HCL.HR

Journey – neki kažu da igre nisu umjetnost…

Zoran Žalac 13.03.2024.   •   11 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije 12 godina prvi put se mogao zaigrati indie hit zvan Journey, u kojemu smo istraživali pustinju i pratili priču bez ijedne riječi.

Sony je u eri PlayStationa 3 počeo definirati svoju ponudu visokobudžetnih ekskluziva kao što su Uncharted, The Last of Us, God of War i druge. Međutim, bilo je manjih naslova koji su prošli jednako zapaženo te ostvarili dobar rezultat. Jedan od takvih bio je Journey, hit nezavisne produkcije koji je bio lansiran na današnji dan prije 12 godina.

Journey je bio jednostavna, ali vrlo dojmljiva igra. Igrač je kontrolirao neimenovanog lika usred pustinje s jednim ciljem – doći do vrha planine koja je vidljiva u početnom prizoru igre. Kontrole su bile jednostavne: moglo se samo skakati te ispuštati glas za interakciju s okolinom. Cijela stvar bila je prezentirana bez ikakvih objašnjenja i priča nije imala nijednu liniju dijaloga ili čitljivog teksta. Umjesto toga, Journey je koristio inovativne načine da igrača upozna sa svojim svijetom.

Cijela stvar bila je prezentirana bez ikakvih objašnjenja i priča nije imala nijednu liniju dijaloga ili čitljivog teksta.

Primjerice, šal koji je glavni lik nosio svojom je dužinom ujedno pokazivao koliko dugo igrač može letjeti. Priča o nestanku jedne civilizacije bila je ispričana kroz ilustracije na spomenicima i arhitekturi.

Journey je bio intimna avantura koju je svatko doživio samostalno. Međutim, ugodno iznenađenje koje je igra pripremila bilo je to da se tijekom igranja moglo susresti druge igrače unutar svijeta. S njima nije bilo neke posebne interakcije, ali je susret mogao napuniti rune na šalu, potrebne za skakanje. Po završetku igre igrači su dobili listu osoba s kojima su ostvarili kontakt tijekom svoje avanture u pustinji.

Ugodno iznenađenje koje je igra pripremila bilo je to da se tijekom igranja moglo susresti druge igrače unutar svijeta.

Vizualno je Journey bio minimalistička igra, ali prepuna lijepih prizora. Pokazala nam je kako i pustoš može imati svoje čari kad na pijesku vidimo odsjaj sunca. Doživljaj je upotpunila emotivna glazba, a Journey je u paketu bio kratko iskustvo koje je dokazalo da videoigre mogu biti umjetnost po nekim svojim kategorijama i kriterijima.

Journey je po izlasku dobio iznimno visoke ocjene te je ostao upamćen kao jedna od najbolje ocijenjenih igara u PS3 generaciji. Bio je također nominiran za igru godine u mnogobrojnim dodjelama nagrada. No, nije sve bilo tako sjajno jer se kasnije otkrilo da je studio Thatgamecompany po završetku igre bio pred bankrotom i više je zaposlenika igru dovršilo bez da su mjesecima primili plaću. Srećom, uspjeh igre pomogao je studiju da preživi te da igru kasnije dostavi širem krugu igrača.

Journey je tako u ljeto 2015. dobio verziju za PlayStation 4, koja je još uvijek aktualna. Potom se 2019. godine igra pojavila u izdanjima za PC te iOS platforme. Povodom desete obljetnice izlaska igre,  skladatelj Austin Wintory snimio je glazbeni album Traveler – A Journey Symphony s londonskim simfonijskim orkestrom, kojega u cijelosti možete poslušati na njegovom YouTube kanalu.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Označeno sa:

Komentari (11)

  • Chimichangas

    13.03.2024 - 12:46

    sve 5, ima nešto u tom svemu… ali na žalost meni je ova igra bila predosadna…

  • Bojko

    13.03.2024 - 13:08

    Duboka igra, na svakom koraku potencijalna metafora. Nije za svakoga, ali ja sam uživao igrajući.

  • MD2

    13.03.2024 - 13:16

    Meni osobno baš snažno iskustvo.

  • mili1985

    13.03.2024 - 13:29

    Odlična igra. Na kraju sam skoro suzu pustio a da ne znam ni zašto. Baš posebno iskustvo.

  • Lepoglava

    13.03.2024 - 14:01

    Nedugo prije nego što sam odigrao Journey umro mi je voljeni djed. Nako što sam vidio završetak plakao sam zbog miješanih osjećaja tuge i nekakvog olakšanja i vjere u spremnost za novi ciklus života..teško mi je objasniti taj osjećaj ali igra definitivno ne samo da je umjetničko djelo nego ima ono nešto više. Ali da… definitivno nije za svakog

  • janarani

    13.03.2024 - 14:47

    Mislim da je izniman previd ovog članka što ni jednom riječju nije spomenut “duhovni nasljednik” ive igre u obliku fenomenalne igre Sky istog developera koja je potpuno besplatna…

    • Bojko

      @janarani, 13.03.2024 - 16:00

      Ovo je gaming kalendar, pa nema baš smisla. Ali priznati ću, za Sky nisam ni znao do sada.

    • Agram

      @janarani, 15.03.2024 - 11:18

      Da sky odlična igra. Malo naporna sa farmanjem voska ali odlična igra sa odličnim sezonama i pričom

    • Zoran Žalac

      @Agram, 15.03.2024 - 12:27

      Ima priču? Hm, isprobam kad dođe na Steam.

  • Mrky

    13.03.2024 - 16:27

    Znači ova igra. Neću nikada zaboraviti kada je PewDiePie izbacio video naziva “BEST GAME EVER?” ili tako nešto. Ja nisam mogao da vjerujem da igra može tako da izgleda. Bila mi je jedna od prvih kupnji za Playstation 4. Dan danas mi ostala među najboljim igrama koje sam odigrao. I definitivno iskustvo koje bih preporučio ljudima koji nisu nužno “gameri”.

  • markan3333

    13.03.2024 - 19:46

    Ovo je valjda najkraća igra koju sam igrao. Krenuo igrat i čekam neku radnju ili nešto, kad ono gotovo. Završio igru. Fora igrica. Ništa posebno.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?