HCL.HR

Geneshift je deseta najigranija igra na Steamu za koju nikad niste čuli

Hrvoje Smoljić 21.12.2018.   •   7 komentara   •   Zanimljivosti


Danas nije ništa čudno da su battle royale modovi u igrama iznimno popularni, ali Geneshift i njegov upliv u deset najigranijih igara na Steamu ipak je podigao dovoljno obrva da se i sam njen kreator obrati igračima.

Ok, možda ipak jeste čuli za nju ako ste pročitali našu vijest prije nekoliko dana, kad se igra dijelila potpuno besplatno. Za one koji su je ipak preskočili, Geneshift je battle royale igra s pogledom iz ptičije perspektive. Izgledom, a i nekim mehanikama uvelike podsjeća na stare GTA igre, a razvijena je od strane Nik Nak studija koji broji jednog zaposlenika – Bena Johnsona.

Ben se prije nekoliko mjeseci na Redditu našalio predloživši battle royale u kojem bi runde trajale samo dvije minute. Kako je njegova šala naišla na više nego pozitivne reakcije – odlučio je sam takvu igru i razviti. Ono što je zanimljivo je da statistike kažu kako je Geneshift u jednom trenutku zaigralo preko 200 tisuća igrača. Taj broj ju je uvrstio u top 10 najigranijih igara na Steamu. Pitate se kako je to moguće? Sam Ben je brzo nakon tog postignuća u objavi na Redditu objasnio čitavu situaciju.

Naime, uz igrače koji su Geneshift isprobali jer se dijelio besplatno, igru je također preplavio velik broj botova. Razlog tome je činjenica da Steam, suprotno uobičajenoj praksi za igre koje se dijele besplatno, nije isključio mogućnost osvajanja Steam kartica. Kartice koje se inače mogu pretvarati u razne nagrade unutar Steama, ali i prodavati za pravi novac.

Botovi su tako iskoristili priliku da zarade hrpu istih te ih prodaju dalje za nekoliko centi. S obzirom da su isti brojali u tisućama – netko je fino zaradio prije nego su u Valveu primijetili o čemu se radi.

Unatoč tome što broj “igrača” u konačnici nije realan, situacija zasigurno ima i neke pozitivne efekte po igru i njenog kreatora. Sama činjenica da smo u tjedan dana napisali dva članka o tako maloj, nezavisnoj igri, govori i više nego dovoljno.

Označeno sa: , ,

Komentari (7)

  • Agent

    21.12.2018 - 10:19

    Trebaju stavit da se kartice dobivaju tek nakon što si 100 sati u igri,ili ako je singleplayer kad prođeš cijelu igru onda dobivaš kartice,pa nebi bilo toliko botova

    • GTA222

      @Agent, 21.12.2018 - 15:03

      Pa tko će igrati savku igru 100 sati? Trenutni sistem je po meni uredu, trebaš igrati 2h što znaći nema refunda čime je spriječeno refundanje igre nakon što se kartice pokupe jer ih ne možeš dobiti prije odigrana 2 sata.

    • Agent

      @GTA222, 21.12.2018 - 15:54

      Pa stvar je u tome da dobiješ kartice u igrama koje igraš i stvarno su ti dobre,a ne da igraš 5h igru ili i manje samo da bi dobio kartice

    • l)oolvl

      @Agent, 22.12.2018 - 02:30

      ne, treba potpuno ukinuti kartice i ostaviti samo achievemente

  • burgi

    21.12.2018 - 12:28

    ili je kreator igre kreirao botove 😀

  • Zeolard

    21.12.2018 - 12:36

    Čudan suspekt lol 😉

  • Demon90

    21.12.2018 - 18:16

    A a sad nezz nije njih baš ni lako prodati pogotovo tisuće njih iz nepoznate igre. Al eto neka

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?