HCL.HR

Gaming kalendar: Monaco Grand Prix Racing Simulation 2 (1999.)

Zoran Žalac 04.01.2018.   •   4 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 19 godina, tadašnji Ubi Soft na tržište je pumpao jednu od brojnih “simulacija” Formule 1.

37184-Monaco_Grand_Prix_[NTSC-U]-1

Situacija s Formula 1 igrama danas je vrlo jednostavna – Codemasters drži licencu za njih i tu je kraj čitavoj priči. Međutim, u devedesetim godinama stvari nisu bile tako izravne. Hrpa izdavača lansirala je igre na temu Formule 1, uključujući Sony, Segu, Eidos, Psygnosis, Microprose, pa čak i tadašnji Ubi Soft. Zanimljivo je pritom da dobar dio Formula 1 igara uopće nije bio licenciran, a među takvima se našao i Ubi Softov Monaco Grand Prix Racing Simulation 2 koji je na PC-u izašao na današnji dan prije 19 godina.

Činjenica da Ubi Soft nije imao službenu F1 licencu odrazila se i na naslovu. Naime, Monaco Grand Prix nastavak je F1 Racing Simulationa koji je izašao godinu dana ranije. Dodatnu konfuziju unijelo je i različito imenovanje igre po tržištima. Britanci su tako dobili Racing Simulation: Monaco Grand Prix, a Nijemci Racing Simulation 2 – pa se ti sad snađi što je što.

U bilo kojem slučaju bila je to solidna F1 igra koja je ponudila 17 autentičnih staza, 11 timova i 22 vozača… no od svega toga samo je jedna staza licencirana – ona u Monacu. Svi ostali sadržaji imali su “izmišljena” imena. Sama igra ostat će zapamćena po velikom izboru različitih kamera, odnosno pogleda za vožnju – njih čak 22, kao i modom u kojemu smo mogli provozati Formule iz 1950. godine.

Igra je dobila svoj nastavak 2002. godine uz RS3: Racing Simulation 3, a kako je to bio zadnji Ubisoftov izlet u svijet Formule 1, znate i kako je prošlo.

Označeno sa: ,

Komentari (4)

  • baDarmageddoN

    04.01.2018 - 10:42

    Od svih staza u F1 Monaco mi je jedina koju bi izbacio. Naj-nepoštenija staza što može biti. Stalno mi jedna greška upropasti vožnju i totalno devastira i inače nestabilnu koncentraciju. Zidovi su preblizu, onaj s zavoj kojeg namjerno ne želim imenovati mi je uzeo života i života. Ono siječenje zavoja iza tunela me koštalo kazni i kazni. A o prvom zavoju da i ne govorim. Kada kočiti za njega? I onda eto oni nazovu igru po meni najgoroj stazi pa ti uživaj u igri. Jao brate…

    • Lovac

      @baDarmageddoN, 04.01.2018 - 15:08

      Haha 🙂 Vježbaj. To su bili počeci, sad ju u rFactor 2 vozim bez greške i usput razmišljam kud ću van za vikend. U prvom zavoju nije bitno samo kočenje nego moraš uzet dobar luk i u pravom trenutku dati gas da skreneš tek dodirujući rubnik s unutarnje strane ^^

    • baDarmageddoN

      @Lovac, 04.01.2018 - 15:15

      Ne uspije mi taj zavoj bez kazne ili udesa 😛

  • closingtime

    06.01.2018 - 05:12

    Jel ovo “Ubi Soft” nekakva greška ili se stvarno prije zvao odvojeno? Googlam i ništa mi ne izlazi.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?