HCL.HR

Mortal Kombat – nepogrešiva pobjeda danas slavi 30. rođendan

Zoran Žalac 08.10.2022.   •   26 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno 30 godina, nastala je jedna od najbrutalnijih videoigara u povijesti zbog koje je i uvedeno određivanje dobne granice za igranje videoigara.

Devedesete su godine i Japanci rasturaju žanrom borilačkih igara uz serijale Street Fighter, Fatal Fury i Final Fight. Na drugom kraju svijeta mala ekipa predvođena programerom Edom Boonom dobiva priliku napraviti videoigru prema tadašnjem akcijskom filmu Univerzalni vojnik. Taj posao i prihvaćaju, ali kroz razradu ideje dolaze do nečega sasvim drugog.

Inspirirani kineskom mitologijom i filmom Big Trouble in Little China, pripremali su borilačku igru koju su planirali nazvati Dragon Attack, pa Death Blow pa Fatality. Kako im se ništa od toga nije sviđalo, do konačne ideje došli su sasvim slučajno – a naziv Mortal Kombat pokazao se kao vrlo upečatljiv.

Upečatljiv je bio i segment gameplaya u kojemu su igrači dovršavali protivnika na iznimno brutalne načine. Takozvani Fatalityji bili su razvijeni  iz prkosa tradiciji japanskih borilačkih igara u kojima su poraženi likovi uvijek završavali ošamućeni i nikad nisu bili ubijeni. U Mortal Kombatu njihove su smrti bile prikazane vrlo detaljno, od otkidanja udova do spaljivanja. Fatalityji su bili kulturološki šok za igrače, a već kroz nekoliko godina postali su sinonimi za smrtonosne poteze u igrama.

U Mortal Kombatu su smrti likova bile prikazane vrlo detaljno, od otkidanja udova do paljenja lika.

Osim po svojoj brutalnosti, Mortal Kombat bio je specifičan i po novim kontrolnim shemama. Bila je to jedna od prvih borilačkih igara u kojoj je blokiranje napada imalo zasebnu tipku, a izvršavanje posebnih napada uključivalo je i kombinaciju sa smjerom. Mortal Kombat je također bio prva tabačina u kojoj se neprijatelja moglo poslati u zrak i udarati ga u zraku; nešto što je u današnjim tabačinama normalna stvar.

Kao i većina borilačkih igara, Mortal Kombat pričom se bazirao na turnir koji je privukao najvještije borce na svijetu. Među njima bilo je svakakvih likova, od Johnnyja Cagea koji je nastao kao parodija na JC Van Dammea, preko Sonyje Blade i Liu Kanga. Među preostalim igrivim likovima bili su još bog grmljavine Raiden, famozni dvojac Sub-Zero i Scorpion te Kano. Šefovi u igri bili su Goro i Shang Tsung, a pojavljivao se i jedan tajni lik – Reptile.

Mortal Kombat pričom se bazirao na turnir koji je privukao najvještije borce na svijetu.

Mortal Kombat 1992. je izašao na arkadnim strojevima, no nakon što je ondje postao vrlo popularan, verzije za kućne konzole uslijedile su već godinu dana kasnije. Igra je prebačena na SNES i Genesis uređaje u grafički inferiornijem izdanju. Međutim, najveća promjena u prezentaciji bila je ta što su Nintendo i Sega odlučili cenzurirati igru tako da su se u njoj krv i fatality napadi mogli doživjeti jedino ako je igrač unio odgovarajuću šifru. Godinu dana kasnije igra je u necenzuriranom izdanju došla i na PC.

Popularnost igre za sobom je povukla i neželjenu posljedicu. Mortal Kombat je u očima šire javnosti bio kontroverzan kao nijedna igra prije nje. Američki su senatori zbog nje pritisnuli predstavnike industrije videoigara tako da je za isti na kraju morao biti razvijen sustav dobnih rejtinga (ESRB) te je na pakiranju videoigara jasno morala biti navedena informacija za koji je uzrast neka igra podobna.

Unatoč kontroverzama, Mortal Kombat dobio je preko desetak nastavaka te je postao neizostavan serijal u žanru borilačkih igara. Nakon crossover naslova s DC univerzumom, serijal je 2011. godine doživio uspješan reboot, a 2015. još uspješniji nastavak. Mortal Kombat 11 igrali smo 2019. godine, a u razvoju je još jedan nastavak.

Unatoč kontroverzama, Mortal Kombat dobio je preko desetak nastavaka.

Dakako, ne možemo pričati o Mortal Kombatu bez da spomenemo i njegovu filmsku adaptaciju iz 1995. godine. Iako je vrijednost samog filma u kvalitativnom pogledu praktički ništavna, Mortal Kombat tri je tjedna bio najgledaniji film na američkom tržištu, što nije mala stvar. Dakako, najbolja stvar koju je filmska adaptacija Mortal Kombata donijela jest glavna pjesma “Techno Syndrome”, odnosno glazbena tema… toliko kultna i ikonična da da legenda kaže kako nijedna rečenica o njoj nikada ne biva dovršena do kr…

Godine 1997. uslijedio je i nastavak filma, Mortal Kombat: Annihilation, mnogi će se složiti – jedan od najgorih filmova u povijesti čovječanstva; toliko loš da bi ga svatko barem jednom trebao pogledati.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (26)

  • Rock_Lee

    08.10.2018 - 18:42

    mk među najboljim i najprepoznativljivim igrama ikada,muzika,likovi,zvučni efekti,logo čak i film nije bio loš sve u svemu veliki klasik

    • sedf

      @Rock_Lee, 08.10.2018 - 19:40

      Jel moguće da doista ti,ne hejter,ljubomoran.Lepo je tebe videti u drugo izdanje

  • Goran1234

    08.10.2018 - 18:54

    Meni je ovo legendaran serijal…. Najviše uživao MK3…

    • XLBanana

      @Goran1234, 08.10.2020 - 09:13

      Slažem se ali i zadnja 2 su odlična.

  • Zoran Žalac

    08.10.2018 - 22:41

    Ne trebaju ti baš prijašnji nastavci. Eventualno zbog likova, ali priče su uglavnom zasebne.

    • TitanShifter

      @Zoran Žalac, 08.10.2019 - 16:22

      Kreni sa MK9. Jako kvalitetna igra. Meni je x najdrazi u serijalu. Takodjer probaj Injustice ako nisi igrao.

  • Serpico

    09.10.2018 - 00:34

    MK9 svakako, najbolji MK posle trojke, tu su ti sažeta i rimejkovana prva tri klasika sa svim ikoničnim likovima uz jako zabavan story mode. Jedino što je dizajn likova malo karikaturalan, stripovske mišićave proporcije tela.

  • chupacabra1

    09.10.2018 - 04:10

    Ma nemoguće da se ne može dovršiti jedna

  • 312AE

    09.10.2018 - 13:55

    Meni najdraža tabačina, a ne tam neki Street fighter ?Imam ih sve na svim Playstationima. I igral ih sve do sad. Po meni težina jako varira. Najdraži lik mi je Cyrax i Raiden od novih D’Vorah. Mortal Kombat filmovi su super, ali bila je i serija, koja je malo manje super! ? Fight!

  • T101

    09.10.2018 - 21:49

    Da je kvalitativna vrijednost prvog MK filma nistavna nije bas korektno reci. U to doba (a i dan danas je tako) pretvoriti igru u film bila je nemoguca misija i bezbroj slicnih pokusaja zavrsavalo je kao fijasko. Mortal Kombat film nekako ga je “pogodio u sridu” i po meni je uspio ono sto nitko nije. Uspijesno je kopirao atmosferu igre i njenu vjerodostojnost na veliko platno pritom tvoreci svoj originalni i cool identitet. U ono doba je po meni to bio savrseno odraden posao i prava je steta sto je nastavak unistio sve. Sve u svemu mislim da MK film zasluzuje puno vise postovanja.

    • Demon90

      @T101, 08.10.2019 - 11:01

      Slažem se da je prvi bio sasvim u redu. O drugom nećemo trošiti rečenice

  • U.M.O

    08.10.2019 - 10:07

    Hej,u Nintendo je bilo cenzurirano bez secret code,a kod Sege ima secret code sa brutalnim prikazima

  • esseGesse

    08.10.2019 - 11:01

    Igrao ga na legendarnoj Amigi

    • butjer1010

      @esseGesse, 08.10.2020 - 09:28

      Baš neki dan sa sinom derem MK jedinicu, potrgali joysticke, oznojili se, u sobi 40 stupnjeva, ja mu objašnjavam kako se igra, kako se rade fatality završnice, a mali me podere ko svinja masnu krpu. A nekada sam znao i riješiti turnir….. Prvo mi je trebalo 5 puta da spušim od Gore, ali kad sam ga jednom izmarinjao, onda me je Shang Tsung osramotio barem 10ak puta. Na amigi 1200 ih imam i jedinicu i dvojku, ali dvojka mi je zabavnija u dvoje, a jedinica za turnir. Legendarna igra, koja kad je izašla (ja je igrao na 386-ici), stvarno je izgledala kao film. Ludovali smo s tom igrom kao s rijetko kojom drugom tada. Kako je MightyAloy dolje napisao – Those were the times…

  • Ovcaodnovca

    08.10.2019 - 11:11

    stare MK igre bas i nisu nesto najbolje ostarjele… tako da ako krenes sa PS3 ili sad vec sa PS4 nemas se potrebe vracati nazad…. od starijih naslova meni je jedino donekle igriva 2ka na SNESu

  • AmarSahin

    08.10.2019 - 14:23

    Ah kad se sjetim kad sam igrao prije jedno 5-6 godina igrao na browseru ovu igru.Dobra stara vremena…

  • TitanShifter

    08.10.2019 - 16:32

    Najdrazi fighter. Street Fighter mi je uvijek bio zbunjola, a tekken ono s rajom al ovako za ulozit vrijeme i pokusat kvalitetno igrat odbojan i donekle težak. Ne znam možda jednog dana i uložim al pored netherealmovih fightera, Dragon Ball fighterza i marvel vs capcoma teško. Nekako su uvijek ljepše izgledale, djelovale fluidne i bile više hype makar meni.

  • MightyAloy

    09.10.2019 - 07:17

    Za razliku od Sege, Nintendo je cenzurirao igre da budu u skladu s njihovom tadašnjom “Family friendly” politikom. S obzirom da smo u Europi mislim da bi se trebali držati imena Mega Drive kad pričamo o Seginoj 16-bitnoj legendi, naziv Genesis ostavimo Amerikancima. Legendarna igra, uvijek ju se rado sjetim mada mi je ipak malo više ležao Street Fighter. Sjećam se kad bi kao klinci uspijeli izvesti fatality, sreći nije bilo kraja. ? Those were the times…

  • Goran1234

    08.10.2020 - 09:39

    Legendaran serijal sigurno,ali tek s zadnjih par naslova dobili donekle nekakvu kompetitivanu vrijednost što se tiče činjenice da je fighthing igra,tu ipak nije do koljena konkurenciji kao što su naslovi Capcoma ili SNK,ali što se tiče prezentacije i priče,to je več drugih par opanaka.

  • razer1234559

    08.10.2020 - 11:17

    Moral kombat 4 mi se svidio. Ima neku čudnu jezivu atmosferu i općenito igra kao igra je dosta neugodna i poprilično jeziva što kod drugih Mortal kombat igara i nije slučaj. Mortal kombat 4 je poseban i smatram ga najboljim u serijalu.

  • Goran1234

    08.10.2020 - 11:24

    Meni ugođaj iz MK 3 nekako najbolje paše uz MK ima tu i nostalgije svakako,ovo sve ostalo je previše čak i za mene.

  • almoustevil665

    08.10.2020 - 13:20

    Meni najdraži oni na SEGA sistemu sve posle je bilo onako nikako. A možda sam ja i omatorio

  • Klaudio89

    08.10.2020 - 14:29

    na četvrtom sam se nastavku prvi puta upoznao sa ovom legendarnom franšizom,gdje je uglavnom moj brat bio više zaokupiran njom nego ja,međutim,kad sam vidio deveti nastavak koji me je za PS3 toliko privukao,odlučio sam se sve više upoznati sa njezinom poviješću i likovima,tako sam vidio i ostale ne toliko uspješne i katastrofalne propagande Mortal Kombata poput one razočaravajuće serije Conquest of Mortal Kombat(koji je imao 22 epizode),i crtane serije(koja je sadržavala 11 epizoda),ali zato me najviše privukla njezina Legacy serija koja je bila interesantna,čak i avanturističke verzije igrica poput Shujinko Questa i Shaolin Monksa su bile odlične,samo što se je od 9 nastavka pa na dalje počela raditi priča u Mortal Kombat igricama

  • Payday 4 Dallas

    08.10.2022 - 10:22

    “For the Lin Kuei!”

    “For the Shirai Ryu!’

    “To the death!”

  • Nardev

    08.10.2022 - 10:46

    Legendaran serijal i soundtrack.1997 gledam film na tv-u(onaj iz 1995),palim REC na kazetofonu i snimam soundtrack.Kupio novi walkman samo zbog njega…

  • Chaos777

    08.10.2022 - 14:10

    Besprekorna pobeda >>> Nepogresiva pobeda

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?