HCL.HR

Istraživanje je pokazalo da sve veći broj djevojaka prati elektroničke sportove

Pero Mlinar 21.02.2019.   •   3 komentara   •   Svijet igara


Novo istraživanje provedeno u Americi pokazalo je da je u posljednjih dvije godine došlo do zabilježenog porasta u broju ženskih gledatelja elektroničkih sportova.

Nije nekakva tajna da većinu sportova generalno više prate muškarci, a manje žene. Posve očekivano, isto vrijedi i za elektroničke sportove, odnosno, esportove (lijepe li riječi). Ali, dok je kod esporta prije dvije godine ženski dio gledateljstvačinio otprilike 24% ukupnog broja gledatelja, novo istraživanje u Americi pokazalo je porast u njihovom broju – žene sada drže postotak od 30% ukupne publike elektroničkih sportova.

Istraživanje je bilo temeljeno na anketnoj metodi i u njemu je sudjelovalo 9000 dobrovoljnih ispitanika pa, kako i obično biva s tom vrstom istraživanja, rezultati nisu posve konkluzivni. Ipak, za pretpostaviti je da je u posljednje dvije godine do porasta ženskog gledateljstva doista došlo. Iduće takvo istraživanje planirano je za 2021. pa ćemo tada vidjeti radi li se o statističkoj anomaliji ili trendu.

Inače, osim što se ispitivala generalna podjela po spolovima, anketom se došlo i do konkretnih naslova koje pojedini spol preferira pratiti. Pošto već govorimo o ženskim gledateljima, najmanji broj njih prati naslove kao što su Hearthstone (26%), Overwatch (26%), Counter-Strike: Global Offensive (24%), Rainbow Six: Siege (23%), i DOTA 2 (20%).

Na podatak o tome koje su igre najpopularnije nisam naišao, ali kao referentna točka vjerojatno vam mogu poslužiti rezultati jedne druge ankete u kojoj se ispituje što muškarci, a što žene najviše vole igrati. Njih možete vidjeti na slici dolje. Najpopularnija igra općenito jest Wordscapes. Moram priznati da nisam isprobao, ali ako je vjerovati rezultatima, čisto statistički gledano, nisam ni trebao! Omjer ženskih i muških igrača u toj igri je 3:2, što je odnos koji u ovome istraživanju najviše naginje na stranu žena.

Označeno sa: ,

Komentari (3)

 • Mah

  21.02.2019 - 15:38

  A sve veći broj muškaraca prati 24kitchen

 • trulex

  21.02.2019 - 16:33

  k1ka najača

 • Veblar

  21.02.2019 - 16:34

  nećete seksat.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?