HCL.HR

Microsoft i dalje brine o PC gamingu

nebel 22.03.2014.   •   4 komentara


Predsjednik Microsoft Game Studiosa najavio je novi fokus tvrtke na PC gaming uz koji Microsoft neće samo sjediti i gledati kako Valve mami developere igara prema Linuxu.

Kad god se Microsoft odluči brinuti o PC gamingu, PC gameri se obično uhvate za glavu. Nakon višegodišnjeg fijaska s Games for Windows programom koji se gasi sredinom ove godine, konačno je to jasno i samom Microsoftu. Međutim, u tvrtki ne planiraju ignorirati aspekt gaminga na njihovim Windowsima. Stoga bismo uskoro trebali vidjeti „obnovljeni fokus na Windows i PC gaming“.

Najavio je to predsjednik Microsoft Game Studiosa Phil Spencer na ovogodišnjem GDC-u. Spencer se prvo osvrnuo na Valve koji svojim Steam Box konceptom i SteamOS-om korisnike i developere sve glasnije poziva na Linux.

„Mislim da je Valve nevjerojatna tvrtka. Oni su bili kralješnica PC gaminga u zadnjem desetljeću, i kao dio Windows tvrtke, cijenim što su sve napravili. Oni su se na mnogo načina više fokusirali na PC gaming nego mi sami.“

„Obnovljeni fokus na Windowse i PC gaming unutar Microsofta definitivno će se dogoditi. Vidjet ćete više pažnje oko toga od nas – ne da bismo se natjecali s onime što je Valve napravio već zato jer razumijemo da je važno da kao pružatelj platforme investiramo u nju na pravi način.“ – izjavio je Spencer dodavši kako ćemo o tom novom fokusu čuti kasnije ovoga ljeta.

A ovoga ljeta gasi se i Games for Windows Live usluga, što znači da će dobar dio PC igara (primjerice Dark Souls, GTA IV itd.) izgubiti multiplayer funkcije i podršku za DLC pakete ukoliko developeri/izdavači ili pak sam Microsoft ne ponudi alternativno rješenje. Spencer nije bio konkretan po pitanju toga, ali je naznačio kako se o nekakvom kompromisnom rješenju ipak razmišlja:

„Dobit ćete jasan odgovor od nas uskoro. Imamo dugoročniji plan za multiplayer i marketplace na Windowsima. Razumijemo da ono što sada imamo na tržištu… nije odlično. Razumijemo da postoji kontinuitet između onoga gdje smo sada i gdje želimo biti, a gašenje [Games for Windows Livea] nije sasvim ispravna stvar za učiniti. Moramo se pobrinuti da imamo razrađen plan oko podržavanja ljudi koji trenutno imaju igre na Games for Windows Live usluzi. To je nešto oko čega trenutno razgovaramo.“

Komentari (4)

  • Cro007

    22.03.2014 - 17:06

    Super, nedavno uzeo GTA IV da igram sa frendom, sada niti to vise nemogu, isto tako i DIRT 3…

  • trulex

    22.03.2014 - 18:28

    Uzeo i ja GTA IV i onaj GFWL jedva radi. Sreća pa ga gase.

  • kmarkecGamer

    22.03.2014 - 22:50

    mogu jednostavno ostaviti ljudima da igraju mp na steamu bez koristenja windows livea, kao sto funkcionira vecina igara

  • Rezus

    23.03.2014 - 02:20

    Ovo objašnjava i zasto je vecina rockstar igara bilo na sniženju nedavno na Steamu. Skinuo sam GTA pack(GTA IV, III, EFLS, SA, VC) i sad vidim da ni multiplayer vise necu moci igrati -.-

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?