HCL.HR

Živi užas: najavljena je horor igra s Mikijem Mausom

Zoran Žalac 02.01.2024.   •   4 komentara


Istekom autorskog prava na prva tri crtana filma s likom Mikija Mausa otvoren je prostor za drugačije interpretacije tog lika. I netko je to već iskoristio najavivši horor igru Infestation 88.

Prema američkom zakonu o autorskim pravima, umjetnička djela 95 godina nakon objave postaju javno dobro, što u teoriji znači da svatko smije kreirati svoje verzije i adaptacije na temelju tih djela. Dolaskom 2024. godine javnim je dobrom postao crtić Parobrod Vili iz 1928. godine, specifičan po tome što su se u njemu prvi put pojavili poznati Disneyjevi likovi Miki i Mini Maus. I to u načelu znači da nam slijede razne iteracije najpoznatijih miševa na svijetu, a prva je dakako – horor.

Studio Nightmare Forge prvi je iskoristio priliku te najavio horor igru Infestation 88 u kojoj najranija verzija Mikija Mausa poprima zastrašujući oblik. Miki je tako protivnik koji vas u igri nastoji ubiti, sav krvav i gubav.

Žanrovski igra pripada kooperativnom preživljavanju iz perspektive prvog lica, s nasumično generiranim okruženjima.

E sad – veliko je pitanje hoće li ova igra uopće biti realizirana. Već u samoj najavi stoji napomena kako projekt nije vezan uz originalne autore niti uz vlasnika postojećih autorskih prava (čitaj: Disney). Stvar je u tome da se javnim dobrom smatraju tek rane verzije Mikija iz prva tri crtana filma, dok Disney i dalje drži autorska prava nad novijim iteracijama lika. Doduše, da se Disney pita, tvrtka bi rado da se zakon promijeni kako ne bi došlo ni do ovakvih slučajeva jer nisu presretni da se lik uz koji su odrasle brojne generacije sada koristi u neke potpuno drugačije svrhe.

Komentari (4)

  • Aldin219

    02.01.2024 - 12:17

    Sam Disney je najstrasniji od bilo kakvog horora, ko zna-zna.

  • Darac83

    02.01.2024 - 13:07

    “…nisu presretni da se lik uz koji su odrasle brojne generacije sada koristi u neke potpuno drugačije svrhe.” – Ček, a što ne radi Disney u zadnje vrijeme upravo to?! 😂

  • MrPhilips

    02.01.2024 - 21:44

    Sa obzirom na to koliko je Disney velika kompanija, ne sumnjam da će naći neki alternativni način da spriječi izlazak ove igre.

  • SanKa

    04.01.2024 - 13:02

    ovo je sve. nadam se da ce proci. veci horor mi je nova snjeguljica npr

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?