HCL.HR

Male igre za velike igrače #2: Asemblance je kratki horor naslov koji vas vodi kroz virtualne simulacije

Pero Mlinar 01.07.2018.   •   2 komentara


Malo P.T.-a, malo ludih kompjutera – umjesto gledanja Plodova Zemlje, ove nedjelje odigrajte ovaj zanimljiv bućkuriš SF-a i horora.

Iako Konamijev P.T. možda nije bio prava igra u punom smislu riječi, trag koji je ostavio na igračima 2014. godine bio je zasigurno jetijevskih dimenzija. Između ostaloga, ni ja nisam bio izuzet od te pomame; u toj mjeri da se i dan danas, kad bratić dođe kod mene da odigramo neki horor, sa suzom u okom prisjetimo što je moglo biti da je Konami imao srca i pustio Kojimu da radi ono što zna i umije.

Jednom kad je taj projekt zamro, mnogi su proizvođači svojim igrama poput hijena navalili da ga pokušaju prekopirati. Većina njih ipak nije završila bolje od svojih kolega iz Kralja Lavova; a ujedno i nas igrača, koji smo i dalje ostali gladni za nekim dobrim horor iskustvom. Prošlo je tjedan dana u kojih ste, nadam se, nekako uspjeli odigrati Dr. Langeskova kojeg sam preporučio prošle nedjelje. Današnja igra bit će stoga tu da vas malo prodrma i pokaže vam da u životu ipak nije sve sretno i bajno.

Riječ je o igri Asemblance, prilično nepoznatom horor naslovu iz 2016. godine koji je ovih dana dobio i svoj nastavak. Svoju muzu on također pronalazi u P.T.-u, no, za razliku od trilijun i jednog drugog naslova koji su doslovno pokušali prekopirati ono što je P.T. učinilo posebnim, dečki iz Nilo Studios bili su domišljatiji te su svoj homage ubacili u vlastiti kalup.

Asemblance je horor igra mjestom radnje smještena u napušteni istraživački centar u kojem je nešto pošlo po zlu, a pritom vam je jedini putnik sumnjivi AI sustav koji nadzire ustanovu. Igra je na internetu opisana kao bućkuriš svega i svačega – kao mješavina Black Mirrora, Dosjea X, Odiseje u svemiru, The Stanley Parablea, P.T.-a… Iako zvuči čudno, zapravo ima smisla. Igra će vas provesti kroz niz računalno generiranih simulacija u kojima ćete posjetiti sasvim različite prostore smještene u različitim vremenskim periodima. Poput detektiva slijedit ćete tragove i skupljati podatke o trenutnoj situaciji.

Ugođaj je pritom element kojim se igra ističe – vrhunska grafika i zvukovna izvedba recept su za neprestanu tjeskobu koja ne posustaju. Prostori su klaustrofobični, sve je izmiješano bez glave i repa – na trenutke se pred vama nalaze tehnološki super napredne stvarčice, a već minutu kasnije negdje u blizini zvoni prastari telefon sa zupčanikom.

Dezorijentacija i zbunjenost prate vas u stopu. Igra na trenutke može biti frustrirajuća u stupnju onoga što očekuje od vas, no to je djelomice i njezina čar, jer različiti uspjesi i neuspjesi u istraživanju koje sprovodite vode prema različitim krajevima. Zamislite da morate posjetiti stvarnu web stranicu i iz nje uz pomoć grafa iščitati skriveni broj pa izvaditi štopericu i odbrojavati vrijeme ispred određene, naizgled ni po čemu posebne slike. To je doslovno ono što ova igra traži od vas.

Ipak, podno osjećaja frustracije, izgubljenosti, opskurnosti koje ćete zasigurno iskusiti igrajući ovu igru, krije se ambiciozni i prilično eksperimentalni naslov kojega bi, sve u svemu, trebalo odigrati. Trajanjem je igra i dalje debelo u kategoriji malih igara – sat vremena trebalo bi biti dovoljno za jedan prelazak. Do iduće nedjelje, taman. A prigodno, igra se nalazi i na popustu od 75% u verziji za PC.

Označeno sa: ,

Komentari (2)

  • SanKa

    02.07.2018 - 11:53

    podsjeća na FEAR

  • MaliMicek

    02.07.2018 - 15:50

    Alo, Plodovi Zemlje rules, nikad propustio epizodu 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?