HCL.HR

Legendarni likovi gaming svijeta: Max Payne

Josip Klanfar 15.08.2022.   •   17 komentara


Malo je onih koji ne znaju legendarni lik i djelo poznatog anti-heroja i detektiva, Max Paynea. Njegov put osvete i potrage za svrhom je obilježio istoimenu igru.

The way I see it.. there’re two types of people: those who spend their lives trying to build a future. And those who spend their lives trying to rebuild the past.

Max Payne

Većina nas zamišlja kako bi bilo da smo na jedan dan superheroji. Bilo oni iz igre, filma, serije ili stripa. Onda u jednom trenutku shvatimo da su to s razlogom likovi iz zabavne industrije, jer su nerealni pa pročitamo nekakvu vijest o pravim herojima i budemo zadovoljni da postoje i takvi među nama. Međutim, upravo nam se najlakše poistovjetiti s tzv. antiherojima, likovima čija je priča i pozadina toliko tragična i mračna, da je jednostavno prirodno povući paralelu između njih i nas te suosjećati s njihovom patnjom.

Imamo raznih primjera u svijetu video igara za antiheroje, ali današnji lik o kojem govorimo je specifičan po tome što se on svojim bolom i patnjom hrani, pokušava pobjeći od prošlosti, ali podsvjesno traži tu patnju kako bi nastavio dalje. Noir ikona, kralj cinizma – Max Payne.

PATNJA JE ROĐENA

Rođen 1965. godine, Max je postao dijelom obitelji uz oca Jacka i majku Helen. Kako to biva, obitelj je bila sve samo ne funkcionalna, što je uvelike utjecalo na Maxov odgoj. Otac kao ratni veteran je patio od PTSP-a i kao takav je radio svakakve stvari koje su psihički utjecale na Maxa. Nakon smrti roditelja, Max se kao siroče se probija kroz život te na kraju postaje detektiv u njujorškoj policiji.

Zanimljivo je kako su developeri htjeli da se sama igra naziva po liku, ali Max Payne nije bio prvi izbor za naziv. Riječ je bila o imenu Dick Justice koje je prvo isplivalo kao potencijalno rješenje, ali nedugo zatim su ga promijenili u Max Heat. Štoviše, već su krenuli trošiti novac na kampanju s imenom Max Heat, da bi u zadnjem trenu promijenili prezime u Payne, što se pokazalo kao puno bolja opcija. Dick Justice je pak postao fiktivni lik u TV seriji koja se emitira u svijetu Maxa Paynea.

Sama igra riječi u nazivu Max Payne simbolizira bol i patnju protagonista, a upravo će se te dvije osobine pokazati kao ključnima za priču i karakterizaciju ovog svjetski poznatog detektiva.

PATNJA JE GORIVO

I want to sleep, to forget. To change the past. My wife and baby girl back.

Svi znamo kako je Max mislio da živi svoj američki san. Imao je funkcionalnu obitelj po prvi put u životu, dobar posao i sretan brak, ali se to mijenja kada pronalazi svoju obitelj ubijenu. Od tada, jedini zadatak koji si zadaje je osveta, ali ni ne sluteći da će zapravo najviše boli prouzročiti samome sebi.

Iako na prvu zvuči kao tipična filmska ili televizijska priča, Maxovo putovanje od gubitka obitelji do krajnje osvete nije niti malo crno/bijelo. Zapravo je ta njegova naizgled borba s duhovima prošlosti, ključ njegove volje i želje za osvetom. Umjesto da pokuša otkloniti svoju patnju, on kao da uživa konzumirati ju i to je ono što ga pokreće dalje, te je to jedan od razloga zašto se izdvaja od drugih likova u gaming svijetu.

Kasnije ga vidimo kako pokušavajući okrenuti novi list u životu, zapravo samo mijenja knjigu dok tema ostaje ista – patnja je svuda oko njega i to je nešto s čim on mora naučiti živjeti.

KRALJ CINIZMA

I had chosen to be here, I wanted this. Was it redemption? Not really, just pathetic desperation.

Maxov cinizam je njegova glavna karakteristika koja ide pod ruku s patnjom i boli. Vjerojatno je i jedan od najčešće citiranih likova u gaming svijetu, a uz morbidan i mračan humor svjestan je da ne mijenja zapravo ništa jer duboko u sebi ne želi da se išta promijeni uživajući u patnji, iako pokušava shvatiti i osvijestiti se zašto je baš takav.

Uz sve navedeno, kao samoj karikaturi cinizma mu u prilog ide i facijalna ekspresija koja ga prati kroz prvi dio igre, a čak se i pisac scenarija te model lika iz prvog dijela, Sam Lake šali s njegovim izrazom lica koji nikako ne ide pod ruku s onim što je lik proživio, ali se s druge strane baš zbog toga savršeno uklapa.

Evo još nekoliko interesantnih činjenica o Maxu:

  • Maxov se model razlikuje u sve tri igre – u prvom dijelu je napravljen po piscu franšize Sam Lakeu, drugi dio je nosio lice Timothy Gibbsa, a treći dio je nosio model Jamesa McCaffreya, koji je i posudio glas Maxu
  • puno referenci o Max Payneu se može naći u Alan Wakeu, kao i u GTA serijalu
  • u svim igrama je Max bar jednom napadnut u svojoj kući
  • među brojnim teorijama fanova postoji i jedna da je Max zapravo sam ubio svoju obitelj, ali nema nikakvih dokaza da je teorija točna
  • broj Maxove značke u NYPD je 8349

Sad kad ste se naoružali svim ovim znanjem, provjerite i naš kviz o Maxu Payneu.

Na početku sam spomenuo kako se lako poistovjetiti i suosjećati s Maxom, pa se tako i naš vjerni čitatelj i član Discord servera Valhalla poistovjetio s njim i rekao nekoliko riječi o poznatom detektivu:

Max je lik za kojeg shvatite od starta da nije klasični heroj u pucačini, već jedna vrlo složena osoba. Zapravo je heroj, ali tragičan jer kad god nastoji spasiti druge, uvijek izgubi sebe na tom putu. Sam prikaz Maxa kroz strip, umjesto kroz animacije, daje pravi noir ugođaj kao u  detektivskom filmu iz 50-tih.

Za kraj se svi možemo složiti kako je Max jedna naizgled vrlo nesretna i depresivna ličnost, ali s druge strane toliko kompleksna i neobična pojava koja se upravo svojim cinizmom i traženjem patnje odvaja od drugih likova, te je zbog toga noir ikona u video igrama.

Koliko je vama drag lik i djelo Max Paynea? Imate li nekog legendarnog lika koga bi vidjeli rado u ovakvom tipu članaka? Pišite u komentarima.

Komentari (17)

  • mamojebac

    15.08.2022 - 20:48

    Jooj, bio jedno vrijeme u depresiji zbog ove igre haha
    Koliko se sjećam osjećaja dok sam igrao max payna, bio je fenomenalan!
    Malo je to sve kontradiktorno, no kao da danas igre više nemaju tu čar ili kvalitetu da razmišljaš o njoj i prije spavanja.. ili su me stigli problemi o kojima je otac nekada serendao

  • djosic85

    15.08.2022 - 20:55

    Nikad čuo za teoriju da je max sam pobio svoju obitelj, to mi baš idiotska teorija. Jedna od najdražih igara iz tog vremena…

  • mili1985

    15.08.2022 - 21:04

    Stara škola noir-a uz Bogia.

  • XLBanana

    15.08.2022 - 21:13

    Opa, vratio se ovaj serijal.

  • Croatomic

    15.08.2022 - 21:22

    Legenda…

  • Gebro_gaming891

    15.08.2022 - 21:59

    Remedyev Punisher

  • mtgamer

    15.08.2022 - 22:04

    Odličan lik i odlična igra. Stvarno ova igra je bila pravo iskustvo. Ne znam koji mi je dio bio bolji, prvi ili drugi(oba su prava remek djela).

  • Saren

    15.08.2022 - 22:12

    Igre bile odlicne, pgotovo prve dvije, a o Maxu da ne govorim. Legendarni naslov i legendarni protagonist.

  • hyperion

    16.08.2022 - 00:15

    Ma prve dvije igre su remek djela, treba ih u lektire dat.

  • TheLastStarWarsFan

    16.08.2022 - 00:28

    Payne to the Max

  • Max Payne44

    16.08.2022 - 00:35

    Meni i dan danas prva dva dela stoje instalirani i odigram jednom svake godine. Toliko je to dobar serijal za mene. Mozda blizu mi je Bioshock, eventualno.

  • Rastmahatta

    16.08.2022 - 07:54

    Ultimate Payne

  • PayneZ

    16.08.2022 - 10:27

    po mom nicku sve je jasno 😀

  • Usputbudireceno

    16.08.2022 - 10:58

    Masterpiece, gaming na vrhuncu

  • DjokaBA

    16.08.2022 - 12:02

    Volim ove tekstove.

  • HeisenStein

    16.08.2022 - 16:47

    flesh of the fallen angels…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?