HCL.HR

Microsoft i Nintendo odbili su Yakuza igre, a sad ih žele

Pero Mlinar 14.08.2018.   •   2 komentara   •   Industrija videoigara


Izvršni direktor Yakuza serijala otkrio je kako Microsoft i Nintendo inicijalno nisu bili zainteresirani za igru te pritom podijelio svoj pristup istraživanju japanske kulture.

Izvršni direktor Yakuza serijala, Toshihiro Nagoshi ispovjedio se pred diktafonima ekipe iz magazina Edge i izjavio da za njegovu prvu igru jedino Sony pokazao interes.

Nikad još ovo nisam podijelio ni sa kime, ali [uoči izlaska Yakuza na PS2] održao sam neke prezentacije pred dečkima iz Microsofta i Nintenda. “Nismo zainteresirani”, rekli su mi onda. Danas pak kažu “zainteresirani smo!”

Yakuza je serijal čudan na onaj specifično japanski način. Brojni igrači ocijenili su nekonvencionalnu priču i gradnju svijeta kao njegovu najjaču kariku. Jedna od stvari koja je igrama dala specifični šarm, Nagoshia je već u samom početku dovela u probleme s izdavačem Segom:

Odlučio sam da mi neće smetati ako se moja igra ne svidi ženama, a zatim su iz jednadžbe ispala i djeca. Jedino što mi je od publike preostalo bili su japanski muškarci… to se šefovima nije svidjelo.

Na njegovu i našu sreću Sega se u to vrijeme nalazila u velikoj novčanoj krizi zbog čega se je spojila s tvrtkom Sammy čiji je vlasnik odlučio prihvatiti Nagoshijev prijedlog. “Segin izvršni direktor bio je lud [kad je čuo za to]. Rekao je da nije fer.”

Osim što se ističe zanimljivom pozadinskom pričom oko izlaska, serijal Yakuza imao je i zanimljiv pretprodukcijski period koji je obilježila nešto drukčija vrsta izlaska:

Ljudi me često pitaju kako sam obavio svo to silno istraživanje, ali to vam je japanska kultura. Da, nešto sam učinio i eksperimentalno. Volim cuganje. Volim i žene. Dobro sam se zabavljao jedan duži period života – bilo da se riješim stresa s posla ili zbližim sa zaposlenicima. – Toshihiro Nagoshi

Označeno sa:

Komentari (2)

  • SonOfZeus

    14.08.2018 - 18:23

    Klasika. Da ih Sony nije prepoznao ne bi ni imali vrhunski serijal Yakuze.

  • mr.labud

    14.08.2018 - 18:40

    I zato je SONY heroj gaminga. Njihovo postovanje prema developerima je na sasvim drugoj razini u odnosu na konkurenciju. Kada samo vidite legendarno Shu-a, kako tog covjeka ne voljeti kao osobu. Koliko je samo novih IP-eva SONY stovrio je samo po sebi za svaku pohvalu, a da ne pricam o tome kako imaju Exclusive igre koje su mahom vrh vrhova gaming industrije

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?