HCL.HR

Gaming kalendar: Wii Sports – četvrta najprodavanija igra u povijesti

Zoran Žalac 19.11.2018.   •   2 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno dvanaest godina Nintendo je lansirao najprodavaniju ekskluzivnu igru u povijesti industrije videoigara.

Nintendo je tijekom svojeg dugogodišnjeg postojanja imao brojne uspješnice. Ipak, njihova najprodavanija igra ne pripada poznatim serijalima poput Marija ili Zelde već se radi o naslovu Wii Sports koji se prvi put pojavio prije točno 12 godina.

Ako ste ikada imali Nintendo Wii konzolu, velike su šanse da ste na njoj igrali Wii Sports, čisto iz razloga zato što je to bila igra koja je dolazila u paketu s tom konzolom i u potpunosti koristila tada novi sustav kontroliranja pokretom.

Wii Sports zapravo je bio kolekcija pet sportskih mini-igara: tenisa, bejzbola, kuglanja, golfa i boksa. Kroz te sportove vlasnici Wii konzole intuitivno su naučili kako se koristi Wii Remote kontroler.

Wii Sports bio je kolekcija pet sportskih mini-igara: tenisa, bejzbola, kuglanja, golfa i boksa.

Bilo je tu razbijenih televizora i drugih nezgoda, ali je Wii Sports uspio nešto što brojne druge igre nisu – privukao je publiku koja je prethodno smatrala kako igranje videoigara nije zdrava aktivnost. Brojni Amerikanci u starijoj dobi zaljubili su se u modove treninga i fitnessa koji su bili prisutni u Wii Sportsu.

Wii Sports također nam je po prvi puta predstavio avatare pod nazivom Mii. Te su likove igrači mogli dizajnirati prema vlastitom izgledu, što je mnogima bilo zgodnije od opcije da igraju s Mariom i ostalim Nintendovim facama. Miijevi su kasnije postali svojevrsna asocijacija Wii platforme te su bili korišteni u brojnim drugim naslovima.

Wii Sports uvelike je popularizirao samu Wii konzolu te je punih godinu dana bio najprodavanija igra za nju. Do kraja životnog vijeka Wii konzole, Wii Sports je ostao zapamćen kao najprodavanija ekskluzivna igra u povijesti industrije, a s više od 82 milijuna prodanih primjeraka postao je i druga najprodavanija videoigra u povijesti. Kasnije su taj uspjeh nadmašili Minecraft i GTA 5 tako da se Wii Sports danas smatra četvrtom najprodavanijom igrom ikada.

Wii Sports svojedobno je bio druga najprodavanija igra u povijesti, prije nego su došli Minecraft i GTA 5.

Interes za Wii Sportsom trajao je koliko i Wii konzola pa je nasljednik te igre, Wii Sports Resort također bio prodan u impresivnih 33 milijuna primjeraka. Nakon toga uslijedila je nesretna Wii U konzola na kojoj se Wii Sports Club nije prodao ni u milijun primjeraka. To je ujedno bio i kraj serijala, barem za sada jer Nintendo nakon toga nije pokazivao volju da Sports serijal vrati u život.

Označeno sa: ,

Komentari (2)

  • crolink07

    19.11.2018 - 11:55

    Nintendo Wii i Wii Sports??

  • Dominik50

    12.06.2019 - 10:50

    Odlična igra za Nintendo wii fanatike 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?