HCL.HR

Na današnji dan osnovan je The Pokémon Company

Zoran Žalac 23.04.2021.   •   4 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno 23 godine, osnovana je tvrtka koja se bavi licenciranjem i promocijom svih proizvoda Pokémon franšize.

Pokémon franšiza startala je sredinom devedesetih godina u obliku RPG igara te se vrlo brzo pretvorila u jednu od najpopularnijih tekovina japanske kulture 20. stoljeća. Do 1998. godine u Japanu je sve već bilo u znaku šarenih i simpatičnih životinjica, a na pomolu je bilo i probijanje na zapadna tržišta. U tu svrhu prije točno 23 godine osnovana je The Pokémon Company, tvrtka za upravljanje Pokémon franšizom.

Nama je The Pokémon Company interesantan jer je nastao zajedničkim ulaganjem Nintenda i Game Freaka, primarno na inicijativu pokojnog Nintendovog predsjednika Satorua Iwate. Osnivanje tvrtke značilo je, između ostaloga, da zapadna tržišta neće Pokémon sadržaje dobivati godinama nakon Japana, pa su i izlasci novih Pokémon igara uglavnom bili blizu jedni drugih, a u novije vrijeme igre izlaze istog dana na svim tržištima.

The Pokémon Company svoju je podružnicu u SAD-u osnovao 2001. godine, a 2009. godine spojili su je s podružnicom u Velikoj Britaniji te ju sada nazivaju The Pokémon Company International.

Pokémoni su do sada doživjeli osam generacija, a nakon popularnosti koju su dosegnuli 2016. godine uz Pokemon GO, jasno je da će još dugo vremena biti uz nas. Animirana serija prešla je tisuću emitiranih epizoda, tako da ni ona neće nestati s programa tako skoro.

Ove godine Pokemoni slave 25 godina postojanja, a tim povodom bit će održana razna slavlja.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Označeno sa: ,

Komentari (4)

  • Duke Croft

    23.04.2018 - 10:54

    Gotta Catch Em All ✌️

  • sapphire

    23.04.2018 - 12:11

    Baš me zanima jel se Nintendo kaje što nije kupio Gamefreak dok Pokemoni nisu explodirali. Mogli su imal potpunu kontrolu nad IP-em. Oh well 😀

  • JOVAN11

    23.04.2018 - 16:27

    Ja sam lovijo pokemone ali sad ne više jel ću prestići bolta po drzini hahaha.

  • funky0308

    23.04.2019 - 09:33

    Na vizitkama sam predsjednik uprave, u glavi game developer, a u srcu i gejmer. Satoru Iwata (1959 – 2015) – genijalan lik

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?