HCL.HR

Metal Gear Solid: Portable Ops – zmija u džepu

Zoran Žalac 05.12.2019.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije trinaest godina, Metal Gear Solid serijal proširio je svoju priču o Big Bossu kroz ekskluzivnu igru za PlayStation Portable konzolu.

mgs-psp

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Metal Gear serijal uplovio je u vode handheld gaminga početkom ovog stoljeća uz nastavak zvan Ghost Babel, a kasnije i uz strateške naslove iz serije Acid. No, prvu pravu MGS igru za prijenosnu platformu dočekali smo prije točno 13 godina. Na tadašnjoj PlayStation Portable konzoli lansiran je MGS: Portable Ops koji je ostavio traga na budućem smjeru Metal Gear serijala.

Iako Portable Ops nije bio dio glavnog, numeriranog serijala, niti ga je režirao Hideo Kojima, taj naslov ispričao je važno poglavlje u priči o Big Bossu nakon Snake Eatera. Najvažniji dodatak formuli MGS-a bio je Comrade sustav u kojemu je igrač regrutirao vojnike za svoju vojsku. Premda je taj sustav ignoriran u četvrtom Metal Gearu, kasnije se vratio kroz Peace Walker, a zatim i u Phantom Painu, gdje je bio jedna od temeljnih gameplay mehanika.

Portable Ops bio je prvi MGS naslov koji je iz temelja građen za perspektivu iz trećeg lica, odnosno za kameru iza leđa Big Bossa. To je Kojima Productionsu predstavljalo problem jer tadašnja PSP konzola nije imala drugu analognu “gljivu” kojom bi se upravljalo kamerom. Zbog toga je položaj stražara/neprijatelja u igri morao biti naglašen pomoću zvuka.

Portable Ops je prvi MGS naslov koji je iz temelja bio građen za odnosno za kameru iza leđa Big Bossa.

PSP konzola također nije imala moć za prikazivanje igranih scena unutar pokretača pa je Portable Ops bio i prvi MGS koji se koristio ilustriranim cutscenama koje je napravila Ashley Wood, ujedno i autorica grafičke novele za prvu MGS igru.

Godinu dana nakon izlaska igra je dobila samostalnu ekspanziju zvanu Metal Gear Portable Plus koja se fokusirala na online multiplayer. Godine 2010. uslijedio je direktan nastavak, već spomenuti Peace Walker, također za PSP konzolu. Od 2016. godine Portable Ops, kao i Plus verzija, može se zaigrati na PlayStation Vita te PlayStation TV uređajima.

Komentari (5)

  • JADRO

    05.12.2017 - 11:14

    Igrao sam ovo danima i stalno smo mijenali PSP ko će igrat. Da bar ima još takvih dana, ali samo u gamingu.

  • mili1985

    05.12.2017 - 12:39

    Koliko znam, Kojima nije imao nikakve veze s ovom igrom ( možda je bio producent? ). Čak i govore da ovaj nastavak i ne spada u glavnu priču cijele sage, iako je po meni poprilično dobra igra, s nezgrapnim kontrolama.

  • sedf

    05.12.2017 - 17:47

    Hm

  • trulex

    05.12.2018 - 14:47

    ovo je meni vrh igrica bila

  • HiImBrala

    05.12.2019 - 13:10

    Vrh Igra a samo spominanje PSP konzole me usreci,jer je zaboravljena

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?