HCL.HR

Pitfall! – pazi rupa!

Zoran Žalac 20.04.2019.   •   0 komentara   •   Retro gaming, Svijet igara


Na današnji dan, prije točno 37 godina, za tadašnji Atari 2600 izašla je igra koja je definirala žanr 2D platformera.

Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, filmski hit Indiana Jones inspirirao je brojne gledatelje željne avanture. Prije točno 37 godina sličnu vrstu avanture dobili smo i u virtualnom obliku kada je izašao Pitfall! – platformer za tadašnji Atari 2600.

Radilo se tu o avanturi u kojoj smo kroz džunglu vodili lika zvanog Pitfall Harry. Isti je u potrazi za blagom preskakao rupe njišući se na lijanama, skakao je po glavama krokodila… ma pravi i neustrašivi avanturist je bio taj Pitfall Harry.

Igra je imala vremensko ograničenje od 20 minuta, a igrač je imao zadatak sakupiti ukupno 32 blaga. Ako bi ga ubili škorpioni, živo blato ili kotrljajuće klade, igrač bi izgubio bodove. Ako bi igrač izgubio sva tri života, igra bi završila.

Pitfall je bio veliki hit konzole Atari 2600, toliko da je čitavu godinu bio najprodavanija igra na tržištu. Radilo se također i o grafički najnaprednijoj igri te platforme kod koje nije bilo naglašeno svjetluckanje objekata. Danas nam to sve izgleda jako primitivno, ali zanimljivo je da je prije 37 godina ova hit igra nastala na temelju ideje i koda jednoj jedinog čovjeka – Davida Cranea.

Zanimljivo je spomenuti i to da je Pitfall imao televizijsku reklamu u kojoj je svijet prvi put upoznao Jacka Blacka, tada 13-godišnjeg glumca kojemu je to bio prvi angažman vezan uz glumu na televiziji.

Pitfall se osim na Atarijevim platformama pojavio još i na Intellivisionu, Commodoreu 64, Appleu II, CollecoVisionu te još nekim drugim platformama tog vremena. Godinu dana nakon originala pojavio se i nastavak zvan Lost Caverns, a poslije toga i Pitfall 3D.

Danas se Pitfall može zaigrati na gotovo svim dostupnim platformama, uključujući i na Android uređajima gdje ga možete zaigrati u besplatnoj verziji.

Označeno sa: ,

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?