HCL.HR

Gaming kalendar: Planescape: Torment (1999.)

Zoran Žalac 12.12.2017.   •   4 komentara   •   Retro


Na današnji dan, prije osamnaest godina, na PC-u smo igrali jedan od najunikatnijih RPG naslova prošlog stoljeća.

planescape torment

Za razliku od Fallouta, Baldur’s Gatea i sličnih RPG hitova iz druge polovice devedesetih, Planescape: Torment nikada nije doživio veliku popularnost među gamerskom publikom. Danas ćete čuti kako ga ljubitelji RPG-a hvale kao jednu od najvažnijih igara u tom žanru, no taj projekt Black Isle Studiosa u svoje je vrijeme bio previše čudan te se nije uspio prodati ni u preko 100 tisuća primjeraka.

Oni koji su igru kupili svjedočili su avanturi u fantazijskom svijetu koji je i dan danas jedno od najoriginalnijih virtualnih mjesta. Uz mračan svijet, Planescape nam je ponudio i jednog od najzanimljivijih protagonista – besmrtnog i bezimenog lika koji je kroz nekoliko različitih inkarnacija razbio klišej “lika s amnezijom”.

Za razliku od većine RPG igara tog vremena, Planescape svoj fokus nije stavljao na borbu već na razgovor, zbog čega je čitava igra bila drugačija od onoga što se tada očekivalo. Dakako, sve je to bila namjera tvoraca koji su si zacrtali napraviti fantasy igru bez zmajeva, vilenjaka, patuljaka i goblina.

Planescape Torment naišao je na odlične kritike i pokupio brojne nagrade, ali kao što smo već utvrdili – to mu nije pomoglo u prodaji. Ipak, nasljedstvo igre živi još i danas. Premda izravnog nastavka nismo vidjeli, ove godine Planescape je doživio Enhanced Edition, a dočekali smo i spiritualni nasljednika Torment: Tides of Numenera.

Označeno sa:

Komentari (4)

 • Dilo_trasul

  12.12.2017 - 11:46

  What can change nature of a man 😉

 • baDarmageddoN

  12.12.2017 - 12:10

  Op op. Da bar.

 • l)oolvl

  12.12.2017 - 13:15

  bio sam probao igrati prije nekoliko godina, ali mi je igra bila jednostavno preružna a nedovoljno zanimljiva da bih prešao preko toga

 • Günther

  12.12.2017 - 15:40

  Super svijet, atmosfera, prica (zbog koje sam ju i igrao) i mjuza.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!