HCL.HR

Male igre za velike igrače #1: Za ovu igru treba vam ukupno 15 minuta vaše pozornosti

Pero Mlinar 24.06.2018.   •   9 komentara


Vruće je i mozak vam se pretvara u žvaku? Dosta vam je nogometa? Imamo za vas petnaestominutno rješenje koje vas neće koštati niti lipe!

Počelo je ljeto. Vrijeme za hobije, uživanje, odmor. Završili ste sa školom, položili (ili pali) ispite, uzeli godišnji odmor, došli do zaslužene penzije te napokon odlučili odigrati onaj toliko sanjani šesti nastavak Assassin’s Creeda radi kojeg ste se propatili svo ovo vrijeme.

No, dovraga i bestraga, kako to i inače biva, baš kad ste se zavalili u omiljenu Vam fotelju i u ruke uzeli kontroler, na vratima sobe pojavljuje se žena majka kraljica s dobro poznatom opaskom: “Opet planiraš igrati te igrice po cijeli dan!?” E sad, koliko god da je to, što se mene tiče, inače opravdan povod za civiliziranu svađu, mislim da sam, na sreću, možda pronašao i alternativno rješenje ovom, toliko često, sukobu ideologija.

Ako ste spremni na kompromis, u ovom ljetnom hipsterskom kutku (nećemo se zavaravati, nazovimo stvari onakvima kakve jesu) prezentirat ću neke od manje poznatih, a zanimljivih igara koje Vam neće uzeti previše vremena tako da, jednom kad spustite kontroler, ipak stignete i izaći na obećanu romantičnu večeru ili pokositi tu, sad već dva metra visoku, travu.

Dakle, u ovom serijalu tekstova svakog ćete tjedna doznati za jednu igru koju možete odigrati u razumno kratkom roku, a svejedno se zabaviti igrajući. Prvi na redu nam je:

Dr. Langeskov, The Tiger, and The Terribly Cursed Emerald: A Whirlwind Heist

Dok pročitate naziv ove igre (dvaput, jer prvi put ništa niste shvatili) već se odvojili 5% potrebnog vremena za nju. Naime, Dr Langeskov… traje od 15 minuta za obične igrače do pola sata za puževe.

Dr. Langeskov je igra iz 2015., u režiji tipa koji je napravio kultni The Stanley Parable. Igra svojim stilom, izvedbom i tonom uvelike koketira upravo s tim naslovom kojega možemo nazvati i spiritualnim prethodnikom Dr. Langeskova. U prijevodu, riječ je o šaljivom walking simulatoru koji nije dosadan.

Igra se može nabaviti besplatno na Steamu.

Za industriju video igara često ćete čuti da je jedna je od najnemilosrdnijih industrija na području zabave. To je pravi stroj u kojemu navodno nestaju tisuće ljudi, a njihova imena ostaju zabilježena tek na odjavnim špicama. Tu nema Brad Pittova i Stephen Kingova, već samo malih mravi i kompjuteraša koji u pet ujutro tipkaju kod za nove plesne poteze u Fortniteu.

Depresivno, znam, ali na sreću tu je ovaj naslov koji daje pravi uvid u proces nastanka videoigara te igrača vodi na kratki izlet u fikcionalni prostor “iza bine” avanturističke pucačine istoimenog naziva. Tu nećete tek saznati kako  izgleda proces stvaranja video igre, već ćete postati i njegovim dijelom, i to u  ulozi kaskadera.

Na setu fikcionalne igre Dr. Langeskov došlo je do općeg kaosa. Osoblje se je pobunilo radi loših radnih uvjeta, počeli su izbijati požari, stube se urušavaju, a među svim nevoljama tu se negdje nalazi i nezbrinuti tigar. Vođeni glasom pripovjedača, na vama je kao igraču da situaciju dovedete u red te se pobrinete da stvari nastave teći svojim uobičajenim tokom.

Iako Dr. Langeskov ne pripada „pričaj mi svoju priču“ tipu igara u toj mjeri kao što je pripadao The Stanley Parable, te se tako ne može pohvaliti različitim krajevima, i dalje je to naslov u kojoj igrač ima aktivnu ulogu u kreiranju smjera i tona čitave priče. Ako vas imalo privlači ideja igre u igri te tražite nešto kratko, ali slatko – ovo je igra za Vas.

Vrijedi napomenuti da je u proizvodnji (stvarne) igre sudjelovao i Justin Rolland, čiji je glas postao poznat po ulogama Ricka i Mortyja. Ukoliko volite njegov tip humora, igru vrijedi odigrati dva puta, iz razloga koji će vam tada postati savršeno jasan.

Označeno sa: , ,

Komentari (9)

  • Reponja123

    24.06.2018 - 14:49

    Baza igra trebalo mi 12 min.

  • funky0308

    24.06.2018 - 15:23

    Tko je Pero Mlinar? Sad tek kuzim da ima vec par tekstova (ni malo losih). Zanimljiva tehnika pisanja, poprilicno slicno ostalima s HCLa i uopce nisam skuzio da nije netko od standarde ekipe. Super, novi ljudi (sorry ako nisi nov) novi tekstovi i zanimljiva nova ideja. Odlicno

    • l)oolvl

      @funky0308, 24.06.2018 - 21:26

      da, napokon nova ekipa a i dobro piše lik 🙂

  • TeoFX

    24.06.2018 - 15:44

    imam jedno pitanje….. Jel bi mogo igrat ARK:Surival Evolved na medium na 60 fps sa specifikacijama: GeForce GTX 1050 I5 7300HQ 2.5 GHz 8GB rama

    • Reponja123

      @TeoFX, 24.06.2018 - 16:06

      Neznam al ovo ti možda pomogne https://www.systemrequirementslab.com/cyri

    • TeoFX

      @Reponja123, 24.06.2018 - 16:12

      znam za to ali samo pokaze minium i recommended ali hvala

    • Dexol

      @TeoFX, 24.06.2018 - 19:48

      pa čuj ako ja mogu igrati na kompu koji je čak i ispod mininalnih zahtjeva, nevidim kako ti nebi mogao igrai, nisam jedino siguran dali če ti bit 60 fsp, a možda i hoće jer je igra dobro optimizirana

    • TeoFX

      @Dexol, 24.06.2018 - 23:34

      ok vjerovatno cu je kupiti

    • funky0308

      @TeoFX, 25.06.2018 - 12:28

      Ni ja nisam siguran za 60fpsa ali konfa je dovoljno dobra da vecinu danasnjih igara gura u 1080p@60fpsa. Bilo bi dobro da mozes probati prvo ali i ako ne bude islo u 60fpsa, ici ce u 50ak sto i nije neki problem.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?