naša riječ za ovo, ponovno-igrivost??) Naravno, to ne znači da je BB loša igra, jednostavno… nije toliko dobra kao što sam u početku smatrao.
    Treba se uzeti u obzir da je Demon’s Souls – mislim na PS3 verziju, naravno – početak i mnogo toga nije balansirano kako treba… što je samo još jedan razlog da kritiziram Miyazakija zbog smeća zvanog Dark Souls 3, i jednostavno ne vjerujem da će Elden Ring biti dobra igra.
    U svakoj sam igri proveo barem 150 sati, negdje i puno više (prema onim statistikama, DS2 mi je bio najigranija igra na PS4 prošle godine, a bit će i ove), moj bi poredak bio otprilike:
    Dark Souls 2 SotFS >>> Dark Souls 1 / Demons Souls (PS5) >>> Demon’s Souls (PS3) >>> Bloodborne >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Dark Souls 3

    • esse

      @Emperor Ghaleon, 05.02.2021 - 15:15

      zasto je smece?

    • Emperor Ghaleon

      @esse, 05.02.2021 - 15:27

      Evo ti nekoliko razloga:
      1. Ne znam za PS4 Pro, ali na regularnoj PS4 se vrti užasno. Lag, neprijatelji zapinju uza zid, oružje prolazi kroz zidove (btw, dvojka toga NEMA), neki se protiuvnici teleportiraju (pogotovo se primjeti kod onih ”psa skeletona”).
      2. Masa lokacija je copy/paste iz prijašnjih igara (ne mislim samo na to što se opet vraćaš u Anor Londo, već ima i lokacija koja je čista preslika Hemwicka iz Bloodbornea).
      3. Hrpa prstenja je slaba. Chloranthy Ring ku*ca ne vrijedi u toj igri.
      4. Apsolutno je nemoguće započinjati neke zanimljive challenge (kao što je recimo consumable only & no equip load) jer te igra ograničava na samo 20 predmeta koje sa sobom možeš nositi.
      5. Magije su totalno nebalansirane. Ako želiš igrati Pyromancy Miracles / Sorceries only, moraš žrtvovati flaskove jer se neka budala sjetila vratiti FP. Početak je agonija, dobre magije su pred kraj igre, a kada dobiješ nešto tipa Chaos Bed Vestige pyromancy samo sjediš i češeš jaja jer spamanje toga ne zahtijeva nikakav skill.
      6. Covenanti ne služe ničemu.
      7. Previše linearno. Igra ti se počne granati tek kad dođeš u onu močvaru, pa biraš želiš li u crkvu, ili na Abyss Watchere pa u katakombe.
      To je ovako 7 iz glave.

    • esse

      @Emperor Ghaleon, 05.02.2021 - 15:40

      2 i 5 se slazem, 1 nisam dozivio na pc-u . chlotary ring mi je jedan od omiljenih jer uvjek imam tesko oruzje , 4 doslovno sa m nosio sa sobom sve predmete koje sam nasao u igri .covenanti daju magiije oruzja a i imaju neku svrhu kao u mp.
      kontam da je igra i zamisljena linearno. to sto mozes otici u drugi dio nema veze opet je linerano da mozes birati bilo koji svijet .
      al ok . meni je ds3 naj igra ikad . doduse nisam ostale iz souls igara igrao…

    • Robi123

      @Emperor Ghaleon, 06.02.2021 - 11:02

      Cuj ds2 najbolji a ds3 najlosiji. Svasta

    • Emperor Ghaleon

      @Robi123, 06.02.2021 - 14:21

      Molim te, nemoj me citirati ako nemaš što za napisati i/ili ako me misliš namjerno pogrešno citirati. Ja nigdje nisam napisao da je DS3 najlošiji, već da je smeće. To je velika razlika. Kazati da je DS3 najlošiji je kompliment koji ta igra ne zaslužuje, a kako sam mazohist upravo ju opet prelazim da se uvjerim jesam li bio u pravu. I jesam.

    • ImeiPrezime

      @Emperor Ghaleon, 05.02.2022 - 10:32

      Kakvo je ovo bogohuljenje… DS2 iako odlična igra je miljama ispod ostalih. Downgrade na jedinicu u skoro svakom smislu osim par inovativnih ideja.

    • ILoveGaming

      @ImeiPrezime, 05.02.2022 - 18:04

      Emperor Ghaleon je moj prijatelj i svaki dan smo se zezali na portalu ali nažalost banan je tako da nećeš dobiti komentar. Zaista ne znam što je napravio. Šteta što ga više nema.

    • LetMeBeFrank

      @ILoveGaming, 05.02.2022 - 18:22

      Mozda je tu samo pod drugim nickom, nikad ne znas 👀

    • ImeiPrezime

      @ILoveGaming, 05.02.2022 - 19:35

      Prijetelj ti priča/je pričao gluposti jer ovo sa hemwickom u dark soulsu 3 je izmišljotina. Kao i pola drugih stvari šta navodi.

  • ImeiPrezime

    05.02.2022 - 10:25

    Kakva igretina za svoje vrijeme. Koliko god da je Dark Souls bio upgrade i popularizirao žanr, već ovdje se vidjelo da je Miyazaki genijalac.

  • DiVojic

    05.02.2022 - 12:15

    Miyazaki – my spirit animal. FromSoftware je zadnji bastion za gamere i kompanija koja ekšueli radi igre koje opravdaju svoju cijenu. U cijelome serijalu najslabiji mi je DS2, vidi se da Miyazaki je bio samo supervizor a ne game director. Nije mi igra loša ali mi fali ono “nešto”. Za Elden Ring uzimam godišnji i ženu šaljem na selo roditeljima xD

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?