HCL.HR

Hearts of Iron II – enciklopedija Drugog svjetskog rata

Zoran Žalac 04.01.2022.   •   6 komentara   •   Retro gaming, Svijet igara


Na današnji dan, prije točno 17 godina, igrali smo drugi dio Hearts of Iron serijala i prepravljali povijest Drugog svjetskog rata.

Izdavačka kuća Paradox Interactive suvereni je vladar grand strategy žanra u svijetu videoigara. Iza te titule stoje godine predanog rada, a prvi veći uspjeh zabilježen je kada su na tržište lansirali Hearts of Iron II, na današnji dan prije točno sedamnaest godina.

Hearts of Iron II igračima je dao da kontroliraju jednu od 175 nacija prije, tijekom i poslije Drugog svjetskog rata. Kontrolirati se moglo vojnu silu nacije, zatim i politiku te tehnološki razvoj, a ključno je bilo i gospodarenje resursima – novcem, materijalima, gorivom i sl. Dakako, igrač je svoje upravljanje nacijom morao prilagoditi situaciji u ostatku svijeta.

Hearts of Iron II zbog svoje razine detaljnosti i mikro-menadžmenta nije bila idealna igra za početnike. Ipak, ljubitelji strateških videoigara prepoznali su njezinu kvalitetu pa se oko igre okupila zajednica strastvenih igrača. Podrška za igru trajala je sve do 2010. godine kroz tri ekspanzije, čak i nakon što je izašao treći dio koji se baš i nije proslavio. Srećom, četvrti dio je 2016. uspio vratiti povjerenje fanova.

Podrška za igru trajala je sve do 2010. godine kroz tri ekspanzije.

Iz Hearts of Irona II proizašle su i druge dvije igre. Paradox je 2010. tako lansirao Arsenal of Democracy bio je baziran na Hearts of Iron II – Armageddon ekspanziji, s manjim fokusom na menadžment te novitetima poput nacionalnih ideja. Godinu dana kasnije lansiran je i Darkest Hour: A Hearts of Iron Game u sklopu kojega je bila uvrštena i kampanja Prvog svjetskog rata.

Interesantno je kako je ova igra bila zabranjena u Narodnoj Republici Kini, između ostaloga zbog korištenja zastave Tibeta. S druge strane, u Njemačkoj je bila cenzurirana pa tako nije prikazivala nacističku zastavu sa svastikom, niti slike i imena Hitlera, Himmlera i drugih nacističkih vođa.

 

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (6)

 • Haris Avdic

  04.01.2019 - 12:21

  Ovo je nadmašilo i Victoriju II jer se ne bazira isključivo na diplomatiju i ekonomiju nego i na ratna zbivanja što je dosta interesantnije većini igrača.

 • Capaev

  04.01.2019 - 16:54

  Najbolja Hearts of Iron igra po mom mišljenju, proveo sam uz nju hiljade sati. Tu je i gomila istorijskih i neistorijskih modova koji produžavaju zabavu. HoI3 jeste podbacio ali tu je Darkest Hour spiritualni spin-off naslednik koji je uz modove bolji i od HoI4 a ne zahteva jaku konfiguraciju.

  • Table for Two

   @Capaev, 04.01.2021 - 15:05

   Šta si samo sve mogao korisno napravit za hiljade i hiljade sati…mogao si doktorirat.

 • SanKa

  07.01.2019 - 15:39

  nisam nazalost nikad igrao.znam..mea culpa..s cim bih trebao poceti ?ova zadnja četvorka, valjda sta ?

 • Darac83

  04.01.2021 - 14:04

  Jedinica mi je bolje legla. Uspio pokorit svijet sa švabama. 🥳 Dvojka me malo ubila s mikromenadžmentom… Svejedno, predobre igre.

 • Batax56

  04.01.2021 - 14:33

  Teška nostalgija, moja prva paradox igra i ispeglao sam ju do besvijesti, mogao se isprintati manual od 140ak stranica kako upravljati svim tim modifierima i sliderima, naravno da se to držalo pri ruci za krizne situacije, i dobar im je štos bio što su postojale male tematske kampanje više usmjerene na vojne operacije ako ti je bilo do bržeg ili jednostavnijeg gejma.
  HOI2 je bila droga grand strategy igara koja me drži i do dan danas, a to sam kupio u algoritmu kad sam imao valjda 13 godina, i kasnije sam se počastio s collector edicijom jer je zaista kultni naslov.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?