HCL.HR

GTA: San Andreas – na današnji je dan prolio “vruću kavu” na PC-ju

Zoran Žalac 07.06.2023.   •   11 komentara   •   Retro gaming


Na današnji se dan prije 18 godina GTA: San Andreas pojavio u verzijama za PC i Xbox, što je između ostaloga dovelo do tada najveće afere u povijesti Rockstar Gamesa.

Legendarni GTA: San Andreas pojavio se u jesen 2004. godine ekskluzivno za PlayStation 2 konzolu. Igrači na PC-ju i Xboxu čekali su tu igru malo duže, ali su ju dočekali na današnji dan prije 18 godina. Tradicionalno je igra na PC-ju imala bolju grafiku i neke dodatne mogućnosti (poput slušanja MP3 datoteka na radiju unutar igre), uključujući i podršku za korisničke modifikacije.

Upravo je jedna takva modifikacija za PC verziju San Andreasa otvorila Pandorinu kutiju te izazvala niz kontroverzi. Nedugo nakon pojavljivanja igre na PC-ju, jedan je modder iz Nizozemske objavio takozvani Hot Coffee mod koji je San Andreasu dodao interaktivnu mini-igru spolnog odnosa. Seksa je u San Andreasu bilo i u originalnoj verziji, ali nije bio prikazan niti interaktivan. Međutim, ispostavilo se da su u Rockstaru namjeravali uvrstiti tu mini-igru u konačno izdanje. Predomislili su se, ali su tragovi ostali u igri, a Hot Coffee mod samo je osposobio tu stvar.

Rockstar se zbog toga brzo našao u problemima jer je izgledalo kao da su skrivali stvari koje imaju utjecaj na dobni rejting igre. Mnogima kontroverzni dio igre natjerao je developere da povuku GTA San Andreas iz prodaje na PC-ju. U prodaju su ju vratili mjesec dana kasnije, a sve postojeće verzije dobile su takozvanu Cold Coffee zakrpu kojom je sporni sadržaj bio uklonjen.

Zbog “vruće kave” išlo se i na sud, gdje je presuđeno kako je izdavačka kuća Take-Two dužna platiti 35 američkih dolara svakom onom igraču koji želi zamijeniti verziju igre s Hot Coffee sadržajima za onu bez njih. Međutim, zahtjeva za time nije bilo mnogo – pisalo se tek o nešto više od 2600 korisnika koji su odlučili iskoristiti u opciju da dobiju djelomični povrat novca za svoj primjerak igre. Mnogima je “vruća kava” ipak bila draža.

Unatoč tim problemima, San Andreas je na PC platformi stekao kultni status. Modding zajednica držala je igru aktivnom godinama nakon izlaska, te joj je dodala i neslužbenu multiplayer komponentu (SAMP).

Nažalost, originalni GTA San Andreas više nije moguće kupiti na PC-ju jer ga je od 2021. godine zamijenio remaster GTA: The Trilogy. U kojemu, naravno, nije bilo vruće kave.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (11)

  • Gebro_gaming891

    07.06.2023 - 14:05

    Zanimljivo na koliko je sve načina moguće izazivati kaos po cijeloj mapi, ali “popiti kavu” s curom je granica koja se ne prelazi.

    • Demon90

      @Gebro_gaming891, 07.06.2023 - 20:32

      A to ti je ubijanje na ekranu je ok ali sex nedaj bože. Znamo i iz filmova nasilje je ok sex ne.

  • vragec25cro

    07.06.2023 - 14:26

    Najbolji gta iz serijala,a gta trilogy je dokaz zašto ne trebamo remastere i remakeove.Šta je bilo bilo je i kakva je bila igra,a ne da u nedostatku inspiracine i na štetu nas gejmera muzu 2 puta novac na istoj igri

    • Vujo777

      @vragec25cro, 07.06.2023 - 14:35

      Trebamo rematsere i remakeove ali da su kvalitetno odrađeni, a ne na način kako to radi rockstar sa groove street games-om, tipični cashgrab i nedovršeni proizvod sa full cijenom

    • vragec25cro

      @Vujo777, 07.06.2023 - 21:18

      I kad ce onda raditi nove naslove od koji mozda i neki ispadne vrhunski,ako ce vrijeme i resurse trositi na razno razne remakeove i remastere i musti novac od igraca.Nebitno koji devolper.Moke misljenje da bolje da rade nove igre nego da preraduju stare jer mozda iznjedre i koji novi biseri da nekome opet bude taj novi biser kako je nama bio Hta san andres kad igrali prvi puza

  • Vujo777

    07.06.2023 - 14:28

    Definitivno igra koja je obilježila svacije djetinjstvo, sjecam se kad sam bio mali i prvi put kad si iso u onaj strip bar pig pen ja msm da se zvao, gledo si samo kako da ti mater ne uđe u sobu i da vidi sta radis😂koja vremena…pa i sami taj hot coffee koji si mogo skinut, ludo ludo i nezaboravno 😂

  • LeChuck

    07.06.2023 - 14:33

    Općenito 2004 jedna od godina sa najlegendarnijim igrama!

  • Arthur

    07.06.2023 - 16:52

    Top igretina. Čak je i kupljena za mobitel što je svakako pohvala za igru sa moje strane jer jedine igre što sam kupio za mobitel su GTA san Andreas i Max Payne.

  • seizure91

    07.06.2023 - 21:05

    jedna od najboljih igrara svih vremena, pa ne znam koliko sam ju puta prešao na PC-u i na PS2, nikad mi nije dosadila, morat ću je izgleda opet preć

  • tom007

    07.06.2023 - 22:16

    Ne znam da je na PC-u bolje izgledala, mislim da je baš obrnuto, da je na PS2 bila dosta bolja grafa, posebno nebo u sumrak/zoru i još važnije draw distance, a i bilo je neslužbenih patcheva koji su omogućavali tu verziju grafike na PC-u.

    Ugl, super igra, ali nikako nisam mogao prežvakati te gangsta nigga fore, vice city, iako po mehanici inferioran naslov, za mene je imao puno bolju atmosferu i osebujne likove, soundtrack puno puno bolji, al šteta kaj su jednu i drugu igru ukenjali remasterom.

  • GAMERWORLD

    08.06.2023 - 00:07

    Cj follow that damn train.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?