HCL.HR

Gaming kalendar: Tomb Raider – arheologija u kratkim hlačicama

Zoran Žalac 14.11.2018.   •   7 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno 22 godine, vlasnici PlayStationa prvi put su se upoznali s najvećom heroinom te konzole – gospođicom Larom Croft.

Do sredine devedesetih godina igrači su bili doživjeli brojne avanture, od Pitfalla na Atariju do Castlevanije na NES-u. Međutim, te su pustolovine uglavnom bile dvodimenzionalne pa je bilo pitanje vremena kada ćemo u 3D okruženju oponašati Indianu Jonesa i slične junake.

Iako je nekoliko naslova pokušalo osvojiti avanturistički žanr u 3D-u, najuspješnija igra u tome bijaše Tomb Raider koji se pojavio na današnji dan prije točno 22 godine. Točnije rečeno, pojavio se Tomb Raider 25. 10. na Sega Saturn konzoli, ali verzija kojom se proslavio bila je ona za PlayStation, koja se prvi put pojavila na današnji dan.

Tomb Raider upoznao nas je s Larom Croft, bogatom Britankom koja istražuje grobnice, istrebljuje dinosaure i povremeno spašava svijet od velikih katastrofa. No, plan isprva nije bio takav nego je razvojni tim Core Design htio igru u kojoj bi igrači mogli birati između dva igriva lika. Od toga se kasnije odustalo jer je ekipa shvatila da bi im to donijelo previše posla.

Lara isprva nije trebala biti jedini igrivi lik u Tomb Raideru, a u ranim verzijama nije se čak ni zvala Lara.

Lara se u početku uopće nije zvala tako nego je bila zamišljena kao Laura Cruz. Kasnije je ipak bila preimenovana s ciljem da joj se pozadinskom pričom i jasnom nacionalnošću produbi karakter.

Lara je u Tomb Raideru rješavala prostorne zagonetke skakanjem po platformama, ronjenjem, povlačenjem poluga i izbjegavanjem zamki. Povremeno se borila protiv različitih životinja i ljudskih protivnika za što joj je dobro došao par pištolja s neograničenim streljivom. Takva vrsta gameplaya iznimno se svidjela igračima, usprkos kompliciranim kontrolama za to vrijeme.

Gameplay Tomb Raidera svidio se igračima unatoč kompliciranim kontrolama za to vrijeme.

Protagonistica Tomb Raidera brzo je tako postala nova ikona gaminga. Tome je svakako pomogao i njezin seksipil kojega su naglašavale “slučajno” prevelike grudi i njezina iznimno razotkrivena odora. Larin izgled ostao je zapamćen kao važan dio popularne kulture te se kombinacija tirkizno zelene majice i kratkih smeđih hlačica instantno povezuje s Larom Croft.

Dakako, mnogi su se igrači u Laru odmah “zatreskali” te su ju htjeli skinuti iz te odjeće. Tako je nastala legenda o šifri za golu Laru Croft, a na temelju toga razvila se cijela priča koju smo vam prezentirali u videu prije nekoliko godina.

Tomb Raider bio je ogroman hit 1996. godine i postavio je temelje za jedan od najuspješnijih serijala devedesetih godina. Iako je igra bila dostupna i na PC-u, odnosno DOS-u, u svijetu konzola pomogla je PlayStationu da ostvari veliku pobjedu nad Nintendom 64 na kojemu se Tomb Raider nikada nije pojavio.

Tomb Raider uvelike je pomogao PlayStationu da ostvari veliku pobjedu nad Nintendo 64 konzolom na kojoj se Lara nikada nije pojavila.

Povodom desete godišnjice serijala originalni Tomb Raider dobio je  službenu preradu zvanu Tomb Raider Anniversary, uz koju su početak Larine karijere mogli doživjeti brojni igrači, uključujući i publiku na Nintendu te Xboxu.

Jedini veći uspjeh od samog Tomb Raidera ostvario je lik Lare Croft kojemu se pripisuju brojne stvari. Vjeruje se da je Lara potaknula prodaju zasebnih grafičkih kartica na PCu te da je zainteresirala medije za svijet videoigara kao nijedan drugi lik do tada. Čak je i poznati bend U2 u svojim spotovima promovirao Laru. U Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda Lara je navedena kao najprepoznatljiviji ženski lik iz videoigara.

Komentari (7)

  • Tommygun

    14.11.2018 - 11:29

    Najbolji tomb raider..Amen

  • Deus

    14.11.2018 - 11:30

    Tomb Raider: Legend i bili bikini <3

  • funky0308

    14.11.2018 - 12:37

    Fora je sto s tim likom, takvim poligonastim, mozemo igrati i u Shadow of the TR 🙂 Barem jednim od njih (ako nije bas takav)

  • SanKa

    14.11.2018 - 16:42

    jao ne opet ovo 😀

  • SanKa

    14.11.2018 - 16:43

    najjace mi je bilo u TR 2 treniranje doma u labirintu i sakrivanje od starog čiče što nosi tacnu s čajevima 😀 zatim zatvaranje istog u hladnjaču..the good old days

  • DiVojic

    15.11.2018 - 10:32

    Lara s špicok grudima xD pracjls

  • moordrak

    15.11.2018 - 10:43

    Kada vidim te savršene obline ne trebam se previše pitati zašto je glavna protagonistica Tomb Ridera postala seks simbol 🙂 Nu, iako su Larin izgled kroz godine drastično mijenjali, Lady Croft je bila i ostala jedna od najvećih heroina gamerskog svijeta. Odlično pogođena ženska verzija mega-popularnog Indiana Jonesa. Intrigantna tematika, savršen odabir likova uz interesantan gameplay podigli su Tomb Rider serijal u nebeske visine pretvorivši ga u milenijski must play naslov.
    Danas prvi Tomb Rideri ne izgledaju spektakularno, no prije 20 godina nismo znali za bolje. Prelazak na filmsko platno potvrdio je veliku popularnost ove franšize. Meni najupečatljivija filmsku verzija Lare Croft bila je ona u interpretaciji zanosne Angeline Jolie. Gospođica Vikander u novije vrijeme odradila je dobar posao ali akcijski Rambo smjer u kojem su zabrazdili noviji filmovi za mene su potpuno promašili bit Tomb Ridera. Jedni od Larinih zaštitnih znakova su dva pištolja ne luk i strijela, rambo traka posred čela i cijeli arsenal automatskog oružja. Iz istog razloga mi je odbojna ovogodišnja TR igra koju nisam i najvjerojatnije niti neću igrati. Za mene ovaj serijal slobodno može u mirovinu.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?