HCL.HR

Gaming kalendar: Metal Gear Solid: Portable Ops (2006.)

Zoran Žalac 05.12.2017.   •   3 komentara   •   Retro


Na današnji dan, prije jedanaest godina, Metal Gear Solid serijal proširio je svoju priču o Big Bossu kroz ekskluzivnu igru za PlayStation Portable konzolu.

mgs-psp

Metal Gear serijal uplovio je u vode handheld gaminga početkom ovog stoljeća uz nastavak zvan Ghost Babel, a kasnije i uz strateške Acid naslove. No, prvu pravu MGS igru za prijenosnu platformu, koju je režirao Hideo Kojima, dočekali smo prije točno 11 godina. Na tadašnjoj PlayStation Portable konzoli lansiran je MGS: Portable Ops koji je ostavio traga na budućem smjeru Metal Gear serijala.

Iako Portable Ops nije bio dio glavnog, numeriranog serijala, ispričao je važno poglavlje u priči o Big Bossu nakon Snake Eatera. Najvažniji dodatak formuli MGS-a bio je Comrade sustav u kojemu je igrač regrutirao vojnike u svoju korist. Premda je taj sustav ignoriran u četvrtom Metal Gearu, kasnije se vratio kroz Peace Walker, a zatim i u petici, gdje je bio jedna od temeljnih gameplay mehanika.

Godinu dana nakon izlaska igra je dobila samostalnu ekspanziju zvanu Metal Gear Portable Plus koja se fokusirala na online multiplayer. Godine 2010. uslijedio je direktan nastavak, već spomenuti Peace Walker, također za PSP konzolu.

Komentari (3)

 • JADRO

  05.12.2017 - 11:14

  Igrao sam ovo danima i stalno smo mijenali PSP ko će igrat. Da bar ima još takvih dana, ali samo u gamingu.

 • mili1985

  05.12.2017 - 12:39

  Koliko znam, Kojima nije imao nikakve veze s ovom igrom ( možda je bio producent? ). Čak i govore da ovaj nastavak i ne spada u glavnu priču cijele sage, iako je po meni poprilično dobra igra, s nezgrapnim kontrolama.

 • sedf

  05.12.2017 - 17:47

  Hm

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!