HCL.HR

GOG bi prodavao i PlayStation igre, ali im nedaju

Zoran Žalac 24.07.2018.   •   5 komentara   •   Zanimljivosti


Vlasnik digitalnog dućana za prodaju starijih PC naslova izjavio je kako mogućnost prodavanja PlayStation igara na njihovoj platformi postoji, ali odluka o tome nije njihova.

Poljski CD Projekt poznat je po trudu koji ulaže u svoje igre. Međutim, tvrtka jednaki trud ulaže i u svoju digitalnu platformu GOG.com koja prodaje novije indie igre za PC, ali i stare hitove za master rasu. Zahvaljujući GOG-u neke stare igre tako se vraćaju iz mrtvih; primjerice SWAT 4, koji ne možete kupiti u digitalnom izdanju nigdje drugdje nego na GOG-u.

Takvih igara ima dosta. Primjerice, na PC-u u digitalnom izdanju ne možete kupiti No One Lives Forever ili Metal Gear Solid 2. No, situacija na konzolama još je gora. Aktualne Sonyjeve platforme, primjerice, ne nude opciju da kupite igre s prvog PlayStationa – to možete učiniti tek na PS3 i PS Vita konzolama.

S obzirom da CD Projekt i GOG imaju iskustva u vraćanju PC igara sa smetlišta, postavlja se pitanje bi li isto mogli napraviti i s igrama za konzole. To se pitanje nametnulo u nedavnom dokumentarcu NoClipa, a voditelj proizvoda u GOG-u, Marcin Paczynski dao je intrigantan odgovor:

Ne bih rekao da je to nemoguće i ja bih svakako volio imati igre sa starih konzola na GOG-u. Jer znamo da bismo ih mogli osposobiti da rade. Možda smo to već i pokušali.

Doduše, Paczynski nije optimističan i ne vjeruje da će se to ikada dogoditi. Pitanje nije tehničke naravi – prepreka je legalna i nalazi se u pravima koje određene tvrtke polažu na svoje igre. Dogovaranje s tvrtkama oko vraćanja starih igara zapravo je prava noćna mora, a to na kraju najviše šteti onima kojima je do tih igara najviše i stalo – igračima.

Označeno sa: ,

Komentari (5)

  • Kotaku bot

    24.07.2018 - 19:05

    Zasto ps4 nema “backward compatibility”? Da i mogli da uvale remaster starih igara?

  • nikolapro55

    24.07.2018 - 19:44

    Lopovi Napolje , Lopovi Napolje , Sony lopoveee , Sony lopoveee , PC te rasturio hejjjj 😀

  • DejanT98

    24.07.2018 - 20:48

    Ne daju***

  • MateAlojzijeJelicic

    25.07.2018 - 12:06

    .

  • MateAlojzijeJelicic

    25.07.2018 - 12:06

    …K…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?